Verbruggen houdt Jong Oranje met weergaloze reddingen op de been tegen Belgen

Jonathan van Haaster21 jun 2023, 19:50
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2023, 19:50

Jong Nederland is het EK Onder 21 begonnen met een gelijkspel tegen Jong België. Ondanks meerdere goede kansen voor beide ploegen bleef de brilstand in Tbilisi op het scorebord staan: 0-0. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi was in de eerste helft de betere partij, terwijl België de bovenliggende ploeg was na rust. Uitblinker aan de kant van Nederland was Bart Verbruggen, die meerdere zeker lijkende tegendoelpunten wist te voorkomen. Verrassend genoeg neemt Jong Georgië voorlopig de leiding in Groep A. Het gastland boekte een knappe 2-0 overwinning op Jong Portugal.

Van de Looi koos voor Verbruggen onder de lat, wat ten koste ging van Kjell Scherpen. De verdediging, van rechts naar links, bestond uit Devyne Rensch, Jan Paul van Hecke, Micky van de Ven en Quilindschy Hartman. Het middenveld werd gevormd door aanvoerder Quinten Timber, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor. Ekkelenkamp stond hangend op rechts, naast Brobbey. De spits moest vanaf links bediend worden door Crysencio Summerville. Aan de kant van Jong België kreeg onder meer Loïs Openda een basisplaats. De aanval werd gecompleteerd door PSV'er Yorbe Vertessen en Charles De Ketelaere.

Het was een klein wonder dat er in de eerste helft niet gescoord werd en dat lag met name aan Oranje. De eerste grote kans kwam op naam van Taylor, die knap opendraaide en zijn inzet tegen de paal deed belanden. Na het openingskwartier, waarin Jong België amper te zien was, kregen Brobbey en Summerville enorme mogelijkheden. Eerstgenoemde werd bereikt na een snelle vrije trap en zag zijn schot van de lijn worden weggewerkt door Koni De Winter. De verdediger onderscheidde zich seconden later nogmaals, dit keer door de rebound van Summerville te keren. Jong Oranje was de dominante partij en gaf weinig weg. Vertessen probeerde het met een gevaarlijk schot, maar de grootste kans kwam vlak voor rust op naam van Openda. Verbruggen bracht echter uitstekend redding door zich breed te maken.

België trok de goede lijn uit de slotfase van de eerste helft door naar de tweede helft. Een gevaarlijk ingesneden vrije trap werd getoucheerd door Rensch, die zag dat zijn inzet tegen zijn eigen lat belandde. Vlak nadat Oranje de regie weer leek over te nemen, kregen de Belgen een grote kans. De Ketelaere profiteerde van slordig balverlies van Gravenberch en schoot maar net naast het doel van Verbruggen.

Oranje raakte de grip volledig kwijt en kwam goed weg toen een schot van invaller Michel-Ange Balikwisha via de vingertoppen van Verbruggen nipt over ging. Balikwisha probeerde het even later met een laag schot, dat gekeerd werd door Verbruggen. Maxim De Cuyper kopte bovendien even later over. In de slotfase kreeg Oranje het plots te pakken. Bij Hartman en tweemaal Sven Mijnans, wiens laatste schot knap gekeerd werd door Maarten Vandevoordt, ontbrak het aan het benodigde fortuin.

Jong Georgië - Jong Portugal 2-0
Voor aanvang van het toernooi besloot sterspeler Kvicha Kvaratskhelia zich wegens het risico op overbelasting terug te trekken. Zijn gemis leek het gastland echter niets te deren tegen Portugal. De grote favoriet voor het duel maakte geen indruk in de eerste helft en kwam tot overmaat van ramp tien minuten voor rust op achterstand. Giorgi Gagua ontsnapte na een lange bal aan de Portugese verdediging en liet doelman Celton Biai kansloos met zijn schot in de verre hoek: 1-0. De verrassing werd nog groter toen Saba Sazonov in de blessuretijd van de eerste helft voor de 2-0 zorgde. Een hoekschop van Giorgi Tsitaishvili, die ook al voor de beslissende pass bij de 1-0 zorgde, kwam perfect op het hoofd van Sazonov, die raak kopte. In de tweede helft bleek Portugal niet in staat iets aan de achterstand te doen.