Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Russische connecties tot ruzie met Amerikanen: de teloorgang van Vitesse

Laatste update:

Op maandag 16 augustus 2010 houdt toenmalig Vitesse-voorzitter Maasbert Schouten misschien wel de best herinnerde persconferentie uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij waarschuwde de aanwezige pers, alvorens hij oreerde over de titelaspiraties van de Arnhemmers. Bijna 5.000 dagen later is Vitesse vier speelrondes voor het einde van het seizoen al zeker van degradatie uit de Eredivisie en is het voortbestaan van de club zo onzeker als het maar kan. Hoe heeft het zo mis kunnen gaan voor FC Hollywood aan de Rijn?

Door Jan Hoeksema

“Beste vertegenwoordigers van de media: niet schrikken. Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel.” Het zijn woorden die de afgelopen weken veelvuldig door het hoofd zweven van de gemiddelde Eredivisie-liefhebber. Hoe onwerkelijk het nu ook lijkt, ooit werden deze teksten uitgekraamd door een hyperambitieuze Vitesse-preses.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het waren de woorden van Maasbert Schouten, die op een persconferentie werd vergezeld door de toenmalig kersverse eigenaar van Vitesse, Merab Jordania. De Georgiër, die zich dankzij Russisch geld had ingekocht in Gelderland, heeft in 2010 grootse plannen met de club.

Merab Jordania heeft in 2010 grootse plannen met Vitesse.

Project 2013


Vitesse moet binnen drie jaar meestrijden om de landstitel in Nederland. Dit ijverige project, ‘Project 2013’ genaamd, leidt de Arnhemmers in de weg naar de Eredivisie-top. Dat is, althans, de bedoeling. Vitesse moet de Champions League in en zal meedoen om de nationale prijzen. Als blijkt dat Project 2013 te ambitieus is - Vitesse eindigt in het eerste seizoen onder het eigenaarschap van Jordania als vijftiende - worden de ambities bijgesteld: pas in 2014 hoeft Vitesse mee te doen in de Nederlandse top.

Heel even lijkt het erop dat de plannen van de nieuwe geldschieter haalbaar zijn. In het seizoen 2012/13 behaalt de club een verdienstelijke vierde plek in de Eredivisie, vijf punten achter nummer drie Feyenoord en nummer twee PSV. Richting het einde van 2013 gaat het alsnog mis. Jordania staat zijn aandelen af en de Rus Aleksandr Tsjigirinski is de nieuwe eigenaar. De Georgische ex-geldschieter krijgt een stadionverbod toebedeeld, nadat hij algemeen directeur Joost de Wit zou hebben bedreigd.

Tsjigirinski houdt het vijf jaar vol in Arnhem en ziet Vitesse in 2017 de eerste TOTO KNVB Beker uit de clubgeschiedenis winnen, alvorens hij zijn aandelen overdoet aan de eveneens Russische Valeriy Oyf. Laatstgenoemde blijft eigenaar van Vitesse tot hij in 2022 zijn aandelen van de hand doet, onder druk van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De zwart-gelen kunnen dan op zoek naar een nieuwe geldschieter.

Later komt naar buiten dat Jordania, Tsjigirinski én Oyf vermoedelijk door Roman Abramovich, voormalig eigenaar van Chelsea, naar voren zijn geschoven. Oyf bevestigt in 2023 geld van de Abramovich te hebben ontvangen om in Vitesse te investeren. Het onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken naar mogelijk illegale Russische invloeden bij Vitesse is nog altijd lopende.

Een Amerikaan vervangt een Rus


Vooralsnog zijn de Russische tijden in het GelreDome Vitesse niet fataal geworden. Dat na het vertrek van Oyf de meest desastreuze buitenlandse investeerder zich nog moet melden in Arnhem, is tamelijk bijzonder, maar niets minder dan de waarheid. Al heeft het daar in de beginperiode onder de Amerikaanse zakenman Coley Parry geen enkele schijn van.

Coley Parry wordt lange tijd gezien als de man die Vitesse uit Russische handen moet helpen.

De frontman van Common Groep, een investeringsgroep uit de Verenigde Staten, begint zijn periode bij Vitesse compleet anders dan Jordania. Parry predikt rust bij zijn aanstelling in september 2022, al is hij stilletjes niet veel minder ambitieus dan zijn Georgische voorganger. De Amerikaan denkt in Vitesse een veilige investering te hebben gevonden. “Er is vanuit Amerikaanse investeerders de afgelopen jaren een rush geweest om op de Europese markt te komen. Maar het gaat erom dat je de juiste club hebt en wij denken die gevonden te hebben. Degradatie is een sportief interessant concept, maar zakelijk gezien een ramp. Daarom is het heel belangrijk in welke club je investeert”, vertelt een glazen bol-loze Parry bij zijn presentatie.

