voetbalzone

Veltman ziet ‘van alles verkeerd gaan’ bij Ajax en heeft tip: ‘Dat ontbreekt nu’

Jordi Tomasowa25 okt 2023, 09:38
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20
Advertentie

Joël Veltman treft donderdag met Brighton & Hove Albion zijn oude club Ajax in de groepsfase van de Europa League. Waar de 31-jarige verdediger met the Seagulls wekelijks veel lof ontvangt, verkeren de Amsterdammers momenteel in grote crisis. Veltman ziet het met lede ogen aan.

Veltman koos iets meer dan drie jaar geleden voor een vertrek uit Amsterdam nadat perspectief op een basisplaats onder Erik ten Hag er nauwelijks meer was. De geboren Velsenaar koos voor Brighton, dat destijds tegen degradatie vocht.

Inmiddels heeft Veltman meer dan honderd duels voor de Premier League-club achter zijn naam staan en behoort hij tot de meer ervaren spelers in de selectie van manager Roberto De Zerbi. Veltman beseft dat Ajax door de dramatische seizoenstart donderdag de underdog in de onderlinge ontmoeting is.

De multifunctionele verdediger heeft te doen met zijn oude club, al spreekt hij van de huidige selectie geen spelers meer. “Daley Blind, Dusan Tadic, Davy Klaassen. Iedereen is vertrokken”, zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad. “Wat de mensen 'Ajax-dna' noemen, dat ontbreekt nu wel behoorlijk. Het is zo belangrijk dat stafleden én een paar spelers daarover beschikken. Als ik moest kiezen, dan zou ik dat dna toevoegen.”

Met enkele stafleden van Ajax communiceert Veltman nog wel geregeld, al vraagt hij hen niet naar sappige details. “Zonder met iemand te praten kan ik me ook een aardig beeld vormen. Er gaat van alles verkeerd. Technisch directeur Sven Mislintat werd ontslagen. Maandag vertrok trainer Maurice Steijn. Die karrenvracht aan inkomende en uitgaande spelers. Gedoe op bestuursniveau.”

Veltman vindt het onbegrijpelijk dat de selectie van Ajax maar blijft aanmodderen. “Op een gegeven moment moet je als speler toch je verantwoordelijkheid nemen? Als je voor Ajax voetbalt, heb je één opdracht: winnen. Maar goed, zo laag als nu (zeventiende, red.) blijven ze niet staan. Ik heb het schema bekeken. Na PSV komen ze voorlopig alleen 'kleintjes' tegen in de competitie.”

Bezig met laden …