Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mike Verweij waarschuwt: ‘Dan komt het voortbestaan van Ajax in gevaar’

Laatste update:

De financiële situatie bij Ajax is zorgelijker dan men denkt, zo zegt Mike Verweij in de voetbalpodcast Kick-off van De Telegraaf. Volgens de journalist is dat binnen de club wel bekend, maar buiten de club nog niet. Verweij weet dat de mogelijkheden die Ajax heeft op de transfermarkt gering zijn.

Het transfergerucht over Daniele Rugani (Juventus) komt volgens Verweij niet uit de lucht vallen. “Dat is een naam die opduikt, maar er gaan de komende tijd nog heel veel meer namen opduiken rondom Ajax. Dat is omdat Ajax met heel veel spelers contact legt, omdat de club in een moeilijke spagaat zit.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Intern begint dat heel langzaam door te dringen”, gaat Verweij verder. “Maar de financiële situatie van Ajax is gewoon heel veel slechter dan iedereen denkt en weet. Intern komt dat besef, maar extern, en vooral bij de fans, nog niet.”

Verweij komt vervolgens met een voorbeeld op de proppen. “Ik kreeg vanochtend geschetst dat wanneer Ajax voor 120 miljoen euro verkoopt, ze ongeveer 50 miljoen kunnen herinvesteren. Daarnaast moet van alle salarissen minstens een derde af.”

“Anders gaat Ajax met 120 kilometer per uur op het ravijn af en dan komt het voortbestaan van de club in het gevaar. Er is echt totaal onverantwoord beleid gevoerd, dat is goedgekeurd door de commissarissen. Dat is gewoon pokeren geweest”, aldus Verweij.

Geruchten


De naam van Rugani valt wel degelijk bij Ajax, zo bevestigt Verweij na zijn betoog. “Maar zo staan er inmiddels twintig namen op een lijstje. Er worden ook contacten gelegd en zaakwaarnemers worden gebeld om te vragen hoe de situatie zit bij sommige spelers. Ajax moet echt anticiperen, want er gaan ook veel spelers bij Ajax door de vingers glippen omdat ze nu nog niets kunnen of mogen.”

De supporters van Ajax zullen geduld moeten hebben. “Pas als er een aantal spelers verkocht zijn, kan Ajax een heel klein deel herinvesteren. Dan gaat er pas geschakeld worden. Er is dus wel contact gelegd met Rugani, maar ook met vijf andere centrale verdedigers, want je hebt best kans dat hij over een week al niet meer beschikbaar is. Dat is wel heel erg pijnlijk. Het wordt echt een heel moeilijk jaar voor Ajax.”

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Ajax traint onder Farioli
Reacties

Maar de cijfers van Ajax staan toch gewoon online en zijn voor iedereen toegankelijk? Ik vraag me echt af waarop hij dit baseert.

4 juli 2024 om 14:16
0

Hij baseert het nergens op, hij kijkt de jaarrekening geeneens in. Geen enkele onderbouwing geeft hij. maar wel grote woorden als dendert op het ravijn af gebruiken.

4 juli 2024 om 15:09
0

Hij heeft een punt, maar dat zit veel meer boekhoudkundig dan in de keiharde euro’s. Het is niet zo dat Ajax een mega schuld heeft die niet betaald kan worden, maar het is wel zo dat Ajax mega kosten heeft dankzij hoge afschrijvingen en salarissen. Dat maakt dat er ook direct een tekort is als Ajax geen CL haalt. Er zijn dus te veel spelers gehaald en vooral te veel aan transfersommen die jaarlijks afgeschreven moeten worden. Als je dat omlaag wil brengen, moet je dus minder uitgeven aan transfersommen dan hetgeen je opschoont uit je afschrijvingen. Opzichzelf echt niet zo moeilijk. Verkoop Bergwijn, Wijndal, Akpom en Sutalo en haal voor Max 20 miljoen vervangers en je bent een heel eind.

4 juli 2024 om 16:31
0

Probleem is, als ik het goed begrijp, niet de solvabiliteit maar de boekhoudkundige regels die voor betaald voetbal (UEFA-normen) gelden. Verweij overdrijft, maar men heeft wel degelijk mogelijk een probleem doordat men minder financiële speelruimte heeft met de huidige koers onder de UEFA-regels. Als Ajax competitief wil blijven zal men een aantal spelers een verlaagd contract moeten zien te geven en/of een aantal duurdere spelers van de hand doen.

Puur financiëel is er geen vuiltje aan de hand (tenzij men van plan is alle aandelen terug te gaan kopen). Maar boekhoudkundig voor Europese deelname moet men wel op gaan passen.

4 juli 2024 om 17:07
0

Nee hoor, boekhoudkundig is alles in orde. Er worden zwarte cijfers geschreven. Een keertje verlies maken is geen enkel probleem in Ffp.

FFP kijkt naar de wint/verlies cijfers, niet naar de operationele cijfers.

4 juli 2024 om 18:13
0

Zolang er nog geen crowdfunding geregeld wordt is er niets aan de hand, en zelfs dan kan het nog raar lopen. Vitesse is al 5x dood gegaan zo ongeveer. Harde cijfers, feiten en een goede onderbouwde uitleg hebben we nodig anders blijven lekker door discuseren

4 juli 2024 om 19:21
0

Ajax komt zonder CL deelname structureel +100 miljoen op jaarbasis tekort op de begroting. Daarvan betreft 60-70 miljoen afschrijvingen. Dat is geen geld dat de club nog aan iemand moet betalen, maar geld dat niet kan worden uitgegeven. Dat heeft derhalve geen effect op de cash flow maar komt aan het einde van het boekjaar wel gewoon aan de uitgavenkant van de winst verliesrekening te staan. En zal rode cijfers en krimp van het eigen vermogen tot gevolg hebben als er niets aan gedaan zou worden.

En dus zal Ajax zoveel mogelijk spelers op wier transfersom nog moet worden afgeschreven proberen te verkopen en hun plaatsen laten innemen door talenten uit de opleiding en/of spelers die transfervrij of tegen een schappelijk prijs van buitenaf kunnen worden aangetrokken. Er hoeft van Ajax het komende seizoen dan ook niet veel vuurwerk op de transfermarkt verwacht te worden omdat de afschrijvingskosten met minimaal 50% en de salarissen met 30% omlaag moeten.

Dat vergt een enorme saneringsoperatie die niet in 1 seizoen voltooid zal kunnen worden. Daarom heeft Kroes ook laten weten dat het niet heel erg realistisch om te verwachten dat Ajax zich komend seizoen in de titelstrijd zou kunnen mengen en dat het zijn streven is om dat binnen 3 jaar wel weer te kunnen. Uiteraard zou dat proces versneld kunnen worden als Ajax er in zou kunnen slagen om dit seizoen 1 van de 3 CL tickets te bemachtigen waarbij het derde ticket het meest realistisch is.

Ajax heeft nog zo'n 180 miljoen aan openstaande vorderingen uitstaan omdat de uitgaande transfers die de club heeft gedaan in termijnen worden betaald. De club heeft bovendien nog een aandelenportefeuille twv 25 miljoen die te gelde gemaakt zou kunnen worden en onderzoekt momenteel of de realisatie van de Nieuwe Toekomst gefinancierd kan worden. Dan komt de 60 miljoen die de club daarvoor gereserveerd heeft ook vrij beschikbaar. Ook het verkopen van de openstaande vorderingen aan een bank (factoring) behoort tot de mogelijkheden, maar dat is een kostbare zaak.

Het doemscenario dat Verweij schetst zou er 1 van de middellange termijn kunnen worden als er niets aan het begrotingstekort zou worden gedaan. Bij de verkoop van iedere speler voor wie een forse transfersom is betaald, zal het tekort echter substantieel omlaag gaan en als die speler zou worden vervangen door een talent, bijv. Bergwijn door Godts, geldt dat ook voor het salarisbudget.

Ajax grijpt (deels noodgedwongen) weer terug naar het tijdperk Van Gaal, toen de selecties van Ajax steevast uit veel talenten uit de opleiding bestond aangevuld met relatief onbekende spelers die voor een behapbare prijs van buitenaf werden aangetrokken zoals Van de Brom, Bogarde, Litmanen, Finidi, Kanu etc. De scouting van Ajax werd door H2 en Mislintat opzichtig genegeerd bij het doen van aankopen, maar ook daar is door Kroes & Co een einde aan gemaakt met het nieuwe beleid. Die gaat weer belangrijk worden.

De tijden dat Ajax in 1 seizoen 70-100 miljoen aan transfers uitgaf, zijn waarschijnlijk wel voorbij en dat geldt waarschijnlijk ook voor salarissen van 4-5 miljoen. Ajax is in essentie kerngezond en heeft over het seizoen 22/23 nog bijna 40 miljoen winst kunnen bijschrijven. Over het vorig seizoen wordt een minimaal verlies verwacht door de transfers van Henderson en Rijkhoff. Dus is er op dit moment nog niet zoveel aan de hand, maar als er geen structurele oplossing wordt gevonden voor de verliesgevende begroting, zou dat op termijn natuurlijk wel voor problemen kunnen zorgen.

