voetbalzone

Van Gaal gaat met één wijziging op jacht naar revanche tegen Argentinië

Tom Rofekamp09 dec 2022, 17:38
Laatst bijgewerkt: 09 dec 2022, 17:38
Advertentie

De opstelling van Nederland voor het belangrijkste duel in acht jaar is bekend. Louis van Gaal kiest er in mogelijk zijn allerlaatste wedstrijd als trainer voor om Davy Klaassen te slachtofferen voor Steven Bergwijn, die een tweemans voorhoede vormt met Memphis Depay. Cody Gakpo schuift zo een plekje terug naar de nummer 10-positie. Buiten Bergwijn staan dezelfde namen als tegen de Verenigde Staten op het wedstrijdformulier. Vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd zal duidelijk worden of Oranje of Argentinië doorstoomt naar de halve finale van het WK.

Bergwijn stond bij de eerste twee duels van de groepsfase nog aan de aftrap, maar wist daarin niet te imponeren. Tegen Ecuador (1-1) werd de Ajacied in de rust al geslachtofferd voor Depay, die toen hij eenmaal weer fit genoeg was definitief Bergwijns plek innam. In de volgende duels met Qatar (2-0 winst) en de Verenigde Staten (3-1 winst) koos Van Gaal voor een voorhoede van Depay en Cody Gakpo, met Klaassen daarachter als nummer 10.

Het 'houterige spel' van Mister 1-0 oogstte echter veel kritiek, ook bij de bondscoach. Van Gaal wisselde Klaassen al in de rust van het duel met de VS, en gaf na afloop als uitleg ontevreden te zijn met diens vele balverlies. Daarbij komt dat Memphis uitsprak het liefst een aanvalsdriehoek te vormen met Bergwijn en Gakpo, terwijl ook laatstgenoemde zei bij voorkeur als nummer 10 te spelen. Die wensen worden nu ingewilligd door Van Gaal.

Het trio krijgt op het middenveld rugdekking van Marten de Roon en Frenkie de Jong. De Roon werd tegen de VS óók in de rust gewisseld, maar vervanger Teun Koopmeiners wist evenmin indruk te maken. Vermoedelijk daarom krijgt hij een nieuwe kans van Van Gaal. In de defensie zijn er geen verrassingen. Jurriën Timber, Virgil van Dijk en Nathan Aké vormen het driemanscentrum, terwijl de uitblinkers in de achtste finale – Denzel Dumfries en Daley Blind – de flanken bestrijken. Andries Noppert is de doelman van dienst en staat voor zijn vijfde interland.

De tegenstander
The Tower of de Jouwer staat voor een ontmoeting met zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar Lionel Messi. Alhoewel Noppert op de persconferentie aangaf niet bang te zijn voor de Argentijnse vedette, lijkt daar alle reden toe. Messi gaf het startschot voor de 2-1 overwinning op Australië in de achtste finale en vervulde in de groepsfase een glansrol tegen Mexico (2-0 winst).

Nederland en Argentinië staan voor de tiende ontmoeting aller tijden. Oranje verloor nog nooit van de Zuid-Amerikanen in reguliere speeltijd: de enige twee nederlagen waren 1) na verlenging op het WK van 1978 (3-1) en 2) na strafschoppen in 2014 (0-0, 2-4 n.s.). In die laatste wedstrijd – de meest recente editie – stond Van Gaal ook al aan het roer. Mede vanwege die reden wordt de wedstrijd van vrijdag een speciale. De andere reden is dat het het laatste kunstje van óf Van Gaal of Messi kan zijn. Eerstgenoemde heeft aangekondigd na het WK af te zullen zwaaien als trainer, terwijl Messi al aangaf 'vermoedelijk' zijn laatste mondiale eindtoernooi te spelen. Het pleit zal om 20.00 uur Nederlandse tijd beslecht worden.

Opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk (c), Aké, Blind; De Roon, F. De Jong; Gakpo; Bergwijn, Depay

Bezig met laden …