voetbalzone

Van Dijk krijgt bijval van Pierre: ‘Dat doe je niet, dat bespreek je intern'

Tom Rofekamp18 jun 2023, 17:57
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 17:57
Advertentie

Pierre van Hooijdonk begrijpt wel dat Virgil van Dijk niet in wil gaan op een eventuele systeemwijziging bij Oranje. De 31-jarige captain kreeg na Nederland - Italië (2-3) de vraag van de NOS of een terugkeer naar het 5-3-2-systeem geen goed idee is. Volgens Van Hooijdonk zijn dat zaken die intern besproken dienen te worden. "Het is niet aan Van Dijk om dat aan Jeroen te vertellen."

Van Dijk stond de NOS na de nederlaag met het schaamrood op de kaken te woord. Toen verslaggever Jeroen Stekelenburg hem naar het systeem van Oranje vroeg, wilde de mandekker weinig kwijt. "We hebben er twee jaar over gedaan een systeem erin te slijpen, net als dat we dat nu ook moeten doen. Deze wedstrijden moeten ook als leermoment worden gezien, maar we moeten wel grote stappen zetten en onze verantwoordelijkheid pakken", zo sprak Van Dijk.

Met 'een systeem' refereerde de aanvoerder aan de 5-3-2 van Louis van Gaal. Onder opvolger Ronald Koeman speelt Oranje weer 4-3-3. Eerstgenoemde systeem bleek echter aanmerkelijk succesvoller. Dat Van Dijk daar niet op in wilde gaan, begrijpt Van Hooijdonk. "Ik vind dat het niet aan Van Dijk is om dat aan Jeroen te vertellen. Als dat speelt, dan doe je dat intern met de bondscoach", aldus de analist bij Studio Sport.

Rafael van der Vaart, die bij Van Hooijdonk aan tafel zit, proeft dubbel sentiment bij Van Dijk. "Was hij niet degene die tegen Van Gaal zei dat hij het liefst 4-3-3 wilde spelen? Volgens mij was Van Gaal erop tegen en moest hij hem overtuigen van 5-3-2." Van Dijk speelt bij Liverpool in de regel ook in een 4-3-3-systeem. Daar vormt de Bredanaar meestal een koppel met Ibrahima Konaté.

Bezig met laden …