4 juli 2024 om 19:49
0

Top

4 juli 2024 om 19:55
0

@dolorasinum

Keurig opgeschreven. Met alleen een kleine opmerking, afboekingen op de selectie (het grootste gedeelte van de afboekingen) hoeven niet tot tekorten te leiden. Immers wordt een speler een of meerdere jaren later alsnog verkocht boven de dan geldende boekwaarde, dan komt dat geld (deels) weer terug.

Op die manier kan je het EV tijdelijk terug lopen om later weer te laten aangroeien.

4 juli 2024 om 20:19
0

Dolor

Ik heb wel een paar opmerkingen

Tegenover de vorderingen staat ook een groot bedrag aan schulden. Dit omdat Ajax de transfers ook in termijnen betaalt.
Ik zie in de jaarrekening/ halfjaarcijfers geen reserveringspost van 60 miljoen staan. Welke post bedoel jij ?

Ik vind de kritiek van Verweij ook overdreven maar ben het wel met hem eens dat veel Ajax supporters niet beseffen dat Ajax er ondanks een hoog eigen vermogen toch financieel minder goed voor staat dan dat je zou verwachten. Als er niets gaat veranderen zal het eigen vermogen aankomende jaren gestaag afnemen.
Nu is dat nog niet eens het grootste probleem. Het groot probleem is dat je je voorsprong kwijt begint te raken en dat psv en Feyenoord nu grote stappen vooruit maken terwijl jezelf stappen terug moet zetten.

4 juli 2024 om 20:51
0

Kijk.dat snap ik dan weer wel

4 juli 2024 om 20:59
0

Als het eigen vermogen wat afneemt, veroorzaakt dat geen grote problemen. Ik gaf al de vergelijking, PSV had bij aanvang van het seizoen een eigen vermogen van iets boven de 30 miljoen euro. Toch werden ze kampioen, toch is daar geen paniek dat ze op omvallen staan. Ajax zat op 236 miljoen euro eigen vermogen bij aanvang van het seizoen. Dat is 200 miljoen euro meer dan Psv.

Uiteraard heeft Ajax ook financiële verplichtingen afkomstig van inkomende transfers. Maar de debiteuren post is veel groter dan de crediteuren post. Ajax verkoopt nu eenmaal al vele jaren voor meer geld dan ze aankoopt.

Ajax hoeft geen stappen terug te zetten, er is geen directe noodzaak om te snoeien in de selectie. Ajax kan de selectie in takt houden en het eigen vermogen iets terug laten lopen.

Feyenoord wordt dit jaar geconfronteerd met spelers die gaan vertrekken. Wieffer staat op het punt om te verkassen, Geertruida moet weg want heeft nog maar een jaar op zijn contract te gaan. En er kunnen er zomaar meer vertrekken. Dan wordt Feyenoord vanzelf zwakker. Komend seizoen zal zwaarder voor ze worden dan afgelopen jaar.

PSV staat er qua selectie dit jaar erg goed voor al zitten ze wel met de blessure van Dest. Maar na komend seizoen zal ook daar veel veranderen. Spelers willen dan vertrekken, je moet ze dan vervangen en dan ga je ook achteruit. Zeker omdat ook Luuk niet eeuwig meer meegaat.

4 juli 2024 om 14:17
0

Dit baseert hij op het aantal clicks wat hem zulke uitspraken gaat opleveren. We moeten niet van een Verweij gaan verwachten dat ie iets serieus kan onderbouwen met cijfers en inhoudelijk sterke argumenten.

4 juli 2024 om 15:16
0

Hey Bami,

Jij serveert hier Verweij wel eventjes af maar kun jij uberhaupt aan de hand van de jaarcijfers eventjes keurig hier voor ons aangeven wat er dan niet zou kloppen aan at Verweij zegt. Want ik lees de jaarrekening wél en ik kan instemmen met wat Verweij allemaal zegt. Het snijdt gewoon hout namelijk.

Dus ben benieuwd Bami, laat even aan de hand van de feiten zien wat niet zou kloppen aan het verhaal van Verweij.

4 juli 2024 om 15:20
0

Wie stelt die bewijst. Het is vrij zwak om zelf niets aan te tonen en dan wel een gedegen onderbouwing van een weerwoord te verwachten.

4 juli 2024 om 15:27
0

Speedy, je vergist je. Dit is geen civiele rechtszaak (waar trouwens niet de regel geldt 'wie stelt bewijst' want er zin zat situaties waarin ik iets stel maar jij bij betwisting toch zelf de bewjslast krijgt, dus maak het nou niet te technisch allemaal!), dit is een site waarin het Nederlandse civiele bewijsrecht telt.

Los hiervan mag jij vinden dat iets zwak is. En ik vind het zwak om zonder kennis, zonder reden en zonder zelfs maar een begin van onderbouwing te roepen dat iemand iets niet kan onderbouwen (als dat juist wél te onderbouwen is en zelfs feitelijk vast staat) en dan vol te houden dat het onzin is en zo.

En ik vind het ook zwak van jou om mij hierop aan t evallen terwijl jij prima weet dat ik een jaarrekening kan lezen en begrijpen. Jij weet best dat ik over deze materie nou net wat meer weet dan de meesten hier. En nee, dit gaat niet om 'iedereen mag een mening hebben'. Financieel zijn dingen zoals ze zijn. Daarover kan geen verschil van inzicht bestaan of verschil van mening. Het is alsof je vriendin terug komt van de dokter en zegt: ik ben zwanger' waarop jij zegt, nou ik denk van niet hoor, wat weet die arts nou helemaal'.

Onzin Speedy. ik mag best verwachten dat als iemand stellig weet dat iets niet klopt dat ook kan onderbouwen. Want van het tegendeel heb ik hier in dit topic en al jaren trouwens, heel duidelijk aangetoond hoe het zit.

4 juli 2024 om 15:50
0

Grappig, een financieel artikel over Ajax en onze Eindhovense vriend Enig is er als de kippen bij om even een half boekwerk volledig gebasseerd op eigen theorien voetbalzone op te slingeren. Aangevuld met nietszeggende anekdotes waarin hij zijn gelijk probeert te halen. Schattig maar we kennen je langer dan vandaag. Nee hoor Verweij claimt dat Ajax naar de kloten gaat (klopt zegt hij niet letterlijk maar wel in zoveel woorden) dan mag meneer Verweij aantonen waarom dit is. Want voorlopig loopt hij alleen maar te speculeren. Iedereen die Ajax volgt zal weten dat het even niet lekker gaat onder andere door de gemiste miljoenen in de CL. Maar de sensatie gerichte termen die Verweij gebruikt zoals “voorbestaan van Ajax in gevaar” is natuurlijk niet het geval. Echt waar Enig ik vraag mij soms af waar jij de tijd vandaan haalt om hier de pseudo financieel expert uit te hangen. Je zou zeggen met zoveel kennis moet je toch nuttigere dingen met je tijd kunnen doen.

4 juli 2024 om 16:05
0

@bami
Kun je wat specifieker zijn. Ik heb de jaarrekening van 22/23 globaal bekeken. Als ik puur naar de solvabiliteit en de ratio’s kijk voldoen deze aan de voorwaarde van de meeste banken. Ik moet daarbij zeggen dat online alleen een commercieel rapport staat. Maar hoe Verweij het schetst lijkt het als of we het over Vitesse hebben. Die cijfers heb ik ook bekeken en zo ver is Ajax nog heel lang niet.

4 juli 2024 om 17:19
0

"grappig, een financieel artikel over Ajax en onze Eindhovense vriend Enig is er als de kippen bij om even een half boekwerk volledig gebasseerd op eigen theorien voetbalzone op te slingeren."

Nee beste kerel. Ik heb al jaren niet meer hier gereageerd. Vooral omdat ik inderdaad betere dingen te doen heb.

Maar je roept onzin. Daarnaast, als je het hebt over 'eigen theorien', dan lul je al helemaal uit je nek. Ik heb hier altijd uitstekend onderbouwd, feitelijk en aan de hand van concrete cijfers en kennis van jaarrekeningen een heel duidelijk en correct beeld geschetst van de situatie bij Ajax. Jij daarentegen hebt dat nooit kunnen bestrijden met feiten en al helemaal niet met financiële arguymenten die enig hout snijden. Jij riep standaard altijd: ajoh, naajoh, jij lult, doe je altijd, het is anders dan jij zegt, niks aan de hand, jij bent een lul'. Precies zoals je nu doet. Inhoudsloos, waardeloos, zinloos. Dus, beste Ali, aangezien jij ook hier op geen enkele m,anmier inhoudelijk wenst bij te dragen maar graag onderdeel uitmaakt van de onwetende menigte stoere roepers, by my guest, maar val mij alsjeblieft niet lastig met je op puur persoonlijke aanvallen gebaseerde nonsens. Letterlijk heb jij niet één inhoudelijk argument aangebracht waaruit afgeleid kan wortden dat jij inzicht hebt in financiële verhoudingen die maken dat wat Verweij zegt (en ik al jaren) onjuist zou zijn. Niet één. Want 'hij speculeert alleen maar' is geen inhoudeolijk argument. Los daarvan dat de enige die speculeert jijzelf bent. Want zelfs als ik maar een 'speudo financieel expert zou zijn, de meesten hiwer zonder Ajaxbril (en zelfs sommigen met die bril) die geven griof toe dat wat ik stel gewoon hout snijdt. Al jaren by the way. Dus jij lijkt mij de laatste die pseudo experst mag corrigeren. Jij weet namelijk, overduidelijk, helemaal niets van jaarcijfers en financiële verslaggeving.

