voetbalzone

Van Gaal straks klem tussen Oranje en Manchester United

Bart Kruyt30 apr 2014, 17:51
Laatst bijgewerkt: 30 apr 2014, 17:51
Advertentie

Terug naar drie jaar geleden: 10 april 2011. Op die dag ontsloeg Bayern München zijn coach Louis van Gaal. Door een gelijkspel tegen 1. FC Nürnberg dreigde der Rekordmeister de noodzakelijke kwalificatie voor de Champions League te verspelen. Ondanks alle successen en glorie in het voorgaande seizoen mocht en kon de eigenzinnige Amsterdammer zijn tot medio 2012 opgestelde contract niet uitdienen in Beieren.

voetbalzone

De breuk sluimerde al maanden. Begin maart had het bestuur al bekendgemaakt dat het sowieso wilde stoppen met de onhandelbare Van Gaal. Hij lag reeds geruime tijd overhoop met Franz Beckenbauer en vooral Uli Hoeness. Hem was voorgesteld doelman Manuel Neuer van Schalke 04 over te nemen, maar de coach wilde niet luisteren, zoals hij steevast elk advies boycotte.

Met name president Hoeness greep de 1-1 tegen Nürnberg gretig aan om de lastige en onwillige Van Gaal per direct weg te sturen. De directie van Bayern München was al lang volledig afgeknapt op het eigenwijze en hooghartige gedrag van de Nederlandse trainer. Diens vakmanschap was zonder meer uniek en stond buiten kijf, maar de prijs voor alle titels bleek iets te hoog. Letterlijk, want Van Gaal zweefde ergens op een roze wolk en keek onverschillig neer op het gruwelijke gepruts van de leiding.

De voormalige trainer van Ajax, Barcelona, het Nederlands elftal, AZ en Bayern München kan nu zijn op zich indrukwekkende carrière afsluiten bij Manchester United. Een droombaan in een voor hem nog onbekende competitie, waarmee voor hem de cirkel rond is. Een klus die hem bovendien met zo’n 25 miljoen pond (ruim 30 miljoen euro) in drie jaar beloont, bepaald meer dan in München.

voetbalzone

Het lijkt tevens het ideale moment voor Van Gaal om de dolende club te hulp te schieten. De recordkampioen van Engeland is uit de top van de Premier League weggevallen en kan met een zevende positie plaatsing voor de CL vergeten. Maar binnen de gelederen van United woedt een harde strijd om de macht en hiërarchie, waarbij de nodige tegenwind uit verschillende hoeken kan opsteken.

Sinds 2005 is de Glazer-familie eigenaar van United. De Amerikanen willen niet langer lijdzaam toekijken hoe het 136-jarige bolwerk op Old Trafford langzaam afbrokkelt. Zij drukten moeizaam het ontslag door van David Moyes, opvolger van Sir Alex Ferguson en door hem ook van harte aanbevolen. De nu 72-jarige ex-manager (van 1986 tot 2013) beschouwt zichzelf nog altijd als de belangrijkste en onmisbare adviseur, zeker voor wat betreft alle technische zaken, en vertikt het de bemoeienis los te laten.

Ferguson bepleitte dan ook luidkeels de aanstelling van Ryan Giggs als interim-coach. In hem ziet hij, veel meer dan in Van Gaal, de ware redder van Manchester United, samen met maatje Paul Scholes. Via dit duo kan de Schotse legende nog jaren ongeremd meeregeren en zijn invloed op allerlei beslissing blijven uitoefenen. Maar de Glazer familie blijkt Ferguson en diens bemoeizucht meer dan zat, zoals ook de diverse contraproductieve stromingen. Joël en Avram Glazer willen Giggs best behouden, maar dan als een ondergeschikte assistent van de nieuwe manager Van Gaal. Het liefst hadden ze Carlo Ancelotti losgeweekt bij Real Madrid, maar dat was onhaalbaar. De Nederlander kent daarentegen na het WK geen verplichtingen meer en kan al voor eind juni verlost zijn van Oranje.

voetbalzone

Van Gaal zal dat heftig ontkennen, maar de snelle en grondige wederopbouw van United kan in het nadeel uitvallen van Nederland op het WK in Brazilië. De Glazer-familie stelt liefst 200 miljoen pond (bijna 250 miljoen euro) beschikbaar voor rigoureuze versterkingen, waarbij nu al de namen circuleren van Toni Kroos, Cesc Fabregas, Marco Reus, Luke Shaw, Edinson Cavani, Adam Lallana en meer. Volgens de Engelse pers prefereert de bondscoach op zijn beurt landgenoten als Kevin Strootman, Ron Vlaar en Wesley Sneijder.

Van Gaal kennende zal hij zijn aandacht vanaf 7 mei willen en moeten verdelen tussen Oranje en zijn toekomstige werkgever. Op die datum start hij de aanloop naar Brazilië. Op 11 mei besluit de Premier League het seizoen met onder meer Southampton – Manchester United. Met Ferguson als eeuwige schaduw op de achtergrond (vergelijkbaar met Johan Cruijff destijds bij Barcelona) zal de scheidende bondscoach dagelijks contact moeten houden met Engeland. En dat vanuit Rio de Janeiro, waar de matige kwaliteit van de selectie toch al het uiterst van hem zal vergen….

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.