voetbalzone

Van Oostveen: 'Qatar was niks, is niks en wordt niks'

Erik van Dam05 jan 2011, 12:00
Laatst bijgewerkt: 05 jan 2011, 12:00
Advertentie

Als het aan directeur betaald voetbal Bert van Oostveen ligt, gaat de verdeling van WK's in de toekomst op de schop. De opvolger van Henk Kesler bij de KNVB is het niet eens met de beslissing van de FIFA om de WK's van 2018 en 2022 toe te wijzen aan Rusland en Qatar. “Op deze manier moeten er geen WK’s toegewezen worden en zeker niet twee tegelijk.”

/

Nederland en België stelden zich via het HollandBelgium-bid kandidaat voor het toernooi van 2018, maar legden het af tegen de Russen. Voorts maakte de FIFA bekend dat het WK 2022 naar Qatar zou gaan, een land dat geen aansprekende voetballers voortbracht en wier nationale team nog nooit actief was op een WK. Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten werden echter geklopt.

“De keuze voor Rusland valt nog te begrijpen, maar Qatar? Qatar was niks, is niks en wordt niks”, zegt Van Oostveen woensdag in het magazine van NUsport. “Nu roepen ze ineens dat het WK verplaatst moet worden naar de winter, dus dat was blijkbaar geen discussiepunt vooraf. Daar denk je toch over na, van tevoren? Heel jammer dat ons op deze schimmige manier een groot evenement wordt onthouden.”

“Volgens mij is er grote behoefte aan een transparante omgeving waarin zulke ingrijpende beslissingen genomen worden. Benoem de criteria die het belangrijkst zijn. Zeg gewoon dat de financiële paragraaf de doorslag geeft en laat duidelijk blijken dat het niks uitmaakt of de stadions naast elkaar staan of dat er vierduizend kilometer tussen zit.”

Bezig met laden …