Van Wolfswinkel schiet Sporting vanaf elf meter naar bekerfinale

Erik van Dam08 feb 2012, 22:19
Laatst bijgewerkt: 08 feb 2012, 22:19

Sporting Portugal heeft woensdagavond de finale van de Taça de Portugal bereikt. De club uit Lissabon, die het bekertoernooi al vier keer op haar naam schreef en daarmee gedeeld recordhouder is met FC Porto, schudde in het tweede deel van de halve eindstrijd Nacional van zich af. Na een rode kaart voor de thuisclub buitte Sporting de man meer-situatie volledig uit en schoot Ricky van Wolfswinkel zijn team vanaf de strafschopstip naar de voorsprong. In blessuretijd viel ook de 1-3 nog.

Vier weken geleden speelde Sporting en Nacional in Lissabon gelijk (2-2) en viel Stijn Schaars de eer ten deel om te scoren. De licht geblesseerde middenvelder ontbrak woensdag echter in de return; Van Wolfswinkel speelde wél. Eerst was het de beurt aan Fabián Rinaudo om te scoren. De Argentijnse middenvelder, in de competitie niet altijd verzekerd van speeltijd, loste een geweldig hard schot vanuit de tweede lijn. Via de binnenkant van de paal vloog die binnen.

Sporting zat daarmee op rozen en dacht kwalificatie voor de finale helemaal binnen te hebben, toen Mario Rondon tien minuten na rust zijn tweede geel krijg bij Nacional. De thuisclub liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam niet veel later terug tot 1-1 dankzij Diego. De moeizaam scorende Braziliaan stond op de goede plek en maakte de gelijkmaker, waardoor Nacional er plotseling op uitdoelpunten beter voor stond. Een kwartier voor tijd benutte Van Wolfswinkel echter zijn penalty en in blessuretijd maakte João Pereira nog een einde aan het laatste restje onzekerheid.