De Amerikaan wordt binnengehaald door Peter Rovers, die tussen maart 2023 en februari 2024 op interim-basis de algemeen directeur is. Zijn vertrek kan niet los gezien worden van het afkeuren van de overname van de Common Group, wat vier dagen eerder gebeurde. De licentiecommissie van de KNVB laat op 14 februari weten niet akkoord te gaan met die overname, omdat er ‘geen inzicht is gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group’. Vanaf dat moment daalt de hoop in een succesvolle samenwerking met Parry en zijn investeringsgroep drastisch.

De Common Group heeft, ondanks de goede bedoelingen, Vitesse namelijk weinig goeds gebracht. Gedurende het gehele overnameproces van Parry heeft de club niet afdoende geld tot beschikking om een Eredivisie-waardige selectie neer te zetten. Transfersommen werden er amper meer betaald voor spelers, aanwinsten kwamen op transfervrije of huurbasis.

De licentiecommissie ervaart gedurende die tijd al dat het mis is bij Vitesse en deelt meermaals een boete uit aan de Arnhemmers. Voor het grootste gedeelte van de gemaakte kosten kan Vitesse lange tijd terecht bij pinautomaat Parry, maar zodra hij in de smiezen krijgt dat hij de club niet in handen krijgt, is de Amerikaan niet langer bereid geld in de degradatiekandidaat te pompen.

De introductie van de nieuwe algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes en adviseur Paul van der Kraan maakt het voor Parry alleen maar moeilijker. Met name Reijntjes ziet in dat de samenwerking met de Common Group Vitesse niet verder gaat helpen en zet in op een toekomst zonder Parry en co, tot frustratie van het investeringsgezelschap. Zij schakelen een advocatenkantoor in om de strijd met Vitesse aan te gaan.

Er wordt ook nog gevoetbald


Te midden van alle overnameschermutselingen is de ondermaatse selectie van de Arnhemmers bezig aan een dramatisch seizoen in de Eredivisie. Vitesse begint aan het seizoen met Phillip Cocu als hoofdtrainer, maar hij houdt in november 2023 de eer aan zichzelf na een 3-1 nederlaag tegen sc Heerenveen. Edward 'Edje-interim' Sturing neemt het van hem over. Vanzelfsprekend eerst op interim-basis, en vanaf december als volwaardig hoofdtrainer.

Onder Sturing gaat het Vitesse niet makkelijker af. Slechts één ploeg (FC Volendam) krijgt meer goals tegen dan de Arnhemmers, maar het grootste probleem bevindt zich voorin het elftal. We spreken april, vier wedstrijden voor het einde van het seizoen, en alle spitsen van Vitesse staan op welgeteld nul gemaakte doelpunten. Zelfs Marco van Ginkel, die vanuit het middenveld goed is voor vier doelpunten dit seizoen, weet in de wedstrijden die hij in de punt van de aanval geposteerd staat, geen enkele keer het net te vinden.

Het enige lichtpuntje in de selectie van Vitesse is, weinig verrassend, een huurspeler. De Algerijnse Anis Hadj-Moussa wordt richting het einde van de winterse transferwindow gehuurd van Patro Eisden, een van de clubs die wél eigendom is geworden van Parry’s Common Group. Hadj-Moussa valt op met zijn dribbels, één-op-één acties en snelheid, maar kan niet voorkomen dat zijn tijdelijke werkgever na dertig speelrondes kansloos onderaan staat.

Ook met Anis Hadj-Moussa in het elftal presteert Vitesse ondermaats.

De puntenstraf die Vitesse op vrijdag 19 april krijgt van de licentiecommissie van de KNVB - een historisch hoge straf van achttien punten in mindering, waardoor Vitesse op negatief één punt staat in de Eredivisie - is haast symbolisch te noemen. Zonder de sanctie vanuit de bond was Vitesse ook gedegradeerd. Zelfs trainer Sturing heeft tegen die tijd het laatste sprankje hoop op handhaving al vaarwel gezegd.

Verheugd met de straf


De achttien minpunten - de zwaarste straf uit de geschiedenis van het Nederlandse betaald voetbal - die Vitesse krijgt toebedeeld, zijn volgens de licentiecommissie het gevolg van ‘het meermalen niet voldoen aan de eisen uit het licentiereglement, gedurende een langere periode’. In de praktijk wordt de club verweten informatie te hebben achtergehouden en onjuiste informatie te hebben verstrekt omtrent het overnameproces van de Common Group.