En yup ik snap best wel dat je het vervelend vindt dat er kritiek op Ajax is, maar zet je bril gewoon eens af en probeer gewoon eens naar de realiteit te kijken. Kritiek op Ajax mag gewoon en probeer dat eens inhoudelijk te pareren. Want dat lukt je al jaren niet. En als je beweert dat ik alleen speculeer en zelf nooit aantoon dat mijn verhaal (dat ik hier dus al jaren vertel) klopt dan lieg je gewoon. Ik heb hier 'halve en hele boekwerken' geplaatst met onderbouwing. Jij nog nooit Ali. Dus je kritiek op mij is even hol als de onderbo[uwing daarvan.

Probeer eens inhoudelijk en met relevante argumenten in te gaan tegen de terechte dingen die Verweij en ik zeggen. En als je daar geen zin in hebt, of niet kunt, geen punt! Maar ga dan niet lopen zeiken zoals je nu doet.

4 juli 2024 om 17:22
0

"als ik puur naar de solvabiliteit en de ratio’s kijk voldoen deze aan de voorwaarde van de meeste banken."

De voorwaarde van banken? Welke voorwaarden bedoel jij precies? Want een balans waarin de bedrijfskosten inclusief loonkosten ongeveer 70% van de omzet bedraagt baart iedere bank evident heel erg veel zorgen.

Sowieso, jij weet denk ik tyoch wel dat er in Nederland eigenlijk geen bank meer is die volgens normale tarieven en rentes geld leent aan Bvo's?? Oftewel, Ajax heeft voor die lening van 2o miljoen om de cashflow te redden een fors bedrag renbte betaalt en mogelijk allerlei zekerheden moeten afgeven zoals het verpanden van transfertermijnen om dat geld te krijgen.

Het zegt voldoende dat een club met een eigen vermogen van 200 miljoen geld moet lenen om de lopende rekeningen en salarissen te voldoen. Dat is helder.

4 juli 2024 om 17:32
0

Er is geen 20 miljoen euro geleend. Er is een krediet faciliteit geopend ter waarde van 20 miljoen euro.

De rente die een club betaald met een EV van 236 miljoen euro (peildatum 1 juli 2023) valt reuze mee.

4 juli 2024 om 17:43
0

@Constant
Lonen en overige bedrijfskosten staan niet op de balans he, dat zou jij als financieel expert wel moeten weten.
Loonkosten voor 70% v/d omzet zijn vrij gebruikelijk in de voetballerij. Bij het gezonde AZ is dit zelfs zo'n 90%.
Voetbalclubs vergelijken met andere bedrijven heeft ook niet zo veel zin, bij voetbalclubs gaat logischerwijs het meeste geld op aan de spelers en daarmee dus lonen. Daar houdt een bank ook rekening mee.

4 juli 2024 om 17:56
0

#koenkampioen,
heb je ook gelezen dat Ajax bijvoorbeeld 100 fte meer heeft dan Psv. Dat lijkt me toch een behoorlijke kostenpost, en dat terwijl Ajax waarschijnlijk toen ze deze mensen allemaal aan namen ze begrootte op CL, iets wat ze al 2 jaar niet hebben.

4 juli 2024 om 18:16
0

klopt Koen, loonkosten staan op de V&W rekening en tevens op de tussenbalans als kortlopende schulden (passiva).

En loonkosten van 70% bij voetbalclubs zijn inderdaad normaal. Maar niet voor normale bedrijven. Daar doelde ik op.

En yup, vergelijken is niet zinvol, an sich, maar ik zeg dit met opzet omdat de meeste mensen hier wel precies weten dat Verweij nonsens zou verkopen maar zelf geen enkel idee hebben over dit soort zaken en ook totaal niet weten hoe balanzen werken en hoe absurd in de voetballerij soms gewerkt wordt. En dat een bank daar rekening mee houdt is exact mijn punt. Voetbalclubs kunnen eigenlijk nauwelijks nog regulier geld lenen bij banken. Alleen met extreem hoge rentes en met onderpand. Dát is mijn punt.

4 juli 2024 om 18:18
0

Arnino

Die gehele 100 fte zou je met het salaris van Henderson geheel een modaal salaris kunnen bieden. Het gaat om de verhoudingen en niet dat er heel veel fte zit op de afdeling fanmails en wat betreft receptionisten.

4 juli 2024 om 19:29
0

Zakelijke leningen zijn (bijna) altijd tegen onderpand. Overigens is een doorlopende krediet faciliteit heel iets anders dan een lening. Het is een overeenkomst waarmee Ajax gegarandeerd tot 20 miljoen euro mag lenen indien ze (tijdelijk) werkkapitaal nodig hebben.

Op dit moment is die behoefte er even niet meer, de (business) seizoenkaarten zijn in mei / juni verkocht dus kwam er in korte tijd 40 miljoen euro aan liquide middelen binnen.

Maar het kan zijn dat er in bepaalde maanden eventjes een tekort aan liquide middelen ontstaat en daarom heb je een dergelijke faciliteit. Wat overigens bijna elk gezond bedrijf heeft. Daar is niets bijzonders aan.

4 juli 2024 om 14:18
0

Hij baseert dit op basis van zijn dikke duim. Echt gênant dat zo'n man een platform heeft om al zijn onzin te verkopen.

4 juli 2024 om 14:38
0

Het afgelopen jaar staat er nog niet op... als er daadwerkelijk financieel wanbeleid gevoerd is, komt dit in het komende verslag naar voren.

4 juli 2024 om 15:21
0

Oh ja Bobske? Bestuurders van een vennootschap zetten zelf in hu eigen jaarverslagen dat ze 'wanbeleid' gevoerd hebben ja? Nou, sorry, maar ik ben dat werkelijk nog nooit tegengekomen in de praktijk. Weet je waarom? Omdat geen bestuurder debiel is. Want zet je dit als bestuurder zelf in de stukken, dan kan de curator bij een fallissement jou meteen aanspreken voor het gehele verlies van de vennootschap! Wegens wanbeleid. Normaal moet een curator dat namelijk juridisch keihard maken en dat is een hele lastige kwestie. Maar als je het zelf al rkent vooraf, dan ben je sowieso aansprakelijk als bestuurder.

Dus nee, bestuurders zetten dat niet in jaarverslagen Bobske. Wanbeleid moeten we dus echt gewoon zelf vaststellen. En ik herhaal het nog maar ene keer, Ajax voert al jaren Casino beleid. Gemaskeert omdat ze zo lang Cl speelden, maar de problemen zouden beginnen, heb ik altijd gezegd, zodra dat een keertje niet het heval is. Zoals nu dus. En in 2021 werd er nog hard gelachen want Ajax ozu toch altijd wel CL spelen dus ik moest niet zo liegen. Ajax zou immers tien jaar lang achtereen kampioen worden, minstens, dus who cares?

Wel: dat feestje is weer even voorbij. Maar dat het wanbeleid was, dat spreekt gewoon voor zichzelf. Je geeft niet eerst tientallen miljoenen uit voordat je seizoen begint. Dat deed Ajax wél.

4 juli 2024 om 15:26
0

Bobske bedoeld dat als er financieel wanbeleid is geweest (wat natuurlijk niet letterlijk wordt vermeld), men dit in het volgende jaarverslag zal gaan terugzien.
Maar goed, je bent op dreef Constant, vol in de hoogte versnelling aangaan!

4 juli 2024 om 15:31
0

op dreef ja? IK heb hier twee jaar niet op de site gereageerd joh.

4 juli 2024 om 15:44
0

Nee Immer, Constant is niet op dreef maar plaatst een terechte kanttekening. Sowieso zal het bestuur er alles aan doen om enige vorm van wanbeleid (want kan resulteren in hoofdelijke verantwoordelijkheid) niet terug te laten komen in de jaarrekening. Zeker omdat een te verlenen decharge gekoppeld is aan de jaarrekening.

Maar dat staat natuurlijk niet zo tof als het roepen dat Verweij het uit zijn dikke duim zuigt.

4 juli 2024 om 14:46
0

Het wederom mislopen van de CL zal er wel flink inhakken. Maar er is ook 2 jaar op rij dikke winst gemaakt op de markt. De salarissen zijn al gezakt afgelopen seizoen.

Ik denk dat het zoals vaker wat overdreven is vanuit de Telegraaf kant. Maar dat er wat zuiniger geleefd moet worden lijkt me duidelijk.

