Van Marwijk kan koffers pakken na blunders Adler

Bart Kruyt15 feb 2014, 16:25
Laatst bijgewerkt: 15 feb 2014, 16:25

Bert van Marwijk lijkt zijn laatste wedstrijd als coach van Hamburger SV te hebben meegemaakt. De coach staat al geruime tijd onder druk en zaterdag werd er met 4-2 verloren van Eintracht Braunschweig, waardoor HSV nu nog maar een punt meer heeft dan de hekkensluiter van de ranglijst. Invaller Dominick Kumbela was met een hattrick de grote man bij Braunschweig, terwijl René Adler de schlemiel was bij HSV: de keeper schreef twee enorme blunders op zijn naam. HSV heeft nu acht wedstrijden op rij verloren (inclusief beker) en de baan van Van Marwijk lijkt nu echt niet meer te redden. Bayern München en Borussia Dortmund boekten ondertussen gemakkelijke thuisoverwinningen, terwijl Werder Bremen en Borussia Möchengladbach de punten deelden.

Eintracht Braunschweig - Hamburger SV 4-2
Van Marwijk beschreef de wedstrijd tegen Eintracht Braunschweig als 'de belangrijkste wedstrijd tot dusver' en hij zette drie landgenoten in de basis: Rafael van der Vaart, Ouasim Bouy en Ola John. Zij haalden in de eerste minuut al opgelucht adem, toen een gevaarlijke vrije trap van de thuisploeg net naast ging, maar vervolgens nam HSV het heft in handen. Dat resulteerde na ruim twintig minuten spelen in de openingstreffer: een inworp van Marcell Jansen werd met het hoofd verlengd door Pierre-Michel Lasogga, die zo het eerste doelpunt van HSV in 2014 (!) maakte. De bezoekers bleven hierna de bovenliggende partij, al kreeg het niet veel kansen op een tweede treffer. Van der Vaart kwam nog dicht bij met een vrije trap, maar Daniel Davari redde en voorkwam zo de 0-2.

Torsten Lieberknecht besloot in de rust om in te grijpen. De coach van Braunschweig bracht Kumbela in de ploeg en dat bleek een gouden greep te zijn, want hij scoorde twee keer en zette Braunschweig zo op een 2-1 voorsprong. Eerst profiteerde de invaller van een blunder van Adler, die een voorzet van Karim Bellarabi verkeerd verwerkte, en vervolgens kwam Kumbela goed voor zijn man en tikte hij zijn tweede goal binnen. Van der Vaart zat toen al op de bank: hij was geblesseerd geraakt en gewisseld. Vanaf de kant zag de aanvoerder van HSV dat Kumbela de wedstrijd had moeten beslissen, maar Adler hield HSV nu op de been. Daardoor kon Ivo Ilisevic er een kwartier voor tijd nog 2-2 van maken, maar het was niet voldoende voor een punt. Vijf minuten voor tijd ging Adler immers opnieuw in de fout en daardoor maakte Kumbela zijn derde goal van de middag. In blessuretijd maakte Jan Hochscheidt na een geweldige actie van Karim Bellarabi de afgang voor HSV compleet: 4-2.

Bayern München - SC Freiburg 4-0
Bayern München liet dit seizoen pas twee keer punten liggen: uit bij Bayer Leverkusen en uit bij SC Freiburg. Op bezoek bij Breisgau kwam Bayern in augustus niet verder dan een 1-1 gelijkspel, maar in de Allianz Arena had de ploeg het gemakkelijker. Ondanks het feit dat Josep Guardiola begon met een opstelling die hij nog nooit eerder het veld in stuurde stond Bayern bij rust al met 3-0 voor: Dante opende op aangeven van Diego Contento de score met een rake kopbal, Xherdan Shaqiri maakte na een handig passje van Claudio Pizarro en met de hulp van een tegenstander de 2-0 en de Zwitser verzorgde kort voor rust ook de derde goal voor de thuisploeg, door op aangeven van Toni Kroos binnen te schieten. Even daarvoor had Arjen Robben nog net over geschoten.

