voetbalzone

Van 't Schip: 'Er liggen grote kansen voor het voetbal in Australië'

Daniel Cabot Kerkdijk28 sep 2010, 08:04
Laatst bijgewerkt: 28 sep 2010, 08:04
Advertentie

John van ’t Schip verblijft sinds januari in Australië, het land van Australian Football, rugby en cricket. De oefenmeester van Melbourne Hart vindt dat begrijpelijk. "De A-League bestaat pas zes jaar, terwijl onze club een jaar geleden door vijf investeerders is opgericht", vertelt Van 't Schip in De Telegraaf. "Ik ben hier werkelijk vanaf nul aan begonnen. Alles moest nog worden opgezet."

/

Van 't Schip leerde omgaan met de salarycap die in de A-League geldt, maar ook met de beperking van slechts vijf buitenlanders in de selectie van 23 spelers. "Zo’n salarisbeperking heeft zijn voordelen. In Europa weet je dat de clubs die veel geld hebben de competities domineren. Hier kunnen ieder jaar andere clubs bovenaan staan. Verder zie je dat niet veel clubs in de problemen komen."

"Groot nadeel is dat veel spelers te duur zijn. Jonge, lokale talenten gaan al snel op de bonnefooi naar Europa. En in de Azië Cup domineren de clubs uit Zuid-Korea, Japan en China, omdat die veel meer geld te besteden hebben." Vooral Van ’t Schips achtergrond bij Ajax sprak in Australië tot de verbeelding. "Een duidelijke voetbalfilosofie op het gebied van tactiek en trainen is hier niet. Er zijn invloeden van allerlei verschillende culturen, waardoor er weinig herkenbaars is. Han Berger (technisch directeur van de bond, red.) heeft hier nadrukkelijk voor de Hollandse School gepleit, waardoor ze absoluut een Nederlandse trainer wilden."

"Ik zie het als een unieke kans dat ik zo’n club mee op kan zetten in een stad die 3,8 miljoen inwoners telt", besluit de Nederlander zijn relaas. "Je ziet dat voetbal hier steeds populairder wordt en dat de mogelijkheden groter worden. Tien jaar geleden waren voetbalwedstrijden hier nog veldslagen. Iedere club behoorde bij een etnische groepering, waardoor alle tegenstellingen in de duels naar voren kwamen. Nu begint de A-League echt te leven. Al blijft het vreemd dat je voor een wedstrijd soms vijf uur moet vliegen, een tijdsverschil van drie uur kent en onder totaal andere klimatologische omstandigheden moet spelen. Maar ik ben er intussen van overtuigd dat er hier grote kansen voor het voetbal liggen."

Bezig met laden …