Van Veldhoven start uitstekend, misstappen voor Van den Brom en Koster

Daniel Cabot Kerkdijk29 jul 2012, 00:15
Laatst bijgewerkt: 29 jul 2012, 00:15

Anderlecht heeft niet kunnen overtuigen in het eerste competitieduel. KV Kortrijk hield de regerend kampioen zaterdag op een gelijkspel: 1-1. "We moeten slimmer spelen", besefte John van den Brom na zijn officiële vuurdoop in de Jupiler Pro League. Anderlecht leed voor het tweede jaar op rij puntenverlies op de openingsspeeldag. Vorig seizoen verloor men van OH Leuven.

KV Kortrijk nam het meeste initiatief in de beginfase en kwam na twintig minuten zelfs op voorsprong. Ervin Zukanovic profiteerde van geaarzel in de Anderlecht-verdediging en duwde de bal voorbij Silvio Proto. De bezoekers speelden ondermaats en men kon enkel via vrije trappen af en toe voor dreiging zorgen.

Van den Brom zag hoe de tegenstander na een uur spelen met tien man achterbleef. Alassane També raakte Dieumerci Mbokani in het strafschopgebied, maar de arbiter trok rood voor doelman Kristof Van Hout. Tweede doelman Darren Keet stopte de nonchalant getrapte penalty van Mbokani. Olivier Deschacht knalde de gelijkmaker in de 82e minuut echter voorbij Keet: 1-1.

Germinal Beerschot, het team van Adrie Koster, begon met heel wat nieuwe gezichten veelbelovend tegen Lokeren. Na tien minuten stond het al op voorsprong via Alpaslan Öztürk. Ayanda Patosi, Benjamin De Ceulaer, Milos Maric en Mijat Maric bogen de situatie om in het voordeel van de bekerwinnaar. Mijat Maric verschalkte daarna wel nog ongelukkig zijn eigen doelman: 2-4.

KV Mechelen, dat in de zomer ook een facelift onderging, won simpel van promovendus Charleroi. Robin Henkens (2x) en Steven De Petter (2x) schonken Harm van Veldhoven een goede start. Onur Kaya en Danijel Milicevic scoorden voor Charleroi: 4-2.