Bayern had weinig last van Freiburg, dat kort voor rust echter wel tot scoren kwam. Het doelpunt van Admir Mehmedi werd echter afgekeurd wegens buitenspel en uit de herhaling bleek dat dit geen juiste beslissing was. Bayern had dus wat geluk en begon met een 3-0 voorsprong aan de tweede helft. Robben had de score al vroeg in dit tweede bedrijf verder moeten opvoeren, maar zijn kopbal van dichtbij ging over, terwijl Diego Contento dat even later ook deed. Bayern was dus slordig in de afronding en Sebastian Kerk had wat terug kunnen doen namens Freiburg, maar oog in oog met Manuel Neuer schoof hij de bal naast. Bayern speelde de wedstrijd hierna rustig uit en in de slotfase maakte Pizarro er nog 4-0 van, na een fraaie individuele actie. Woensdag wacht Arsenal in de Champions League.

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 4-0
Pierre-Emerick Aubameyang was midweeks al de matchwinner bij Borussia Dortmund in de bekerwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt en zaterdag deed de spits de ploeg van Armin Veh opnieuw pijn, door tweemaal te scoren in de eerste twintig minuten. Nadat Constant Djakpa een inzet van Henrikh Mkhitaryan nog van de lijn had gehaald opende Aubameyang in de tiende minuut de score, door op aangeven van Mkhitaryan (na een grote fout van Sebastian Jung) binnen te tikken. Even daarna profiteerde Aubameyang opnieuw van slecht verdedigingswerk van de bezoekers, door binnen te tikken nadat Kevin Trapp een kopbal van de slecht bewaakte Manuel Friedrich niet had weten te klemmen. Borussia zat daardoor al vroeg op rozen.

De thuisploeg bleef na de dubbelslag van Aubameyang aanvallen en Frankfurt mocht blij zijn dat het bij rust nog maar 2-0 stond. Kort in de tweede helft liep Borussia echter alsnog verder uit: Djakpa liep Lewandowski omver, waardoor de Pool mocht aanleggen voor een strafschop. Lewandowski faalde niet vanaf elf meter en maakte zo zijn veertiende doelpunt van dit seizoen. Borussia kon het duel hierna eenvoudig uitspelen en ruim twintig minuten voor tijd verliet Mkhitaryan onder een daverend applaus het veld, om plaats te maken voor winteraankoop Milos Jojic. De Serviër maakte zo zijn debuut in de Bundesliga en maakte na twaalf seconden (!) bij zijn eerste balcontact direct de 4-0. Hij vestigde daarmee een record: nog nooit scoorde er iemand zo snel na zijn debuut in de Bundesliga.

Werder Bremen - B. Möchengladbach 1-1
Hoewel Borussia Mönchengladbach op bezoek bij angstgegner Werder Bremen al sinds 1987 niet meer gewonnen had, kwamen die Fohlen ditmaal al na zes minuten op voorsprong in het Weserstadion. Werder-verdediger Assani Lukimya mocht dat zichzelf aanrekenen, want hij speelde de bal zomaar in de voeten van Raffael. De Braziliaan liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en passeerde doelman Raphael Wolf: 0-1. In het begin van de tweede helft kreeg de thuisploeg een paar dikke kansen op de gelijkmaker, maar had het aan de andere kant via Patrick Herrmann ook zomaar 2-0 kunnen worden en had Cédric Makiadi geluk dat hij geen eigen goal scoorde; de bal belandde via de middenvelder op de paal. Gladbach leek zodoende na vijf duels zonder overwinning weer eens drie punten te pakken, maar in de 88e minuut sleepte Ludovic Obraniak toch nog een gelijkspel uit het vuur voor Werder.

TSG Hoffenheim - VfB Stuttgart 4-1
TSG Hoffenheim had tijdens de streekderby in de Rhein-Neckar-Arena niet lang nodig om op voorsprong te komen; na twaalf minuten zorgde Sven Schipplock reeds voor de openingstreffer. Na een knappe actie van Roberto Firmino had keeper VfB Stuttgart-Sven Ulreich nog antwoord op diens inzet, maar in tweede instantie kon Schipplock alsnog de 1-0 voor zijn rekening nemen. Ook in de tweede helft schoot de thuisploeg goed uit de startblokken, want Kevin Volland maakte er na voorbereidend werk van Sejad Salihovic binnen vijf minuten alweer 2-0 van. Met nog 25 minuten op de klok werd de wedstrijd eigenlijk al van de laatste spanning ontdaan: met zijn tweede van de middag tekende Schipplock voor de 3-0. Antonio Rüdiger scoorde nog wel de 3-1, maar na de rode kaart voor Moritz Leitner van Stuttgart kwam de verdiende overwinning van Hoffenheim niet meer in gevaar. Firmino maakte er vervolgens uit een penalty zelfs nog 4-1 van.