Vitesse acteert komend seizoen voor het eerst in 35 jaar niet op het hoogste niveau van Nederland, maar dat is voor de mensen in Arnhem het minste van hun zorgen. Sterker nog, de Vitessenaren zijn opgelucht: de eerste slag om Vitesse is niet verloren gegaan. Gevreesd werd voor het intrekken van de proflicentie, maar de club leeft nog.

Tegelijkertijd overheerst de realiteit. Er zullen meer slagen komen en deze kunnen fataal zijn. De zaak-Parry, en daarmee het vinden van nieuw eigenaarschap, is nog lang niet afgerond. Vanuit de overheid loopt er nog altijd een onderzoek naar de Russische connecties die Vitesse kent. Een mogelijk nieuwe straf hangt als zwaard van Damocles boven de club. En niet in de laatste plaats zal er komend seizoen, al dan niet op een treetje lager, gevoetbald moeten worden. Er zal met weinig tot geen geld een selectie neergezet worden, waarmee de Keuken Kampioen Divisie bestreden wordt.

Desondanks komt het nieuws van vrijdag bij Vitesse binnen als overwegend positief. De club krijgt de kans om op het tweede niveau opnieuw te beginnen, mits de openstaande dossiers opgelost worden. In Arnhem zal niemand voor komend seizoen een topklassering verwachten. Men is allang gelukkig met het gegeven dat profvoetbal in Arnhem voor nu veiliggesteld is.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prschtig artikel goed geschreven vowtbalzone. Laters vitesse!

20 april 2024 om 19:22

Jij hebt wel een flinke afkeer tegen vitesse zeg.
In eerdere artikelen ook al.
Woe weet komen jullie ze in de KKD nog wel tegen😉.

Ontopic:
Altijd interessant dit soort artikelen.
Geeft je toch weer een blik op dingen die eerder niet echt voorbij zijn gekomen.
Sterkte vooral aan de Vitesse fans, hopelijk keren jullie snel terug.

20 april 2024 om 19:53

Nu zijn jouw reacties over het algemeen niet heel veel spannender dan wat provocerende oneliners, maar dat zo'n genot halen uit de situatie van een club die op omvallen staat snap ik echt helemaal niks van.

21 april 2024 om 15:06

Ik snap ook niet dat mensen er van kunnen genieten ik gun geen enkele fan wat de Vitesse fans meemaken met hun club. Ik vind Vitesse een leuke club met een leuk verleden wat je misschien niet in de prijzen terug ziet maar wel aan de oud spelers. Bony , Machlas Makaay Mount , Odegaard , Theo natuurlijk zo club mag natuurlijk nooit verdwijnen. De club werd vaak afgezeken om de lege plekken maar eigenlijk was eerder het stadion te groot voor de club dan dat Vitesse echt zo weinig fans had. Het is jammer dat de club elke x in verkeerde handen is gekomen en daarom als speelbal werd gebruikt en in handen kwam van mensen die niks om Vitesse en Arnhem geven. Wat ik toen ookal zo vreemd vond is dat spelers als Doekhi , Bazoer allemaal gratis de deur uit liepen waarom worden zulke spelers niet eerder verkocht? Het is te hopen dat Vitesse opnieuw mag beginnen in de kkd en al zal het lastig worden er is 1 groot pluspunt en dat is dat Vitesse een prima eigen jeugd heeft en een aantal jongens dit seizoen al ervaring hebben opgedaan hopelijk lukt het Vitesse volgend jaar een goed team te maken dat ze net als Twente toen na 1 jaar weer terug zijn in de Eredivisie.

Club moet zeker blijven bestaan, maar al bijna sinds de stap naar het Gelredome is het daar een zooitje. Zelf niet de stap gedaan, of kunnen doen, om een club neer te zetten die qua financiele huishouding past bij de historie van Vitesse en de stad Arnhem. Dan maar op deze manier.

20 april 2024 om 23:02

Vitesse leeft al sinds ze naar het gelre dome zijn gegaan op een te grote voet. Een maatje van me is al vanaf kinds af aan fan van vitesse en hij zei jaren terug al tegen mij, toen ze de meerdijk ingerolen hebben voor gelre dome is het nooit meer gezond geweest. En leuk al die inversteerders maar je ziet ook hoe het af kan lopen met je club. Kan oom goed gaan als je kijkt naar city group bvb maar dat is toch heel wat anders als wat er met vitesse is gebeurt. Gelukkig kunnen ze nog wel bestaan in de kkd. Vind het aan de ene kant ook wel mooi dat ze daar mogen acteren volgend seizoen, weet nog hoe blik ze waren dat nec degradeerde was maar 1 club in gld. Dat blijkt nec.

20 april 2024 om 23:25

"toen ze de meerdijk ingerolen hebben voor gelre dome is het nooit meer gezond geweest."