4 juli 2024 om 14:47
0

Ajax begroot CL maar speelt EL. Hierdoor komt het al zeker 30 miljoen tekort op de operationele balans.
Daarnaast moet men op de transferbalans 55 miljoen aan afschrijvingen compenseren. Dit zal bij verkopen 10-15 miljoen minder worden. Dus dat Ajax 70 miljoen in de min begint aan het seizoen en bij 120 miljoen aan verkopen maar 50 miljoen kan investeren is een zeer reeele inschatting van Verweij.
Mijn club krijgt gewoon de rekening van het kamikazebeleid gepresenteerd.

4 juli 2024 om 15:03
0

Tja, alles wat Verweij en Driessen roepen werkt als een rode lap op een stier. En dat snap ik ook want ze roepen vaak onzin. En als ze dan ook nog eens iets roepen wat de fans niet bevalt is het nog erder.

Maar zoals jij het beschrijft klinkt het allemaal heel plausibel en geloof ik het ook wel. En Verweij zegt ook niet dat Ajax failliet gaat. Hij zegt dat als ze niets doen dat Ajax richting de afgrond gaat. En ik geloof echt wel dat Ajax nu wel oplet dat ze geen gekke dingen meer doen.

Dat is ook de reden waarom we nog geen nieuwe aankopen hebben gehoord. Daar waar Ajax voorheen graag de selectie vroeg op orde wilde hebben kan dat nu simpelweg nog niet omdat het geld beperkt beschikbaar is.

4 juli 2024 om 16:04
0

Precies verwoord burdy. Kroes heeft ook al aangegeven dat er eerst verkocht moet worden voor dat we gekocht kan worden. Ze haddem nu 10mil om te kunnen inversteren dan snap ik dat het langer duurt en dat er beter gekeken word waar als 1e die 10 mil heen gaat. Daarna is het verkopen en dan pas weer kopen.

4 juli 2024 om 15:48
0

Het is gewoon weer een kwestie van spannend en interessant willen doen. Hij doet net alsof ze bijna failliet gaan. Maar Ajax wil gewoon gezond blijven en het liefst weer wat vet op de botten creëeren, vet wat de laatste jaren gekrompen is. Geen onnodige risico's nemen nu het 2 jaar na investeren toch minder is gegaan.

4 juli 2024 om 15:49
0

Die cijfers staan ook gewoon online. De uitspraken van Verweij mag je dan ook best een beetje nuanceren.

Hij had het in de podcast bijvoorbeeld over de salariskosten die niet omlaag gegaan zouden zijn. Pak je de halfjaarcijfers kun je gewoon zien dat die in een half jaar 7 miljoen (15 procent) lager lagen dan een jaar eerder (51mln in H1 2022 en 44mln in H1 2023).

De situatie is ook zeker niet zo dramatisch als hij aan geeft. Waar hij het vandaan haalt dat Ajax maar de helft zou kunnen investeren weet ik niet. Dat blijkt in ieder geval niet direct uit de cijfers. Met dezelfde salaris kosten en Europese prestaties (als je ze zo kan noemen) komen ze op een operationeel verlies uit van ongeveer 15 miljoen (overigens naar verhouding ongeveer wat PSV en Feyenoord ook als operationeel verlies zouden draaien zonder CL voetbal).

Dat ze dat operationele verlies goed moeten cq willen maken begrijp ik. Dat ze ook nog 50 miljoen moeten verkopen om vervolgens de afschrijvingen te dekken en een netto winst te draaien begrijp ik ook. Ik denk alleen dat Verweij hier een denkfout maakt, geld wat je uitgeeft aan transfers wordt immers niet in een keer afgeschreven maar over de looptijd van een contract, je hoeft dus niet nog eens 50 miljoen opzij te zetten van de inkomsten om die afschrijvingen te dekken.

Alleen, Ajax kan niet hoge salarissen blijven betalen en dure spelers blijven halen zonder spelers te verkopen als ze niet in de problemen willen komen. Dat zou overigens niet al dit komende seizoen zijn, maar het seizen er op, dan zou het geld wel aardig op zijn als ze zich weer niet plaatsen voor de CL. In die zin begrijp ik de verhalen die via de directie zelf (en niet via Verweij) tot nu toe naar buiten zijn gekomen volledig, er is een budget voor een rechtsbuiten waar de focus op ligt, daarna moet er eerste verkocht worden.

5 juli 2024 om 09:51
0

De cijfers zijn openbaar maar ze geven de termijnen van nog te ontvangen bedragen en nog te betalen bedragen niet meer. Voor alle toptransfers heeft ajax blijkbaar extreem lange afbetaal periodes (bijvoorbeeld door de financiële situatie van Barcelona). Maar als je schuldeisers veel kortere termijnen hebben, heb je gewoon een probleem.

Oh mijn god. Ajax heeft gewoon een jaarrekening waarin je alles kan opzoeken.

Ajax heeft veruit de grootste reserves van alle clubs in Nederland.

Verleden jaar is er al dik gesneden in de salarislast.

Maar nee, hier komt Verweij zonder enige onderbouwing, zonder ooi maar uit de jaarrekening te citeren met zijn onderbuik gevoelens.

4 juli 2024 om 14:29
0

Ware het niet dat het jaarverslag al weer 1 jaar oud is. Het nieuwe jaarverslag (dat loopt van 1-7-23 tot 30-6-24) komt pas over een paar maanden beschikbaar. Ik weet niet wat er in financiele zin in dat jaar gebeurd is. De (vermeende) interesse voor twijfelachtige dan wel goedkopere spelers is wel een signaal dat ik serieus zou nemen.

4 juli 2024 om 14:41
0

Ajax heeft in de halfjaar cijfers aangegeven dat ze voor afgelopen seizoen een klein verlies verwachten (geschat rond de 10 miljoen) maar ook dat ze een faciliteit bij de bank aangegaan zijn van 20 miljoen om ervoor te zorgen dat ze zeker weten dat ze aan alle verplichtingen kunnen voldoen.
En dit relatief klein verlies boeken ze nog in een jaar dat ze ruim 75 miljoen aan transferwinsten gemaakt hebben (lees winsten en geen verkopen). Tot op heden lijkt het er niet op dat ze al blij zijn dat ze spelers tegen kostprijs kunnen verkopen. Laat staan met winst.

4 juli 2024 om 14:43
0

Ajax is beursgenoteerd. Indien Ajax signalen had dat er een dik verlies aan zit te komen, dan was Ajax verplicht allang die informatie te delen.

Het gaat hier om iets heel anders, iets wat Verweij duidelijk niet begrijpt. Spelers worden voor dikke bedragen aangekocht en daarna lineair afgeschreven over hun contractduur.

De komende jaren staan er dus flinke afschrijvingen te wachten indien iedereen zijn contract uitdient. Het eigen vermogen daalt dus elk jaar met de afschrijvingen. Maar zo werkt het niet bij een voetbalclub, spelers worden ook verkocht. En dan gaat het erom wie wordt er verkocht.

Bergwijn werd aangekocht voor 35 mio. Met een 5 jaar durend contract. Die staat nu voor 21 mio in de boeken. Zijn waarde wordt geschat op 18 mio op transfermarkt. Mocht je hem voor 18 mio verkopen, dan moet je een verlies van 3 mio afschrijven.

Sutalo werd aangekocht voor 20 mio. Staat nu voor 16 mio in de boeken. Verkoop je hem voor 14 mio, dan moet je een verlies van 2 mio afschrijven.

Als er een speler wordt verkocht met hoge boekwaarde, dan kan je de opbrengst maar zeer beperkt herinvesteren.

Verkoop je echter een speler die met een lage boekwaarde in de boeken staat, zoals Hato of Taylor, dan wordt er dikke winst gemaakt en stijgt het eigen vermogen aanzienlijk. Dan kan je dik investeren.

Het gaat er dus om wie er verkocht worden.

4 juli 2024 om 14:44
0

NJfromVol het halfjaarverslag van Ajax dat in februari 2024 is gepubliceerd gaat over de periode 1-07-2023 t/m 31-12-2023.

4 juli 2024 om 14:51
0

" Indien Ajax signalen had dat er een dik verlies aan zit te komen, dan was Ajax verplicht allang die informatie te delen."

Een bedrijf is pas verplicht een winstwaarschuwing af te geven als men vermoedt dat de winst beduidend lager zal uitvalen dan aanvankelijk werd verwacht.
Jij snapt ook wel dat er over aankomend boekjaar, zonder CL voetbal, uiteraard geen dikke winst verwacht laat staan begroot is. Dus dan hoeft er helemaal geen 'winstwaarschuwing' afgegeven te worden.

4 juli 2024 om 14:53
0

Dus is het de verwachting dat de jaarrekening van Ajax niet veel zal afwijken van de prognoses. Een beperkt operationeel verlies. Waarschijnlijk een bescheiden winst.

4 juli 2024 om 15:04
0

@speedyafc

In de halfjaarcijfers van Ajax staat dat ze (met inkomsten Europees voetbal) een bedrijfsresultaat maken van bijna -9 miljoen. Dit is het resultaat voor boekwinst een afschrijvingen op de spelers. Het 2de halfjaar zal dit met gestegen kosten (salaris Henderson) en afname omzet en premies europees voetbal verder afnemen. Het verlies zal richting de 20 tot 25 miljoen gaan!!

