voetbalzone

Van Dijk speelde bijna in Oekraïne: ‘Hij had er geen bezwaar tegen’

Gijs Freriks28 dec 2017, 22:00
Laatst bijgewerkt: 28 dec 2017, 22:00
Advertentie

Virgil van Dijk maakte in 2010 de overstap van Willem II naar FC Groningen en bouwde vervolgens gestaag verder aan zijn carrière. De verdediger brak door in het Noordlease Stadion en via Celtic en Southampton kwam hij woensdag voor een recordbedrag van 84,5 miljoen euro bij Liverpool terecht. De carrière van de 26-jarige Van Dijk had echter ook een heel andere wending kunnen krijgen.

De zestienvoudig international van het Nederlands elftal was in de zomer van 2013 namelijk dicht bij een transfer naar Metalist Kharkiv, maar koos op het laatste moment voor een verhuizing naar Schotland. Makelaar Aleksei Lundovsky kreeg van zaakwaarnemer Henk-Maarten Chin een schriftelijk mandaat om in naam van Van Dijk te onderhandelen met clubs in Rusland en Oekraïne en probeerde hem uiteindelijk naar Metalist te krijgen.

“Van Dijk had in 2013 in Oekraïne terecht kunnen komen. Ik weet nog precies hoe het gegaan is”, steekt Lundovsky van wal in een interview met Sport Arena. “Ik ging met sportief directeur Evgeni Krasnikov naar Groningen en we ontmoetten Van Dijk en zijn zaakwaarnemer in de VIP-lounge. We onderhandelden wat en Van Dijk had geen bezwaar tegen een transfer naar Metalist. Hij kwam over als een bescheiden jongen.”

Metalist zou drie miljoen euro betalen, maar Celtic bood later hetzelfde bedrag. Van Dijk koos vervolgens voor de Schotten en Metalist ging in zee met de Braziliaan Rodrigo Moledo. “Op dat moment was er in Nederland nog weinig over de Oekraïense competitie bekend. Ik denk dat als Jeremain Lens of een andere ‘Surinaamse vriend’ toen in ons land had gespeeld, Van Dijk misschien ook wel was gekomen”, besluit Lundovsky. Metalist ging na het vertrek van eigenaar Sergiy Kurchenko in 2016 failliet.

Bezig met laden …