voetbalzone

V/d Vaart: ‘Ik ben enorm fan. Gek, maar hij is de gevaarlijkste man in Oranje’

Mart van Mourik24 okt 2023, 19:09
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20
Advertentie

Rafael van der Vaart is enorm fan van Denzel Dumfries, zo zei hij dinsdagavond voorafgaand aan het Champions League-duel tussen Internazionale en RB Salzburg. Volgens de analyticus heeft de wingback vrijwel geen last meer van ‘harde voetjes’ en hij stelt dat Ronald Koeman het systeem van Oranje zelfs moet aanpassen vanwege de kwaliteiten van Dumfries. De rechtsachter krijgt, net als Stefan de Vrij, een basisplek in de ontmoeting in het miljardenbal.

“Ik ben enorm fan van Denzel Dumfries”, zei Van der Vaart in de studio van Ziggo Sport in de voorbeschouwing op de Champions League-avond. “Waarom ben ik enorm fan? Nou, in het begin zag ik hem voetballen en dacht ik: dit wordt helemaal niks. Dat zullen heel veel mensen gedacht hebben.”

“Maar zijn energie, zijn positiviteit! Hij blijft gaan en hij blijft pushen. Hij wordt ook gewoon echt steeds beter en hij is overal bij betrokken. Dat komt natuurlijk ook door het vertrouwen dat hij nu heeft. Ik vind het echt een heerlijke speler.”

“Zijn voorzetten zijn ook veel beter geworden door het vertrouwen dat hij nu heeft”, vervolgt Van der Vaart. “Hij voelt zich gewaardeerd door iedereen. In het begin ging het natuurlijk altijd over de ‘harde voetjes’, maar daar heeft hij nu bijna geen last meer van.”

De 109-voudig international stelt zelfs dat Koeman gedwongen wordt zijn plannen volledig aan te passen aan ‘de gevaarlijkste man’ bij Oranje. “Het is echt een ideale back, en zeker in een 5-3-2-systeem. Dat is eigenlijk het gekke bij het Nederlands elftal: wij moeten het systeem aan hém gaan aanpassen. Hij is tenslotte onze gevaarlijkste man bij Oranje. Gek is dat eigenlijk.”

De Vrij, die nog vaker dan zijn Nederlandse teamgenoot een reservebeurt moet afwisselen met een basisplek, staat tegen RB Salzburg eveneens in de startopstelling. “Ik vind het wel begrijpelijk dat hij pendelt tussen bank en basis. Het is een goede speler, maar toch vraag ik me altijd af of hij écht zo goed is.”

“Je hebt dan altijd die discussie: De Ligt of De Vrij... Maar dan vind ik De Ligt toch wel in alles iets beter”, besluit Van der Vaart. “Toch kan je niet zeggen dat De Vrij het slecht gedaan heeft, want het is gewoon een betrouwbare verdediger.”

Bezig met laden …