Ajax heeft de hoge kosten de afgelopen jaren kunnen compenseren door grote verkopen en CL inkomsten. Daarnaast heeft de uitgifte van de aandelen ruim 100 miljoen opgebracht. Aangezien Ajax geen CL speelt zal het dus spelers met winst moeten verkopen of heel veel kosten moeten besparen om alleen al dit bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en vergoedingssommen weg te werken. Met verkoop van de spelers die op de lijstjes staan verwacht ik niet dat Ajax echte klappers gaat maken.

4 juli 2024 om 15:06
0

Uiteraard. De transferzomer is nog maar net begonnen. Dus wat is er nu op voorhand te verwachten dan? Dat weet niemand.

4 juli 2024 om 15:09
0

Ajax heeft altijd el een begroting gehad die nooit de exploitatie geheel dekte. Anders gezegd, Ajax gaf altijd al meer uit dan het ontving. Structureel. Maar omdat er soms seizoenen waren waarin grote resutaten werden bereikt bij verkopen, kon de exploitatie jarenlang gedekt worden. Dat is dus verdampt, omdat Ajax geen CL meer speelt terwijl die inkomsten wel al meebegroot waren.

Zo moeilijk is het allemaal niet.

4 juli 2024 om 15:10
0

@speedyafc

Dus is het de verwachting dat de jaarrekening van Ajax niet veel zal afwijken van de prognoses. Een beperkt verlies.

Voor het afgelopen jaar klopt dit. Maar dit is wel met een een verlies (voor afschrijvingen en transferwinsten) van tussen de 20 a 25 miljoen en een boekwinst op spelers van rond de 75 miljoen.

Hoeveel boekwinst verwacht jij dit siezoen? Want als er niet veel boekwinst zal zijn zal als er niets veranderd het totale resultaat (voor belastingen) heel erg slecht zijn.

4 juli 2024 om 15:10
0

Dat is toch ook wat Verweij schrijft? Ajax kan nog niets doen omdat de huidige verkopen nog niet voldoende hebben opgeleverd waardoor er nog niet geinvesteerd worden. En datgene wat straks beschikbaar komt moet eerst gebruikt worden om operationele verliezen en andere onverwachte tegenslagen (bijv. afkoopsommen in 2023/2024) te compenseren.

Als Ajax nu blind zou kopen omdat ze verwachten dat het met grote verkopen wel goed komt dan zou dat onverantwoord zijn. Net als nu opnieuw enorme salarissen bieden zoals met Henderson. Maar stel dat er geen spelers met lage boekwaardes tegen hoge transfersommen verkocht worden dan heeft Ajax dus echt wel een uitdaging.

Dus is zou als Ajax fan het niet bagatelliseren maar wel degelijk zorgen maken. Niet voor een faillisement maar wel dat de sportieve verbetering niet zo gemakkelijk te realiseren zal zijn.

4 juli 2024 om 15:10
0

@superfarmers

Je geeft geen enkele onderbouwing waarom het verlies richting de 20 tot 25 miljoen euro gaat.

Afname omzet? Hoezo neemt die af vergeleken met verleden jaar?

Premies Europees voetbal? Hoe hoog denk je dat de premies voor het bereiken van de EL zijn?

4 juli 2024 om 15:12
0

@burdym

Ajax zal niet veel investeren dit jaar, dat is toch allang duidelijk? Is ook nergens voor nodig met de huidige selectie.

Dus dendert Ajax niet op een ravijn af. Dus is het voortbestaan van Ajax totaal niet in gevaar. Daar gaat het om.

4 juli 2024 om 15:25
0

@speedyafc

Hierbij de onderbouwing: 1ste halfjaar
recettes europees voetbal: 5,7 miljoen
Premies europees voetbal: 9,2 miljoen

Hoeveel zou dit het 2de halfjaar zijn? Volgens mij hebben ze en minder wedstrijden gespeeld en minder punten gepakt.

Daarnaast komt dhr. Henderson op de loonlijst te staan.

Nu ik de bedrag zo op noem is 20 tot 25 miljoen nog veel te laat. Want als er niets zou veranderen zou het 2x 8,6 miljoen zijn = 17,2 miljoen met minimaal 10 miljoen slechter aan Europees en minimaal 2 miljoen aan Henderson is een operationeel verlies van rond de 30 miljoen.

Of klopt dit niet ?

4 juli 2024 om 15:28
0

@constant kante

Kennelijk is het best wel lastig. Ajax speelde in 2022 / 2023 geen CL voetbal. Toch werd er een winst geboekt van 39 miljoen euro.

Het is nu wachten op de jaarcijfers 2023 / 2024. De half jaar cijfers toonde een winst van 27,2 miljoen in de eerste helft van seizoen 2023/2024.

4 juli 2024 om 15:38
0

"de half jaar cijfers toonde een winst van 27,2 miljoen in de eerste helft van seizoen 2023/2024. "

Correct.

Lezen we verder wordt dit medeveroorzaakt door (incidentele) baten: "het resultaat uit transfers van spelers bedraagt € 73,5 miljoen voornamelijk gedreven door de transfers van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United FC en Jurriën Timber naar Arsenal Fc."

Dat komt dus ondanks gedaald kosten, door nog sterker gedaalde inkomsten.

Ergo: Wat Constant stelt is zo gek nog niet.

Anderzijds: Dat Ajax "met 120 km op een ravijn afstormt" is wat overdreven, maar duidelijk is wel dat ze voorzichtig moeten zijn.

4 juli 2024 om 16:02
0

@superframers

Ik ga er maar vanuit dat je het wel snapt en gewoon grappig wilt doen.

Je moet de inkomsten Europees voetbal van het eerste kwartaal 2024 vergelijken met het eerste kwartaal 2023.

2x 8,6 miljoen zijn = 17,2 miljoen operationeel verlies klopt zeker niet. In het tweede helft van een seizoen zitten enorme inkomsten uit de seizoenkaart verkopen. Het is afwachten op de echte cijfers.

Verder is een operationeel verlies iets heel anders dan een daadwerkelijk verlies. Het zijn de cijfers voordat de transferbaten minus speler afschrijvingen meegenomen zijn. In de eerste seizoenshelft 2023/2024 was dat cijfer 46,1 miljoen positief.

4 juli 2024 om 16:14
0

Alleen vergeet jij te melden dat op 31-12-2023 Ajax rapporteerde dat afschrijving vergoedingssommen plus resultaat vergoedingssommen positief was. Maar liefst 41,6 miljoen euro.

Dus zonder CL inkomsten maakte Ajax op 31-12-2023 een winst voor belastingen van 37 miljoen euro.

Dit jaar wordt er dus gewoon zonder CL inkomsten winst gemaakt.

4 juli 2024 om 16:16
0

@constant kante Dat Ajax nooit een begroting heeft gehad die de exploitatie dekte klopt niet (zoals gebruikelijk)

Van de afgelopen 10 jaar heeft Ajax 6 keer gewoon een operationele winst gedraaid. De keren dat dit niet het geval was, was toen ze na het Nouri drama Europees voetbal volledig misliepen en tijdens Covid.

Vorige jaar waren ze, met FC Twente, ook de enige club in de top van de Eredivisie die wel een operationele winst draaide itt tot PSV (14 miljoen operationeel verlies op een omzet van 100 miljoen), Feyenoord (7 miljoen verlies op een omzet van 100 miljoen) en AZ (3 miljoen verlies op een omzet van 43 miljoen). De enige keer dat ze een heel fors operationeel verlies draaiden was in het covid seizoen zonder publiek (33 miljoen toen) alle overige jaren viel het operationele verlies ten opzichte van de omzet als je dat afzet tegen de overige top 5 clubs (en eigenlijk vrijwel elke club) heel erg mee.

4 juli 2024 om 16:41
0

"dit jaar wordt er dus gewoon zonder CL inkomsten winst gemaakt. "

Er vanuit gaande dat je vergoedingssommen eenmalig zijn (en dat zijn ze), je afschrijving lineair doorloopt het tweede halfjaar en je operationele resultaat in lijn ligt met je eerste halfjaar (hetgeen zeer optimistisch is), zal je in het beste geval quite draaien in het boekjaar 23-24, aangezien Ajax ook nog een dure investering heeft gedaan in de persoon van Henderson.

4 juli 2024 om 16:42
0

@speedyafc

Nu ga je wederom heel erg de mist in. In deze cijfers zitten de transfer winsten van een heel jaar en de kosten (waaronder afschrijvingen) van een halfjaar.

