Van Persie met acrobatische goal belangrijk voor winnend United

Bart Kruyt17 sep 2013, 22:52
Laatst bijgewerkt: 17 sep 2013, 22:52

David Moyes heeft zijn eerste wedstrijd ooit in de Champions League winnend afgesloten. De coach van Manchester United zag zijn ploeg dinsdagavond met 4-2 winnen van Bayer Leverkusen en die overwinning was te danken aan zijn aanvalsduo, Wayne Rooney en Robin van Persie. Eerstgenoemde was met twee goals en een assist de grote man bij United, al mocht ook het aandeel van Van Persie er zijn: kort nadat Rooney een enorme kans had laten liggen en Bayer Leverkusen op 1-1 was gekomen, maakte de Nederlander op schitterende wijze de 2-1 voor United. In het andere groepsduel won Shakhtar Donetsk onverdiend met 0-2 van Real Sociedad.

/

Manchester United - Bayer Leverkusen 4-2
Alexander Büttner zat op de tribune voor de wedstrijd tussen Manchester United en Bayer Leverkusen en zag Van Persie uiteraard wel in de basis beginnen. De spits kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd: in de elfde minuut werd Van Persie gevonden door Marouane Fellaini, waarna hij de bal vrij ver naast schoot. Even later zorgde Chris Smalling voor gevaar, door een vrije trap licht te toucheren, en bij de derde kans was het raak voor United. Patrice Evra ontsnapte aan buitenspel en gaf de bal voor op Rooney, die met een volley zijn 28ste doelpunt in de Champions League maakte: een Brits record. Het doelpunt had echter niet goedgekeurd mogen worden, omdat Antonio Valencia op de doellijn keeper Bernd Leno hinderde. De arbitrage zag het echter niet en dus kon Rooney juichend weglopen: 1-0. United bleef na de openingstreffer de bovenliggende partij en kreeg in de eerste helft nog kansen via Valencia, Rooney en Shinji Kagawa.

Bayer Leverkusen hield de schade echter beperkt en kwam tien minuten na rust op gelijke hoogte. Dat mocht Rooney zichzelf kwalijk nemen: de spits had even hiervoor doelman Leno omspeeld en moest de bal terugleggen op Van Persie, maar ging voor eigen succes en schoot naast. Dat werd een fout met vervelende gevolgen, want kort hierna maakte Simon Rolfes met een schitterend schot de 1-1. Lang kon Bayer echter niet van die tussenstand genieten, want vier minuten later maakte Van Persie er 2-1 van. En hoe! De voorzet van Valencia belandde iets achter de spits, die echter met een acrobatische beweging alsnog wist te scoren. Bijna kwam Bayer weer langszij, toen David de Gea moest redden bij een inzet van Rolfes, waarna Rooney er met zijn tweede van de avond 3-1 van maakte. Dit betekende zijn 200ste doelpunt in het shirt van United: een bijzondere mijlpaal. Op aangeven van Rooney tikte Valencia de 4-1 binnen, voordat Ömer Toprak namens Bayer het slotakkoord verzorgde. Van Persie schreef kort hierna nog een enorme misser op zijn naam.

/

Real Sociedad - Shakhtar Donetsk 0-2
Shakhtar Donetsk maakte vorig seizoen veel indruk in de Champions League, maar Real Sociedad was dinsdagavond in de eerste helft de betere ploeg tegen de manschappen uit Oekraïne. Vooral Antoine Griezmann had er zin in: de vleugelaanvaller was de gevaarlijkste man op het veld en kreeg ook de meeste mogelijkheden, maar een doelpunt voor Griezmann zat er niet in. Shakhtar zat niet lekker in de wedstrijd, maar kwam ruim een kwartier na rust tegen de verhoudingen in wel op voorsprong. Nadat een treffer van Taison nog terecht was afgekeurd wegens buitenspel, opende Alex Teixeira de score. De technicus ontving de bal van Douglas Costa en maakte met een goed schot geen fout in de afronding. De spelers van Sociedad stonden erbij en keken ernaar.

De Spanjaarden moesten in de achtervolging en kwamen twintig minuten voor tijd ook wel tot scoren, maar net als het doelpunt van Taison werd ook de treffer van Griezmann afgekeurd wegens buitenspel. Even later kopte Carlos Vela op de lat, en kon hij net niet bij de rebound, maar dichterbij kwam Sociedad niet. De thuisploeg gaf uiteindelijk teveel ruimte weg achterin en daar profiteerde Teixeira van: de aanvaller dribbelde door de defensie van Sociedad en schoot met rechts zijn tweede treffer van de avond binnen. Adriano kreeg nog een goede kans op de derde treffer, maar dat leed bleef Sociedad bespaard. De drie punten gingen echter naar Shakhtar.