voetbalzone

Veltman zoekt Ajacied op om tip te geven: ‘Dan had Ajax ons pijn kunnen doen’

Wessel Antes27 okt 2023, 07:40
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:23
Advertentie

Joël Veltman heeft genoten van de 2-0 zege die Brighton & Hove Albion donderdag boekte op Ajax. De 31-jarige verdediger beleefde een historische avond met zijn Engelse werkgever, daar the Seagulls voor het eerst in de clubhistorie wonnen in Europees verband. Na afloop zocht Veltman oud-teamgenoot Kenneth Taylor op om hem van advies te voorzien.

In gesprek met Voetbal International onthult Veltman dat hij, vanwege de historische overwinning, geen shirt heeft geruild met spelers van zijn oude club. “Ik vond het een beetje te speciaal. Uit in de ArenA ga ik het wel doen, maar dit shirtje wilde ik zelf houden. Onze eerste zege in Europa en ook nog tegen Ajax. Ik heb overigens wel twee extra shirts, dus misschien kan ik dat nog ruilen. Dat zie ik nog wel.”

Veltman is nog altijd geliefd bij de supporters van Ajax. “Toen ik in de tweede helft aan hun kant kwam te spelen, kreeg ik applaus. Ze zongen in de tachtigste minuut nog, dat is wel een compliment waard. Ik ben een jongen van de club. Ik heb achttien jaar bij Ajax gespeeld en daar ben ik trots op.”

Na afloop sprak Veltman kort met Taylor, die hij direct een advies gaf. “Ik heb hem even gesproken, maar de spelers van Ajax gingen naar hun fans en wij maakten ons eigen rondje. Je voelde wel een beetje dat het vertrouwen mist bij Ajax, maar ik zei ook: als jullie in de eerste helft een paar keer durfden te voetballen van het middenveld, dan hadden jullie ons pijn kunnen doen. Het heeft gewoon te maken met vertrouwen. Als ze een keer winnen, komen ze er wel weer bovenop.”

Reactie Taylor
Na afloop van het verloren duel in het AMEX Stadium kwam ook Taylor zelf nog voor de camera’s. In gesprek met Veronica schoof de middenvelder zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Natuurlijk overheerst de teleurstelling, want we hebben weer niet gewonnen.” Wel was hij complimenteus over de Engelse tegenstander. “Brighton heeft echt een heel goed team. Ze kunnen goed en mooi voetballen.”

Dat Ajax veelvuldig inzakte, was volgens Taylor een bewuste keuze. “Brighton kan goed voetballen van achteruit. Soms moeten wij dan de rust bewaren als we de bal veroveren. Soms schoten we de bal naar voren en waren we hem meteen kwijt. Natuurlijk speel je liever iedere bal vooruit zodat je kan aanvallen, maar soms schoten we de bal zonder idee naar voren. Dan is het beter om de bal in de ploeg te houden.”

Ook zelf is Taylor nog op zoek naar verbetering. “Ik kan meer brengen en beter spelen. Of ik meer druk voel omdat ik al langer bij Ajax zit? Ik denk wel dat ik die rol moet pakken. Meer dan dat ik nu doe.” De in Alkmaar geboren middenvelder wist dit seizoen in twaalf wedstrijden pas eenmaal te scoren. Daarnaast leverde Taylor hetzelfde aantal assists af.

Bezig met laden …