Ajax laat idd op 31-12-2023 een behoorlijke winst zien. Echter als je door gaat rekenen komen ze over het hele jaar op een negatief saldo uit.
In deze winst per 31-12-2023 zit ongeveer 75 miljoen aan transferwinst in en bijna 15 miljoen aan europees geld. In het 2de halfjaar lopen alle kosten door (sterker door Henderson kunnen de kosten wel eens gestegen zijn) maar heeft Ajax geen transferwinsten behaald (misschien alleen conceicao) zijn de europese inkomsten lager.
Uitgaande van voor de rest gelijk blijvende cijfers zal ajax het 2de half jaar dus een verlies maken van 36,6 miljoen - 73,5 miljoen (geen transfer winsten) - 10 miljoeen (is verschil europees geld voor en na de winterstop) - 2 miljoen (henderson) 5 miljoen (transfer Conceicao) is een verlies vann 43,9 miljoen. Over het hele jaar komt ajax dan uit op een verlies van 7,3 miljoen.
Daarbij maak ik natuurlijk heel veel aannames, maar deze zijn redelijk te onderbouwen.
De verwachting is dan ook (heeft ajax zelf ook aangegeven) dat er een verlies verwacht wordt. En dit ondanks dat Ajax vorig seizoen met Timber, Kudus, Daramy (geen winst), Alavarez, Bassey (geen winst) voor heel veel geld verkocht heeft. In de huidige selectie zitten veel minder van dit soort potentiele winst pakkers. Of verwacht jij wel op de door sven gekochte spelers veel winst te behalen ?

4 juli 2024 om 16:57
0

Nee jij maakt een fout. Het gaat om de transferbalans minus de afschrijvingen.

Dat laatste is heel belangrijk, hoe meer er op aankopen is afgeschreven, hoe hoger de opbrengst bij verkoop in de toekomst (opbrengst verkoop is verkoopprijs minus kosten en boekwaarde).

Ajax verwacht een operationeel verlies, geen verlies. Dat is iets heel anders.

Op de door Sven gekochte spelers is al afgeschreven. Ze staan allang niet mee voor de aankoop waarde in de boeken. Dat is het punt wat jij vergeet. Verder zijn er spelers als Akpom en Ramaj die wel degelijk met winst verkocht kunnen worden.

Als Ajax geen spelers aankoopt, dan hoeven de verkopen alleen maar hoger te zijn dan de afschrijvingen.

4 juli 2024 om 17:26
0

@speedy Afc

Ik zou niet weten waar ik mis zit. Dat Ajax halverwege nog winst had zegt helemaal niets. Het gaat erom wanneer opbrengsten en kosten vallen. In de halfjaarcijfers vallen een aantal opbrengsten (zoals transfers als europees geld) vooral of alleen in het 1ste half jaar. Dit terwijl de kosten gewoon doorlopen.

Ten aanzien van het verlies geeft ajax zelf aan dat ze beperkt negatief netto resultaat verwachten. Dit is het resultaat na belastingen.
Het operationeel resultaat (resultaat voor afschrijvingen en trransferwinsten) was halverwege al bijna 9 miljoen negatief.

Ik vergeet heus niet dat de op de spelers afgeschreven wordt. Dat dit relatief weinig is omdat ze lange contracten hebben weet ik ook.
Ik heb eerder ook aangegeven dat ik verwacht dat Ajax gemiddeld genomen op de door sven gekochte spelers quitte kan spelen. Dat betekent dat je op de een iets wint en op de ander iets verliest. Ik betwijfel of je op Akpom nu al echt winst gaat maken. Vorig jaar was er weinig interesse voor hem. Dit ondanks dat hij in Engeland wel speelde en veel goals maakt. Nu zit hij in de ED op de bank, waarom zou er nu wel veel interesse zijn ?

4 juli 2024 om 17:50
0

@speedy AFC, jij schreef:
"kennelijk is het best wel lastig. Ajax speelde in 2022 / 2023 geen CL voetbal."

Kennelijk is het inderdaad erg lastig, want Ajax speelde in 2022/23 toch echt CL-voetbal. Ik snap dat je die 1-6 vernedering in eigen huis tegen Napoli graag wilt vergeten, maar dat was toch echt in het seizoen 22/23.

Afgelopen jaar (23/24) speelde Ajax geen CL, maar dat is dus echt een ander seizoen dan dat jij nu noemt.

4 juli 2024 om 18:28
0

We hadden het over afgelopen seizoen. dus ik bedoelde 2023/2024. Geen CL voetbal maar toch geen diep rode cijfers.

4 juli 2024 om 20:23
0

Maar wel transfer winsten van bijna 75 miljoen. Verwacht jij aankomend jaar weer zulke winsten of zie jij ook een behoorlijk netto verlies ontstaan?

4 juli 2024 om 21:12
0

Je mist het punt. Dit jaar hoef je inderdaad niet op een transferwinst van 75 miljoen euro te rekenen.

Alleen is dat ook niet noodzakelijk. Ajax heeft enorme afschrijvingen op de selectie, dat kan en zal waarschijnlijk leiden tot een tekort op de begroting. Alleen Ajax hoeft geen spelers te verkopen of een lening af te sluiten om dat op te lossen want ze kan dat tekort ook afboeken op het eigen vermogen van 236 miljoen euro.

Het jaar erop zit je dan met een selectie waarop al flink is afgeboekt. Om dan weer transferwinsten te behalen is ineens stukken makkelijker.

4 juli 2024 om 21:49
0

Speedy, je bent een leuke boekhouder, maar een lousy bedrijfseconoom

4 juli 2024 om 22:26
0

Speelt

Ik ben het volledig met je eens dat je niets hoeft te doen en dat je dit met gemak een paar jaar vol kunt houden. Echter heeft Ajax een selectie die niet op orde is.
Met deze selectie ga je (mijn mening) geen prijzen pakken en ga je achter de feiten aan lopen. Het eigen vermogen van Feyenoord en psv kan hard gaan stijgen (zeker Feyenoord met mogelijke transfers van Wieffer, Geertruida, Stengs en Gimenez) en de Cl miljoenen. Waar we lang geroepen hebben dat Ajax ver voor ligt ligt Ajax qua EV nog steeds voor maar op heel veel andere gebieden moeten ze oppassen dat ze niet achter komen te liggen.

Zoals al eerder gezegd is een groot EV mooi, maar het gaat om het kapitaal dat op het veld staat.

4 juli 2024 om 22:35
0

De grap is dat een voetbalclub wezenlijk verschilt van een bedrijf en dat juist bedrijfseconomen daar vaak moeite mee hebben.

In een bedrijf heb je te maken met de afschrijvingen op je productie middelen. Servers, laptops, buro's, stoelen, je wagenpark, noem maar op. Elk jaar schrijf je erop af totdat ze vervangen moeten worden. Hebben ze nog een beetje restwaarde als je geluk hebt. je bent je geld van de investering bijna geheel kwijt

In de voetballerij is het heel anders. Ja je schrijft dik af op spelers. Ajax koopt een Forbs, laten we zeggen voor 15 miljoen euro en schrijft hem in vijf jaar af naar nul.

Eerste jaar valt hij tegen, je hebt 3 miljoen afgeschreven, hij staat nu voor 12 miljoen in de boeken. Komend seizoen gaat het al iets beter, hij verbetert zich, aanname gaat vooruit, voorzet en afwerken worden beter. Einde van het seizoen staat ie voor nog maar 9 miljoen in de boeken.

Het jaar erop is ineens zijn doorbraak. Hij is zo vooruit gegaan, hij is een ware plaag voor de rechtsbacks in de eredivisie. Hij scoort er lustig op los, geeft aardig wat assists. Eind van het seizoen staat ie voor nog slechts 6 miljoen euro in de boeken.

Dan gebeurt er iets raars, Brighton meldt zich bij Ajax, ze willen hem hebben, ze bieden 35 miljoen euro. Ajax hapt toe en verkoopt hem. Ze maken dikke winst.

In een gewoon bedrijf maak je dat nooit mee, na drie jaar worden bedrijfsmiddelen niet ineens twee keer zoveel waard als de kostprijs drie jaar eerder.

Dat is nu het grote verschil tussen een gewoon bedrijf en een voetbalclub. De afschrijving zegt niet zoveel, je kan dat geld later gewoon weer terug verdienen. Je bent het niet per definitie kwijt zoals met normale bedrijfsmiddelen.

5 juli 2024 om 00:12
0

Wat een enorm lul verhaal.

Eerst betoog je dat verlies geen (boek)verlies is, omdat je een speler in meerdere jaren afschrijft en nu kom je met een situatie dat door een godswonder Forbs opeens kan voetballen en daarom in waarde stijgt.

De verslaggevingsregels voor voetbalclubs houden geen rekening met marktwaarde bepaling zoals dat wel in andere bedrijfstakken (bv. bank-, verzekeringswezen) wel degelijk het geval is (ifsr17, Ifrs9 en Ifrs16).

In feite bevestig je dat een waardering voor de boekhouding van spelers niets anders is dan een tussentijdse waardering obv van een lineaire afschrijving waarbij je voor het gemak vergeet dat een afschrijving de facto een jaarlijks verlies is en roep je aan aan (bijna) het eind van de afschrijving triomfantelijk dat een speler die ooit voor 5 mln is aangekocht aan het eind van je afschrijving met winst is verkocht voor 1 mln.

Nogmaals: je bent een aardige boekhouder, maar je begrijpt niets van bedrijfseconomie.
Het feit dat een asset in waarde stijgt, is echt niet alleen voorbehouden aan voetbalclubs.

Ergo: als je Sanchez koopt voor 5 mln en na x jaar verkoopt voor 3 mln, maak je geen winst welke boekhoud fictie je er tegen aan gooit. Als je dat wel denkt, snap je er niet veel van, zoals ik al eerder aangaf.

