Verbeeks Nürnberg geen partij voor sterk Borussia Dortmund

Bart Kruyt01 mrt 2014, 16:24
Laatst bijgewerkt: 01 mrt 2014, 16:24

Borussia Dortmund verloor vorige week met 3-0 van Hamburger SV, maar heeft zaterdag bewezen dat dit slechts een incident was. De ploeg van Jürgen Klopp was in een uitverkocht Signal Iduna Park veel te sterk voor het 1. FC Nürnberg van Gertjan Verbeek, dat de laatste tijd toch goed in vorm was, maar nu met 3-0 werd geklopt. Borussia passeerde dankzij die overwinning Bayer Leverkusen op de ranglijst, want die Werkself ging thuis onderuit tegen FSV Mainz 05. Mirko Slomka verloor zijn eerste wedstrijd als coach van Hamburger SV, uit bij Werder Bremen.

Borussia Dortmund - 1. FC Nürnberg 3-0
Borussia Dortmund en 1. FC Nürnberg gingen met 0-0 rusten en dat mocht een klein wonder genoemd worden. In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Raphael Schäfer, maar Borussia kreeg de bal er maar niet in: Robert Lewandowski, Henrikh Mkhitaryan, Marcel Schemlzer Kevin Grosskreutz en opnieuw Lewandowski beproefden hun geluk, maar zonder succes. Nürnberg kwam er in de eerste vijfenveertig minuten niet aan te pas, maar kreeg wél de grootste kans op de openingstreffer. Sokratis Papastathopoulos was slordig bij het uitverdedigen en verspeelde de bal aan Josip Drmic, die Ondrej Petrak alleen voor Roman Weidenfeller zette. Het schot van de Tsjech belandde echter op de paal, waardoor Sokratis opgelucht kon ademhalen.

Naast deze kans had Nürnberg in aanvallend opzicht dus niet veel laten zien en de ploeg van Verbeek hoopte in de tweede helft beter voor de dag te komen. Borussia bleef echter de bovenliggende partij en kwam in de vijftigste minuut op voorsprong: Lewandowski kopte in buitenspelpositie nog op Schäfer, maar de vlag bleef omlaag en Mats Hummels kon daardoor de rebound binnenprikken. Mkhitaryan leek even later de 2-0 binnen te koppen, maar Schäfer redde geweldig. Bij de inzet van Lewandowski was de keeper echter kansloos: de spits werd aangespeeld door Mkhitaryan en prikte vervolgens zijn vijftiende goal van het seizoen binnen. Borussia kon de wedstrijd vervolgens eenvoudig uitspelen en kwam acht minuten voor tijd nog op 3-0, via Mkhitaryan.

Bayer Leverkusen - FSV Mainz 05 0-1
Stefan Kiessling is de laatste tijd hopeloos uit vorm en werd voor de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz 05 dan ook gepasseerd door Sami Hyypiä. Vanaf de kant zag hij Bayer Leverkusen echter matig spelen en Mainz kwam na een halfuur op een verdiende voorsprong, dankzij een fraaie treffer van Eric Maxim Choupo-Moting: de aanvaller werd gevonden door Stefan Bell en scoorde vervolgens met een balletje achter het standbeen. Bayer had voor dit doelpunt weinig laten zien en moest in de achtervolging. De thuisploeg kreeg in het restant van de eerste helft nog wel twee goede kansen op de gelijkmaker, allebei via Heung-Min Son, maar het geplaatste schot en de kopbal van de Zuid-Koreaan werden gepakt door Mainz-doelman Loris Karius.

In de tweede helft voerde Bayer de druk wat op. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en Son kwam daar dicht bij, maar zijn uitstekende vrije trap werd uit de bovenhoek geplukt door Karius. Even later scoorde de aanvaller wel, maar dit doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, en niet lang daarna tikte Karius weer een inzet van Son uit de hoek. Hyypiä besloot hierna om Kiessling toch maar in de ploeg te brengen en ook hij kreeg een grote kans, maar ook hij stuitte op de uitstekend spelende Karius. De keeper had even later geluk dat Julian Brandt te gehaast reageerde bij een vrije schietkans en naast schoot en daardoor bleef het bij 0-1. Bayer werd door die nederlaag ingehaald door Borussia Dortmund, dat nu twee punten meer heeft.

Werder Bremen - Hamburger SV 1-0
Voorafgaand aan de derby tussen Werder Bremen en Hamburger SV ging het vooral over Rafael van der Vaart, die weer fit genoeg was om te spelen. De Duitse pers vroeg zich af of Mirko Slomka de Nederlander zou passeren en dat deed de opvolger van Bert van Marwijk inderdaad: Van der Vaart moest op de bank beginnen, terwijl Ouasim Bouy en Ola John niet eens bij de selectie zaten. Bij Werder begon Eljero Elia op de bank en hij zag zijn ploeg na twintig minuten op voorsprong komen, toen Aaron Hunt Zlatko Junuzovic met een hakje vrijspeelde en de Oostenrijker koel bleef in de afronding. Nils Petersen had even daarna de 2-0 moeten maken, maar stuitte op René Adler. De beste kans van HSV in de eerste helft kwam op naam van Hakan Calhanoglu, die Raphael Wolf echter niet wist te passeren.

Van der Vaart werd door Slomka binnen de lijnen gebracht voor de tweede helft. Met de aanvoerder in het veld ging HSV wel beter voetballen, maar Werder kreeg de kansen: zo kwam Adler net eerder bij de bal dan Petersen en schoot Junuzovic oog in oog met de doelman net naast. Ook Ludovic Obraniak werd gevaarlijk, maar zijn schot werd spectaculair uit de bovenhoek getikt door Adler, die HSV zodoende in de wedstrijd hield. De bezoekers probeerden wel om wat terug te doen, maar werden toch niet echt gevaarlijk en de gelijkmaker hing geen moment in de lucht. HSV ging zodoende voor de veertiende keer dit seizoen onderuit en blijft in de degradatiezone hangen; Werder neemt juist wat afstand van de gevreesde plekken op de ranglijst.

Eintracht Braunschweig - Gladbach 1-1
Het was het gala der knullige doelpunten, zaterdagmiddag in het Eintracht-Stadion van Braunschweig. De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij Daniel Davari, die de bal uit een hoekschop ongelukkig achter zijn eigen doelman werkte. Na rust nam Marc-André Ter Stegen de rol van schlemiel op zich. De doelman, naar verluidt hard op weg naar Barcelona, ging desastreus de fout in bij een terugspeelbal van Filip Daems en liet het leer over zijn voet in het doel glijden. Beide ploegen kregen daarna nog een goede kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar een tweede treffer voor één van beide bleef uit.

FC Augsburg - Hannover 96 1-1
Hannover begon prima aan de ontmoeting bij de verrassende nummer acht van de Bundesliga en zag het overwicht na 21 minuten vertaald worden in een doelpunt. De 0-1 van Mame Diouf was echter verre van mooi: na een hoop geklungel achterin schoot de spits de bal op Paul Verhaegh, waarna het leer tergend langzaam over de lijn rolde. Niet veel later viel Verhaegh overigens uit met een blessure, wat hem mogelijk de oefeninterland met Frankrijk kost. Zijn ploeg repareerde de schade nog wel. Tien minuten na rust tekende Ragnar Klavan met een rake kopbal uit een hoekschop voor de 1-1. Ondanks het betere spel in het tweede bedrijf, kwam Augsburg niet meer tot een tweede doelpunt.