voetbalzone

Verbeeks Marokko vergezelt doelpuntloos Spanje huiswaarts

Daniel Cabot Kerkdijk01 aug 2012, 19:54
Laatst bijgewerkt: 01 aug 2012, 19:54
Advertentie

Luis Milla wilde van Marokko winnen om de ‘trots terug te winnen’. Dat is de bondscoach met de Spaanse ploeg niet gelukt, want op Old Trafford bleef de Olympisch kampioen van 1992 steken op een brilstand: 0-0. Spanje, dat al was uitgeschakeld, sluit het zomertoernooi hierdoor met één punt en nul doelpunten af. Marokko had een overwinning én een gunstig resultaat bij het andere groepsduel nodig, maar keert dus ook huiswaarts. Japan en Honduras, die woensdagavond ook doelpuntloos remiseerden, gaan door naar de kwartfinale.

/

Spanje wist in de voorgaande twee groepswedstrijden tegen Japan en Honduras (beide 0-1 verlies) niet te scoren en ook in Manchester werd duidelijk dat de ploeg aanvallend betrekkelijk tandloos is. La Furia Roja combineerde rijkelijk op het overvolle middenveld, maar Marokko hield de rijen achterin goed gesloten. De ploeg van Pim Verbeek was het meest dreigend in de eerste helft. Een vrije trap van Zakaria Labyad zeilde naast en Abdelaziz Barrada, de bedenker van alle Afrikaanse aanvallen, volleerde gevaarlijk voorlangs.

Na een halfuur kwam Spanje iets beter voor de dag en die fase werd ingeleid door een grote kans voor Ádrian. De Marokkaanse defensie opende zich zeldzaam en Juan Mata prikte de bal naar de eenzame spits, die op de paal mikte. Vlak voor rust was Javi Martínez met een kopbal, al was er al gefloten voor een overtreding, dichtbij de openingstreffer en in de blessuretijd schoot Oriol Romeu twee meter naast. Beide partijen gingen dus rusten met 0-0, net als in Coventry bij Japan-Honduras.

/

Marokko was afhankelijk van het resultaat aldaar, maar moest zelf natuurlijk ook winnen van Spanje. In het tweede bedrijf begonnen de Leeuwen van de Atlas als gevolg daarvan aanvallend en dreigend. Nordin Amrabat werd weggestuurd, maar zijn mislukte lob vond geen weg richting het doel van David de Gea. Marokko, dat nog nooit de kwartfinale bereikte op de Olympische Spelen, was constant gevaarlijk via snelle uitbraken. Barrada kreeg na een uur de grootste kans, maar op aangeven van Amrabat stuitte hij van dichtbij op De Gea.

Na het uur werden de Spanjaarden sterker, maar telkens liepen de aanvallen spaak. De ploeg van Milla was ruim twintig minuten voor tijd dichtbij, maar Juan Mata’s rollertje ging net naast. Even later werd een kopbal van Romeu door een oplettende Marokkaan van de lijn gehaald. Een kwartier voor tijd volleerde Mata nog over en leek Spanje gewoonweg niet te kunnen scoren in Londen. Marokko wist ook dat hun kwartfinaledroom al in duigen was gevallen, omdat het in Coventry maar bij een brilstand bleef. In de slotminuut leek Spanje alsnog de winst te grijpen, maar Adrián faalde oog in oog met Mohamed Amsif.

Bezig met laden …