5 juli 2024 om 11:07
0

Mijn betoog is dat in de voetballerij een boekverlies geen verlies hoeft te zijn omdat een speler ook later ver boven zijn boekwaarde verkocht kan worden.

Dus hoge afschrijvingen op de spelers selectie hoeft geen probleem te zijn als je genoeg EV hebt om dat op te vangen.

Als je Sanchez koopt voor 5 mio je schrijft er al twee jaar op af en je verkoopt hem nu voor zijn huidige boekwaarde, dan hoef je nu niets meer af te boeken.

Uiteraard heb je verlies op Sanchez gemaakt, maar het heeft alleen op dit moment geen directe impact meer omdat je het verlies al genomen hebt.

Dacht dat ik dat wel duidelijk uitgelegd had?

5 juli 2024 om 12:33
0

haha, voor het eerst in al je reacties dat je eindelijk toegeeft dat je club verlies heeft gemaakt op Sanchez ipv je te verstoppen op een technische uitleg.

Hoe moeiijk kan het zijn?

btw: geloof me; je hoeft mij geen boekhoudregels uit te leggen.

4 juli 2024 om 14:37
0

Ajax heeft idd het grootste eigen vermogen (reserves), waarvan een groot gedeelte komt door de verkoop van de aandelen. Echter zit dit Eigen Vermogen behoorlijk vast in de spelers en vaste activa.
Ajax geeft zelf aan over afgelopen jaar een klein verlies te maken. Dit ondanks dat Ajax meer dan 75 miljoen aan transfer winsten gemaakt heeft.
Voor dit seizoen verwacht ik weinig transferwinsten, tenzij ze besluiten Brobbey te verkopen. Ik verwacht dat je gemiddeld genomen over de door Sven gehaalde spelers quitte zult spelen. Als je deze spelers verkoopt dalen de salariskosten en afschrijvingen. Echter zal Ajax daarna toch ook weer willen investeren waardoor deze kosten ook weer zullen stijgen.
Zonder de transferwinsten zou Ajax afgelopen seizoen een geschat verlies tussen de 75 en 85 miljoen (voor belastingen) maken. Voor aankomend jaar zal hierin nog niet heel veel wijzigen. Dus je eigen vermogen kan heel hard achteruit lopen als je nu niet ingrijpt. Dit terwijl PSV en Feyenoord juist aan het groeien zijn.

4 juli 2024 om 14:52
0

Ik heb het hier boven al uitgelegd.

Alles draait om boekwaarde. Als je spelers met een hoge boekwaarde verkoopt, dan kan je beperkt herinvesteren. Verkoop je spelers met een lage boekwaarde, dan kan je dik investeren.

Verlies maken is op papier. Het komt door de hoge spelers afschrijvingen maar hoe meer er afgeschreven is op een speler, hoe meer winst je maakt bij de toekomstige verkoop.

4 juli 2024 om 15:13
0

En als je niet tegen hoge bedrage verkoopt verlies je dus nog steeds en steeds meer. Jij beschrijft alleen de mogelijke positieve kant. Beschrijf dan ook de mogelijk negatieve kant.

4 juli 2024 om 15:13
0

Alleen staan Taylor en Hato niet in de balans. Je mag helemaal geen spelers zomaar opnemen in je balans, dat mag pas als er een transfervergoeding voor die speler betaald is. Dat is ij jeugdspelers dus niet het geval. En dus mag je die niet activeren op je balans als immateriële vaste activa. Maar aankopen als Bergwijn van 32 miljoen wel ja.

Het klop wel wat je zegt dat verkoop van een jeugdspeler aatrekkelijker is dan een gehaalde speler. Dat is dus omdat die jeugdspeler geen transferfee kostte waarop je af moet schrijven (en ook geen fees voor makelaars en tekengelden etc. voor betaald).

En dit laatste is dus een extra argument waarom Ajax weer eens de jeugdspelers kansen moet gaan geven. Gehaald spelers leveren veel minder op!

4 juli 2024 om 15:14
0

Je vergeet dat Ajax dit seizoen al een negatief resultaat voor afschrijvingen en transferwinsten van (waarschijnlijk) tussen de 20 en 25 miljoen heeft.

Hier zit ook afschrijving voor vaste activa in, maar deze zijn lager dan dit verlies.

Het is dus niet alleen verlies op papier. Daarbij vergeet je ook dat Ajax groot geworden is met en CL inkomsten en transferwinsten. CL inkomsten zijn er ook aankomend jaar niet en grote winsten zul je vooral maken op een Brobbey en eventueel Hato.

4 juli 2024 om 15:18
0

Constant Kante
Ajax is ook groot geworden door gehaalde spelers. Een Antony, Alvarez, Frenkie de Jong, Kudus of een Martinez zijn spelers waar Ajax genoeg op verdiend heeft.
Daarbij hebben deze (maar vooral ook een Blind en Tadic) ervoor gezorgd dat er veel CL inkomsten binnen kwamen.
Echter heeft Ajax de laatste jaren veel spelers gehaald waar je en geen CL mee haalt en waar je weinig tot geen winsten op gaat halen. Dat betekent dat alles wat je de laatste jaren opgebouwd hebt nu op instorten staat.

4 juli 2024 om 15:30
0

"een Antony, Alvarez, Frenkie de Jong, Kudus of een Martinez zijn spelers waar Ajax genoeg op verdiend heeft."

Ajax bestaat wat, 110 jaar? Ajax had al bestaansrecht vóór 2017 he?
Ajax werd groot met jeugd in de jaren 70 en tikte grootheids aan in 1995. Met jeugd en twee aankopen.

Dus neem 2019-2022 nou niet als blauwdruk, maar 1965-1995! of 2011 of zo. Jeugd moet centraal komen te staan weer.

4 juli 2024 om 15:48
0

Jeugd staat centraal, altijd al. Bij geen enkele club speelt er zoveel eigen jeugd in het eerste elftal als bij Ajax. Ook afgelopen seizoen niet.

4 juli 2024 om 15:53
0

‘en tikte grootheids aan in 1995. Met jeugd en twee aankopen.’

Twee aankopen, ik tel er wel meer dan twee. Finidi, Kanu, Overmars, Litmanen, van Vossen, v/d Brom, Rijkaard (ok, ook eigen jeugd), Bogarde, Alfen, Blind en nog een aantal minder bekende namen.

4 juli 2024 om 15:59
0

"alleen staan Taylor en Hato niet in de balans. Je mag helemaal geen spelers zomaar opnemen in je balans, dat mag pas als er een transfervergoeding voor die speler betaald is."
Fout. Als je een jeugdspeler tekengeld geeft bij het ondertekenen van een contract komt hij voor dat bedrag op de balans te staan. Dat gebeurt niet enkel bij aankopen.

4 juli 2024 om 16:21
0

@superfarmers Ajax heeft voor dit seizoen al een winstverwachting afgegeven. Ze verwachten iets onder de 0 tenzij er sportief gezien goed zou worden gepresteerd in Europa na de winterstop (is niet gebeurd) of er spelers verkocht zouden worden (mikautadze is op 1 juli bekend gemaakt dus die zal niet meer meegenomen worden, Conceicao waarschijnlijk echter wel). Hij zal nog voor 4 miljoen in de boeken hebben gestaan, met die 10 miljoen die hij opleverde kom je dan per saldo uit op een kleine plus.

4 juli 2024 om 16:47
0

@speedy

Volgens mij moet niet jeugd maar kwaliteit centraal staan. Ik denk dat ik Eindhoven, in Rotterdam of Enschede het niemand iets interesseert dat Ajax meer jeugdspelers heeft. Zeker als je ziet dat een Wieffer, Timber, Gimenez, Bakayoko, Schouten, Dest of Veerman en beter presteren en meer overwaarde hebben dan de meeste spelers van Ajax.

4 juli 2024 om 17:05
0

Het was het argument van Constant kante dat Ajax zich meer op de jeugd moet richten, dat ze dat afgelopen jaren niet gedaan hebben.

Dest is zwaar geblesseerd, hoe die terug komt, is maar afwachten.

Het is maar afwachten op de lange termijn welke spelers in welke selectie de meeste overwaarde hebben. Minteh startte heel matig bij Feyenoord, zag weinig verschil met Forbs. Totdat Minteh ineens beter ging spelen. En nu een klapper maakte van 35 mio.

Wat spelers als Ramaj, Vos, Hato, Kaplan, Rench, Manssverk, Taylor, Hlynsson, Forbs, Godts, Brobbey en Rijkhoff over een paar jaar gaan opbrengen is maar afwachten. Kan je nog niks van zeggen, die gasten zijn allemaal nog zo jong.

