Van Persie belangrijk bij zeer discutabele zege Man Utd

Bart Kruyt28 okt 2012, 17:52
Laatst bijgewerkt: 28 okt 2012, 17:52

Manchester United is koploper Chelsea tot op een punt genaderd. De recordkampioen wist zondagmiddag met 2-3 te winnen op Stamford Bridge en Robin van Persie, die een keer scoorde, was bij alle drie de doelpunten van United betrokken. In de tabloids zal maandag echter vooral gesproken worden over de rol die de arbitrage speelde in de Premier League-topper. Mark Clattenburg stuurde twee Chelsea-spelers met rood het veld af, Branislav Ivanovic en Fernando Torres, en de beslissing om laatstgenoemde van het veld te verwijderen was belachelijk. Javier Hernandéz maakte met elf tegen negen het winnende doelpunt voor United, maar stond buitenspel op het moment dat de 'voorzet' kwam. Zijn treffer had dus eigenlijk niet goedgekeurd mogen worden.

/

De hoofdrol was zondag dus voor de arbitrage, maar ook voor Van Persie, die in het eerste kwartier al bij twee doelpunten van United betrokken was. De bezoekers begonnen uitstekend op Stamford Bridge en kwamen in de vierde minuut op voorsprong, toen Van Persie na een counter werd gevonden door Wayne Rooney. De Rotterdammer schoot op de paal, maar de bal kwam terug op het lichaam van David Luiz, die daardoor onbedoeld zijn eigen doelman passeerde. Het betekende een vroege tegenvaller voor Chelsea en in de twaalfde minuut verdubbelde Van Persie zelf de marge. De aanvaller schoot een lage voorzet van Rafael da Silva vanaf rechts resoluut tegen de touwen.

Voor Van Persie betekende het doelpunt zijn zesde treffer in een uitwedstrijd op Stamford Bridge, meer dan elke andere speler in de Premier League, en zijn zevende doelpunt in negen competitiewedstrijden. De aanvaller maakte nog nooit eerder zoveel goals in de eerste negen duels van het seizoen en United zat op rozen: zeker gezien het feit dat de ploeg nog nooit verloor na een 0-2 voorsprong in de Premier League, en dat gebeurde al 346 keer eerder. Chelsea weigerde ondanks deze statistiek de handdoek in de ring te gooien en David de Gea moest ingrijpen bij een vrije trap van David Luiz, terwijl Jonny Evans bijna een eigen doelpunt maakte maar tot zijn geluk de paal raakte.

/

De druk van Chelsea nam toe. De thuisploeg was teleurstellend begonnen aan het duel, maar groeide in de wedstrijd en kreeg goede kansen op de aansluitingstreffer. Die viel kort voor rust ook: De Gea had nog schitterende reddingen in huis op pogingen van Gary Cahill en Fernando Torres, maar kon de fraaie treffer van Juan Mata uit een directe vrije trap niet voorkomen. Mata stuitte iets voor rust wel op De Gea, maar zag dat Chelsea kort in de tweede helft alsnog op gelijke hoogte kwam. Een voorzet vanaf links werd binnengekopt door Ramires, die daarmee de score terug in evenwicht bracht. Chelsea bleef na deze goal de bovenliggende partij en ging op zoek naar meer. Een schot van Mata werd onschadelijk gemaakt door De Gea, die geluk had dat Eden Hazard net naast schoot.

United had het moeilijk, maar kwam een halfuur voor tijd plotseling met een man meer te staan. Van Persie stuurde Ashley Young diep met een perfecte steekpass, maar de dribbelaar werd neergehaald door Ivanovic en omdat Young doorgebroken was, volgde er een directe rode kaart. Acht minuten later kwam Chelsea zelfs met negen man te staan, omdat Torres een tweede gele kaart kreeg voor een vermeende schwalbe. Dat leek een onjuiste beslissing te zijn van scheidsrechter Clattenburg, die Hernández voor de 2-3 zag zorgen. Een schot van Van Persie werd nog op de paal getikt door Petr Cech, maar die tikte de bal vervolgens in de voeten van Rafael. Zijn schot werd binnengetikt door Hernández, die toch echt buitenspel leek te staan op het moment dat Rafael op doel knalde. Het doelpunt werd echter goedgekeurd, waardoor Chelsea de eerste nederlaag van het seizoen leed.