voetbalzone

Veiligheidsnetten en mogelijk minder supporters tijdens Klassieker

Mart Oude Nijeweeme10 jan 2023, 08:10
Laatst bijgewerkt: 10 jan 2023, 08:10
Advertentie

Feyenoord is op de achtergrond hard bezig met de voorbereidingen op de Klassieker tegen Ajax op 22 januari. De Rotterdammers gaan veiligheidsnetten plaatsen om te voorkomen dat er voorwerpen op het veld worden gegooid, meldt RTV Rijnmond Ook bestaat de kans dat een vak gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel leeg moet blijven. Kees Lau, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder, is teleurgesteld in de maatregelen.

Het plaatsen van netten is geen ongebruikelijke gang van zaken bij Feyenoord. De Rotterdammers voelden zich in het verleden al meerdere keren genoodzaakt om voorzorgsmaatregelen te treffen, met name bij Europese wedstrijden. De Europese voetbalbond UEFA legde Feyenoord meerdere voorwaardelijke straffen op, waardoor de mogelijkheid bestond dat De Kuip leeg moest blijven. Voormalig algemeen directeur Eric Gudde sprak al eens zijn zorgen uit over algehele uitsluiting in Europese competities.

De netten moeten voorkomen dat dat projectielen als aanstekers, muntjes of flesjes en blikjes op het veld worden gegooid. Afgelopen seizoen liep de teller op tot 600.000 aan boetes van de UEFA. Ook mocht de club geen uitsupporters meenemen naar het Europa League-duel met Lazio. Die straf was het gevolg van ongeregeldheden tegen Olympique Marseille in de halve finale van de Conference League. Hoe de netten er tegen Ajax uit komen te zien is nog niet bekend. Daarover is Feyenoord nog in gesprek met onder meer ESPN, dat de uitzendrechten heeft.

Door de netten bestaat de kans dat (een deel van) Vak Z gesloten moet worden voor supporters. Dat schiet bij supportersvereniging FSV De Feijenoorder in het verkeerde keelgat. "Als die mensen niet naar de wedstrijd kunnen, dan gaan we strijden voor een vergoeding. Maar daar heb je niks aan, want je wil die wedstrijd zien. We hebben geen invloed op de besluitvorming, maar kunnen er alleen op hameren dat dit de verkeerde weg is die je als club inslaat", aldus Lau. "Wij willen gewoon voetbal zien zonder netten. Je kan het als club niet maken om vanwege geruchten een vak leeg te houden. Dat is in alle jaren dat we tegen Ajax spelen nog nooit voorgekomen."

Tijdens de Klassieker zullen vele ogen gericht zijn op Steven Berghuis. De aanvaller annex middenvelder van Ajax maakte vorig jaar de gevoelige overstap van Feyenoord naar Ajax. Eerder dit jaar keerde hij met zijn nieuwe werkgever al terug in De Kuip, maar toen waren vanwege de coronapandemie geen supporters welkom in het stadion. De pikante overgang leverde Berghuis een hoop tumult op. De linkspoot deed onder meer aangifte wegens doodsbedreigingen.

{disclaimer_update}

Bezig met laden …