voetbalzone

Van Gaal: ‘De wereldbeker verdien je pas als je de finale wint’

Erik van Dam17 jun 2014, 21:16
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2014, 21:16
Advertentie
voetbalzone

In aanloop naar het WK 2014 werd Nederland in eigen land geen grote kans toegedicht op een succesvol verloop van het toernooi. Tegen Spanje zou men al tevreden mogen zijn met een remise, was de algemeen heersende gedachte. Vrijdag veegde Oranje echter de vloer aan met de regerend wereldkampioen (1-5) en nu wordt er plotseling weer stukken positiever gedacht over het team van Louis van Gaal.

Zoals verwacht mocht worden van de bondscoach, trekt hij zich niet zoveel aan van alle blijdschap. In de spelersgroep zelf heerst geen euforie en dat hoeft van hem ook niet, legde hij dinsdagavond uit op de persconferentie van Nederland. Over minder dan 24 uur is Australië de tweede groepsopponent in Brazilië en de bedoeling is ook die horde te nemen. Hoe hij Oranje laat spelen tegen the Socceroos, wilde Van Gaal niet vertellen.

voetbalzone

“Dat zal je woensdag zien, ik wil er niet veel over zeggen. Jeremain Lens of Ron Vlaar? Dat zie je morgen”, sprak de bondscoach. De verwachting is dat hij Nederland in een 4-3-3 formatie het veld instuurt. Vlaar verdwijnt in de achterhoede en Lens komt er in de voorhoede bij. “Ik ga daar nu niets over zeggen, want het systeem is denk ik bepalend. Dat kan een rol spelen in de wedstrijd. Ik heb van mijn Australische collega geen opstelling gehoord, dus ik ga dat ook niet vertellen”, verduidelijkte Van Gaal nog eens.

De suggestie dat Wesley Sneijder en Robin van Persie er bij hem op aandrongen 4-3-3 te spelen tegen Australië, verwierp hij lachend. “Ze hebben mij niks verteld over het spelsysteem, dat is wel grappig. Maar als ze dat wel doen, zal ik altijd naar ze luisteren", vervolgde 62-jarige bondscoach. "En dan zal ik afwegen of ik dat ook zo zie. Ik heb dan ook nog een klankbord in Danny Blind, Patrick Kluivert en Frans Hoek”, sprak hij aan De Telegraaf.

Van Gaal wil liever ook nog niet verder kijken dan het hier en nu: de groepsfase, dus. Eerst moet er van Australië worden gewonnen en daarna wil hij ook dat Nederland van Chili wint. “De wereldbeker verdien je pas als je de finale wint, we moeten eerst morgen nog maar bewijzen te kunnen winnen van Australië”, aldus de bondscoach.

Bezig met laden …