voetbalzone

Van der Maarel: ‘Ik heb me toen heel klein gevoeld, terwijl het mijn club is’

20 mei 2016, 22:44
Laatst bijgewerkt: 20 mei 2016, 22:44
Advertentie

FC Utrecht verloor dit seizoen de bekerfinale van Feyenoord en liet op de laatste speeldag de vierde plek aan AZ. In de play-offs krijgt de club een derde en laatste kans op Europees voetbal en heeft het PEC Zwolle verslagen. Donderdag speelde Utrecht in de eerste finalewedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo met 1-1 gelijk en Mark van der Maarel kwam de hele wedstrijd in actie. Woensdag sprak Voetbalzone met hem en in deel één van het interview sprak hij over de play-offs, zijn nieuwe positie en trainer Erik ten Hag. Vandaag het slotstuk waarin Van der Maarel vertelt over zijn verminderde aantal gele kaarten, het uitgefloten worden door de eigen aanhang en zijn ambities voor de toekomst.

/

Dit seizoen pakte je een stuk minder gele kaarten, heb je daar bewust aan gewerkt?
“Ja, valt mee hè? Alleen die twee rode kaarten is een smetje. In mijn jongere jaren was ik veel druistiger en kwam ik in duels die je niet aan moet willen gaan, met alle risico’s van dien. Daar leer je van en je wordt volwassener. Door die ervaring weet je dat je soms uit een duel moet blijven of beter positie moet kiezen. Ik wil belangrijk zijn voor de ploeg, maar ik weet dat ik niet de sleutelspeler ben die de goals maakt en de assists geeft. Mijn eerste taak is verdedigen en daarbij mijn mannetje uitschakelen. Van daaruit wil ik belangrijk zijn voor het team en de boel op sleeptouw te nemen op het moment dat het tegenzit. De grootste uitdaging is om zo min mogelijk fouten te maken.”

Er waren dit seizoen fans die je bij een foutje uitfloten, hoe ga je daarmee om?
“Ik heb dat in het begin heel erg veel gehad en aan het eind van het seizoen tegen AZ was daar ook weer even sprake van. Misschien is het een haat-liefdeverhouding. Dat de supporters ervoor kiezen om het te uiten tegen iemand die ze goed kennen en een jongen van de club is. Ik vind het niet altijd terecht dat het op mij wordt botgevierd en ik vind dat je nooit kritiek op een individu moet uiten. Als de ploeg dramatisch speelt dan mag je dat best laten weten, maar soms vind ik de verwachtingen iets te hoog. Het lijkt dan nooit goed genoeg. Die mate van cynisme kenmerkt de Utrechter ook wel.”

/

“Van persoonlijke kritiek gaat alleen niemand beter van presteren. Ik heb het zelf gehad en ik heb het om me heen gezien; dat moet gewoon niet. Ik heb me toen heel klein gevoeld, terwijl het mijn club is. Dan sta je daar op het veld. Je wil het graag goed doen, maar je zelfvertrouwen gaat naar beneden en je krijg de neiging om veilige keuzes te maken om fouten te voorkomen. Daar wordt het allemaal niet beter van. Het verwachtingspatroon is erg hoog en dat kunnen we soms niet helemaal naleven, maar ik denk dat we nu gewoon een goed seizoen gespeeld hebben.”

In de winterstop kon je naar Birmingham City, wat is je ambitie?
“Mijn ambitie is het maximaal haalbare, maar ik heb altijd gezegd dat als FC Utrecht mijn top is, ik hier helemaal op mijn plek ben. Voetbal brengt soms mogelijkheden, zoals het reizen naar landen waar je anders niet terecht zou komen. Dat zijn avontuurlijke ambities en ik denk in mijn achterhoofd nog wel eens aan Birmingham. Michael de Leeuw maakt nu de stap naar Amerika, dat zijn hele mooie avonturen die ik ook prachtig zou vinden. Daarnaast zijn Engeland en Duitsland voor mij de mooiste competities. Ik hoor veel spelers praten over ‘ik moet over vijf jaar daar zijn’, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik doe gewoon mijn stinkende best en als er wat komt zal ik er dan over nadenken.”

Directeur Wilco van Schaik zei eerder dit jaar dat hij koffie met je zou gaan drinken, is dat al gebeurd?
“Ik drink heel veel koffie, haha. Er is op dit moment nog geen concreet contractvoorstel, maar we zijn met elkaar bezig en het ziet er goed uit. Over het feit dat andere spelers al wel getekend hebben, wil ik het niet meer hebben. Voor mij is de situatie duidelijk: de club is leidend en ik ben slechts een onderdeeltje. Ik heb het heel goed naar mijn zin, FC Utrecht is mijn club en ik denk dat het goed gaat komen. Ik heb altijd gezegd dat ik het niet erg zou vinden om Mister Utrecht te worden. FC Utrecht is geen club die in de marge rommelt en behoort tot de grootste clubs van Nederland. Er zijn natuurlijk topclubs, maar je moet ook realistisch zijn. Ik zit hier op mijn plek, dit is mijn niveau en ik voel me goed. Ik vind alles prima zolang ik maar niet later terugkijk en mezelf kan verwijten dat ik er niet alles aangedaan heb. En als ik dan uiteindelijk vijftien jaar bij de club blijf dan is dat absoluut geen straf.”

Bezig met laden …