voetbalzone

'Van Gaal gokt op Rooney en haalt geen nieuwe topspits'

Bart Kruyt20 jul 2015, 07:45
Laatst bijgewerkt: 20 jul 2015, 07:45
Advertentie

Zal Manchester United deze zomer nog een nieuwe topspits gaan binnenhalen? Lange tijd leek dat wel het plan te zijn, maar nu Louis van Gaal heeft aangegeven dat er mogelijk een verrassing te wachten staat als het gaat om de voorhoede, wordt daar opeens over getwijfeld. Diverse Engelse media, waaronder de BBC en The Guardian, hebben begrepen dat Van Gaal Wayne Rooney weer als vaste 'nummer 9' wil gaan gebruiken en dat er dus mogelijk geen spits meer bij komt.

voetbalzone

Rooney werd in het afgelopen seizoen op meerdere posities ingezet en speelde ook veel wedstrijden op het middenveld van United. Dat zal komend seizoen niet meer gaan gebeuren: Van Gaal zou zijn aanvoerder hebben beloofd dat hij in de toekomst weer alleen voorin zal gaan spelen. United nam al afscheid van Radamel Falcao en Robin van Persie, maar kreeg Javier Hernández terug van een verhuurperiode aan Real Madrid. Van Gaal lijkt de Mexicaan een nieuwe kans te willen geven.

United wil in het aankomende seizoen 4-3-3 gaan voetballen, met Rooney dus als eerste spits. Hernández zou zijn stand-in kunnen worden en James Wilson loopt ook nog rond in de selectie van de recordkampioen. Van Gaal zou daarom de noodzaak van een nieuwe topspits niet zien. Hij is ervan overtuigd dat zijn vleugelaanvallers en/of aanvallende middenvelders, zoals bijvoorbeeld Memphis Depay, Ángel Di María, Juan Mata en Ashley Young, ook voor de nodige doelpunten kunnen gaan zorgen. Volgens Van Gaal zal United voor de goals niet afhankelijk zijn van slechts de spits.

De laatste keer dat de 29-jarige Rooney puur als eerste centrumspits werd gebruikt, was in het seizoen 2009/10. De Engels international maakte in dat voetbaljaar 34 doelpunten in alle competities voor United: zijn hoogste aantal tot dusver in zijn loopbaan. In de afgelopen twee seizoenen had Rooney nauwelijks last van blessures en werd hij met respectievelijk 14 en 17 competitietreffers clubtopscorer van United in de Premier League.

Bezig met laden …