Nieuw-Monninkehuize....😏

20 april 2024 om 23:48

De (Oude) Meerdijk? Dat is toch van emmen 😅

21 april 2024 om 01:21

En de plaats waar gtst is toch?

21 april 2024 om 14:14

@douwe: ik vond ingerolen eigenlijk nog bijzonderder

Complimenten voor de goede samenvatting van het hele verhaal bij Vitesse.

Het enige wat nog in het lijstje ontbreekt is een eigenaar uit het midden-oosten en dan hebben ze ook alle mogelijke foute geldbronnen gehad na de Russen en Amerikanen

Vrij goed artikel!
Ik zou zelf het stuk van Hadj-Moussa eruit halen.
Is niet echt representatief voor Vitesse. Het is een huurspeler met een leuke dribbel, maar 0 rendement en ontzettend vaak betrokken bij een tegendoelpunt.
Verkoop van Manhoef, blessures van Propper, positiewisseling van Janssen etc is veel interessanter.

22 april 2024 om 15:06

Oehhh, een stukje rancune?

22 april 2024 om 19:52

Heeft dat iets met rancune te maken? Manhoef was de ster en ook de blessure van Pröpper gooit roet in het eten, beetje laag om gelijk van rancune te spreken

Los van de onvermijdelijke degradatie naar de KKD hangt, vrees ik, het uiteindelijke intrekken van de proflicentie nog steeds als een donkere wolk boven het hoofd van Vitesse. Zoals dat sinds 1991 om verschillende redenen gebeurd is met clubs als Haarlem, FC Wageningen, SVV, Veendam, Vlissingen, RBC en Agovv.

22 april 2024 om 13:10

Tja, het is nog altijd een heel reeel scenario, maar dit was wel de belangrijkste stap, vooral omdat Vitesse hier geen invloed meer op had. Ze waren overgeleverd aan de genade van de Knvb. Ik snap de opluchting dus heel goed, al was dit pas de eerste stap in een reeks van velen die goed moeten vallen wil het hier overheen komen. Vitesse moet eigenlijk wel snel promoveren. Anders wordt het een hele lastige opgave.

Zo als gewoonlijk weer een onvolledig en afgeraffeld artikel op voetbalzone.maar het mooiste aan deze site vind ik toch wel de ongelooflijke onjuistheden en bullshit die in de commentaren worden verteld.het is pure cabaret.blijf vooral zo doorgaan ik geniet er van.

22 april 2024 om 07:03

Kan je deze mening ook onderbouwen? Wat mist er in het artikel volgens jou?

@madmarcel ik vind bijzonderder toch meer bijzonder

Vitesse was altijd een simpele eerste divisie club met Monnikenhuize en later Nieuw-Monnikenhuize als stadion. Het luchtfietsen begon al met Karel Aalbers. Niet pas in 2013.

Ik vind dit artikel wel heel erg selectief met betrekking tot de tijdlijn. Vitesse is eigenlijk al heel lang niet zelfvoorzienend. Dat begon niet tijdens de overname, maar al ver daarvoor. Het is al 30 jaar dweilen met de kraan open met telkens weer een nieuwe geldschieter en telkens eindigt de club weer op de rand van de afgrond. Dat is niet 1, niet 2, maar al 3 keer voorgekomen in de afgelopen kleine 30 jaar. Je moet het ook wel erg bont maken als je gemeente nauwelijks nog iets met je te maken wilt hebben en je liever kwijt dan rijk is. Dat is zelfs bij FC Twente en Enschede niet zover gekomen.

Wel is het positief dat de KNVB nog een kans geeft om het tij te keren. Of dat gaat lukken weet ik niet, aangezien Vitesse ook min of meer overgeleverd is aan geluk. Het moet in de komende twee seizoenen wel enorm meezitten wil het niet alsnog failliet gaan, want het lijkt me onwaarschijnlijk dat de club veel langer op het tweede niveau actief kan blijven. Dat stadion is een groot probleem en de omzet wordt snel een stuk lager door een vrije val met betrekking tot TV-geld, lagere sponsorinkomsten, publiek dat na een poos wegblijft en daaruit voortvloeiend toch vaak wanhopig beleid met alle gevolgen van dien. Laten we hopen dat het ze gaat lukken.

Sterkte vanuit Den Haag waar wij in een soort gelijke situatie hebben mee gemaakt. Elke club heeft wel negatieve en positieve kanten maar het blijft nooit leuk voor de echte supporter die als kind met zijn vader en opa al op de tribune zat om je club zo te zien af dalen. De KKD is opzich ook leuk de afgelopen jaren maar toch mis je de sfeer en de grote wedstrijden. Succes👍

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren