Van Marwijk loopt record net mis bij debuut bij Saudi-Arabië

Gijs Freriks03 sep 2015, 21:35
Laatst bijgewerkt: 03 sep 2015, 21:35

Bert van Marwijk is goed aan zijn avontuur als bondscoach van Saudi-Arabië begonnen. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Timor werd donderdagavond met een 7-0 overwinning afgesloten en dinsdag wacht het duel met Maleisië. Saudi-Arabië staat nu met zes punten na twee speelronden op de tweede plaats in Groep A van de tweede ronde van de Aziatische kwalificatiereeks.

De grootste overwinning uit de geschiedenis van De Groene Valken dateert uit mei 1993, toen Macau met 8-0 werd verslagen. Het lukte Van Marwijk niet om die recordzege te evenaren, maar veel scheelde het niet en bij rust stond het al 5-0 in Djedda. Aanvallende middenvelder Yahya Al-Shehri opende met zijn eerste interlandgoal de score en daarna nam het thuisland gas terug, maar na een kwart wedstrijd werd de marge dan toch verdubbeld. Abdullah Al-Zori werd in de zestien gevloerd door Jorge Victor en Mohammed Palantawi Al-Sahlawi benutte vervolgens de strafschop door rechtdoor te schieten: 2-0.

De 28-jarige Al-Sahlawi, een spits van Al-Nasr, kopte vervolgens de 3-0 tegen de touwen en Salman Al-Faraj en Taisir Al-Jasasim waren verantwoordelijk voor de 4-0 en 5-0 in het voordeel van Saudi-Arabië. Oost-Timor, een eiland uit Zuidoost-Azië, kreeg hierna meer grip en voetbalde een aantal hoekschoppen bij elkaar, maar een verloren wedstrijd speelde men toch al in het King Abdullah Stadion. In de tweede helft deed Saudi-Arabië het rustiger aan en Van Marwijk was duidelijk ontevreden over het eerste kwartier. Er werd echter nog wel twee keer gescoord: Al-Sahlawi completeerde zijn hattrick en invaller Fahad Al-Muwallad maakte er 7-0 van.