voetbalzone

Vertonghen verbaast zich over Courtois: ‘Wist niet dat het zo diep bij hem zat’

Jordi Tomasowa20 jun 2023, 11:29
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 11:29
Advertentie

Jan Vertonghen vindt het jammer dat Thibaut Courtois dinsdag niet van de partij is bij het EK-kwalificatieduel tussen België en Estland. De 31-jarige doelman kwam niet opdagen tijdens de voorbereiding op het treffen, vermoedelijk vanwege onvrede over de eerste wedstrijd van deze interlandperiode. Toen mocht Romelu Lukaku namelijk de aanvoerdersband dragen bij afwezigheid van eerste captain Kevin De Bruyne. Vertonghen zegt verrast te zijn dat het passeren als aanvoerder zo diep zit bij Courtois.

Domenico Tedesco gaf de aanvoerdersband zaterdag tegen Oostenrijk (1-1) aan Lukaku en niet aan Courtois, die daarom volgens de bondscoach vertrok en niet beschikbaar is voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland van dinsdag. De beslissing van de keeper kwam als een verrassing voor Tedesco. De keuzeheer stelde dat Courtois naar huis ging omdat hij zich teleurgesteld en beledigd voelde. De doelman liet in een reactie juist weten dat een knieblessure zijn reden is voor het opstappen.

“Er wordt veel over gesproken, zeker weten”, beaamt Vertonghen tegenover Het Laatste Nieuws. “Het begon eerst met wat geruchten. Hier en daar hoor je iets. En uiteindelijk wordt het verhaal dan bevestigd door de bondscoach. Zoiets leeft, hè. Het is een onderwerp in de groep.” Volgens Vertonghen brengt elke speler die op deze manier vertrekt iets teweeg. “Al zeker als dat iemand is die zo belangrijk is voor ons. Ik had na Oostenrijk geen signalen opgevangen. Ik was niet de hele tijd in de kleedkamer, andere jongens wel. Het was schrikken.”

Vertonghen zelf heeft zijn liefde voor de nationale ploeg van België nooit onder stoelen of banken gestoken. Begrip opbrengen voor de beslissing van Courtois vindt hij daarom moeilijk. “Het is niets wat ik zou doen, maar ik ben nooit de beste doelman van de wereld geweest en ik zal het ook nooit worden”, zegt hij met een knipoog. “Kijk: iedereen weet hoe ik over de Rode Duivels denk. Ik vind het geweldig om voor mijn land te spelen. Ik heb een paar keer in de situatie gezeten waarin Thibaut nu zit. Nog niet zo heel lang geleden zelfs.”

Vertonghen, zelf recordinternational met 147 interlands, kan zich wel voorstellen dat Courtois van de beslissing van Tedesco baalde. “Je verwacht om aanvoerder te zijn en dan word je het toch niet. Dat is niet zo tof om te horen, het doet iets met je eer. Alleen heb ik er nooit aan gedacht om om die reden te stoppen bij de Rode Duivels. Je probeert dat een plaats te geven. Ik wist niet dat het zo diep zat bij Thibaut. Ik heb hem er ook nog niet over gesproken. Het is sowieso een jammerlijke situatie.”

De vraag hoe het nu verder moet met Courtois bij de nationale ploeg vindt Vertonghen lastig te beantwoorden. “Hij is een enorm belangrijk onderdeel van de groep. Natuurlijk heb je hem er altijd liever bij. Maar het groepsproces kent ook zijn belang en dat is nu toch wel verstoord. Er zal een oplossing voor moeten worden gevonden. Na de wedstrijd in Estland kunnen we alles een paar maanden laten bekoelen. Al is het wel een serieuze deuk.”

Bezig met laden …