4 juli 2024 om 17:16
0

Speedy

We kunnen idd niet zeggen wat deze spelers in de toekomst waard zullen zijn. Misschien valt het allemaal wel tegen. Echter op dit moment hebben PSV en Feyenoord de spelers die en presteren en die geld waard zijn. Dat betekend dat je nu geld binnen kunt halen met CL voetbal of met het verkopen van deze spelers.
Als ze dit dan op een goede manier investeren in nieuwe spelers kunnen ze verder doorgroeien. Dit blijft uiteraard wel het lastigste. Dat hebben we bij Ajax gezien. Ajax had een grote voorsprong en lijkt nu deze volledig kwijt te raken.
Ja, Ajax heeft nog steeds een groter eigen vermogen, maar dit zit grotendeels vast in spelers die en niet presteren en geen grote huidige boekwinst vertegenwoordigen.

4 juli 2024 om 18:33
0

En die spelers zijn ook een stuk ouder. Hebben ook meer geld gekost dus staan voor hogere bedragen in de boeken.

Zodra er veel spelers vertrekken, zal je opnieuw moeten bouwen. Ongeacht of je veel geld uitgeeft. Feyenoord gaat dat dit jaar echt wel merken. PSV minder want die zitten nog op hun top maar volgend jaar zal ook daar veel vertrekken of in het geval van Luuk aan zijn pensioen gaan denken.

Ajax heeft niet een groter eigen vermogen, Ajax heeft een extreem veel groter eigen vermogen.

Ajax startte dit jaar met een EV van 236 miljoen euro. Ter vergelijking, PSV zat net boven de 30 miljoen euro. Het scheelde meer dan 200 miljoen euro!

Waarom denk je dat ik elke keer zo hard om Constant Kante moet lachen? Hij denkt dat de wereld bij Ajax vergaat als het EV een jaartje wat terug loopt.

4 juli 2024 om 20:31
0

Bij psv en Feyenoord zullen ook zeker spelers vertrekken en zij zullen dan ook weer spelers moeten halen. Echter door de cl inkomsten en de mogelijke transfers hebben ze nu meer mogelijkheden dan dat Ajax dat heeft. Daarbij hebben zij de selecties ook beter op orde dan dat Ajax dat heeft.

Dat Ajax een hoog eigen vermogen heeft daar totaal geen invloed op. Het gaat om het vermogen wat op het veld staat en dat is bij Ajax zeker niet meer dan bij psv of Feyenoord

4 juli 2024 om 21:17
0

Dat is niet waar. Je gaat eraan voorbij dat bij aanvang PSV maar net boven de 30 miljoen euro aan eigen vermogen had en Feyenoord zelfs maar 7 miljoen euro.

Het hoge eigen vermogen heeft als bijkomstigheid dat Ajax de afschrijvingen op haar selectie van dat eigen vermogen kan afboeken. Het hoeft dan niet gedekt te worden in de begroting. Het eigen vermogen zal dan iets dalen. Stel dat Ajax het laat dalen met 30 miljoen euro. Dan heft dat het voordeel van die CL miljoenen meteen weer op.

Je rekent Feyenoord en PSV veel te rijk met die 30 miljoen euro aan CL inkomsten. Zeker Feyenoord zal echt heel snel weer wat vet op de botten willen hebben en echt niet met dat geld gaan rondstrooien.

4 juli 2024 om 22:09
0

Het klopt wat je zegt. Maar per saldo word je wel armer dus je teert in. Als dat te lang duurt dan is het wel degelijk problematisch. Bovendien zegt het niets over cashflow en jij weet dat dit minstens zo belangrijk is.

Sterker nog er zijn kerngezonde bedrijven failliet gegaan door gebrek aan cashflow. En nee ik zeg niet dat Ajax failliet gaat maar het is wel van belang dat Ajax onderneemt. Volgens mij is dat ook precies wat Verweij schrijft

4 juli 2024 om 22:31
0

Speedy,

30 miljoen is volgens mij nog veel te weinig voor CL inkomsten. De prijzen gaan flink stijgen waardoor er verwacht dat elke Nederlandse club minimaal 50 miljoen in de CL zal krijgen,

Zowel bij psv als Feyenoord zijn dit bedragen die ze, als ze willen voor een groot gedeelte in de selectie kunnen steken. Daarbij is hun selectie al beter dan die van de andere clubs in de ED.

5 juli 2024 om 11:27
0

@burdym

Interen mag uiteraard niet vele jaren gaan duren. Maar zo werkt het ook niet, Ajax is allang begonnen met bezuinigen op de spelers salarissen. Dit jaar komen er ook bezuinigingen op de algemene organisatie.

Ajax heeft geen cashflow problemen. De enorme afschrijvingen op de selectie hoeven niet met cash gedekt te worden, die kan je ook gewoon van het EV afboeken.

De debiteuren post is bij Ajax veel groter dan de crediteuren post. Er komt dus genoeg geld binnen.

Verder heeft Ajax een doorlopend kredietfaciliteit afgesloten van 20 miljoen euro, juist om fluxaties in de cashflow op te kunnen vangen.

Verweij schrijft dat niet. Verweij doet het voorkomen alsof Ajax ook dit jaar 100 miljoen euro gaat uitgeven terwijl dat geld er niet is. Maar Ajax doet dat helemaal niet.

Ajax dendert niet op een ravijn af. Ajax heeft 200 miljoen euro meer in reserve dan bijvoorbeeld Psv.

Ajax heeft meer dan genoeg tijd om terug te komen aan de top van de eredivisie en ook jaren de tijd om weer uitgaande transferklappers te maken.

5 juli 2024 om 11:31
0

@superfarmers

Het is hartstikke mooi dat PSV en Feyenoord dit jaar 50 miljoen euro aan de CL gaan verdienen.

Maar besef wel, ze moeten dat vier jaar op rij doen om in de buurt van het eigen vermogen van Ajax te komen.

De selectie van PSV is zeker de beste van Nederland, ze gaan hem ook grotendeels in tact houden.

Feyenoord is een ander verhaal, Wieffer gaat weg, Geertruida gaat weg en je hebt grote kans dat Hancko en/of Giminez gaan volgen. Het is echt maar afwachten of zij een betere selectie dan Ajax gaan hebben komend seizoen.

Ajax houdt haar selectie in tact. Tot op heden zijn alleen verhuurde spelers verkocht. De spelers wennen steeds meer aan elkaar, doen samen een voorbereiding en de verwachting is dat ze een stuk beter zullen gaan samenspelen dan afgelopen seizoen.

5 juli 2024 om 15:06
0

@speedy

Je bent wel heel trots op het eigen vermogen van Ajax. Waarbij je dan wel lijkt te vergeten dat ruim 100 miljoen komt door het naar de beurs gaan.

Het gaar er vooral om wat je met je geld doet. Op papier (aankoop sommen) is de selectie van Ajax met afstand het duurst. Hier zie je op het veld weinig van terug.

Hoe se selecties eruit gaan zien is nog maar de vraag. Het zou kunnen dat Feyenoord meerdere spelers verliest, maar dan halen ze wel heel veel geld op. Een Wieffer, Geertruida, Gimenez en Hancko moeten allemaal toch minimaal 25 tot 30 miljoen op. De winst die Feyenoord op deze spelers gaat maken is dan gigantisch. Als ze dit niet uitgeven maakt hun EV een hele grote stap, maar ze zullen hoogstwaarschijnlijk dan ook de selectie weer gaan versterken. Daarvoor hebben ze dan weer volop de mogelijkheden (waarschijnlijk meer mogelijkheden dan Ajax).

4 juli 2024 om 14:57
0

Ja ik snap ook niet dat mensen zo in paniek zijn. Het is niet dat ajax het niet kan uitgeven maar ze willen het nu gewoon niet meer zo uitgeven als eerder is gedaan.

Oke dan......

Andere kant: paar goede aankopen, PSV en Feyenoord presteren niet meer? Ajax doet qua geld toch niet onder (nog)

4 juli 2024 om 14:53
0

Ajax wordt wel in hoog tempo ingehaald. Selectie van Feyenoord is bijvoorbeeld ruim 80 miljoen meer waard, terwijl Feyenoord volgens mij ook sowieso nog een potje heeft liggen dat Ajax nu niet heeft (feyenoord had budget om zich in de winterstop serieus te versterken). Paar jaar terug was dit natuurlijk allemaal ondenkbaar. Hoop vooral dat Feyenoord op deze manier doorgaat, ipv toch weer meer uitgeven aan ervaren, dure spelers.

4 juli 2024 om 15:05
0

Dat is niet waar. Feyenoord maakt nu enkele klappers maar die hadden ze ook hard nodig. Ze hadden maar weinig eigen vermogen.

Verder zal Feyenoord ook moeten herinvesteren. Anders gaan ze zakken op de ranglijst en missen ze CL voetbal.

Paar jaar terug was dit volkomen denkbaar, het gaat namelijk altijd zo bij Nederlandse clubs. Met sportief succes zit de club op de golf die alsmaar groter wordt. Maar de keerzijde van het succes is dat al je spelers weggekocht worden. Je kan het succes niet langdurig vasthouden. Ondanks sterk stijgende speler salarissen en dikke spelers aankopen. Dan moet je op zoek naar een nieuwe golf, is nu nog een klein golfje. Je gaat je team herbouwen en langzaam groeit de golf weer aan.

Zo gaat het altijd. Ajax leek in 1996 ook onaantastbaar. PSV leek ook onbereikbaar nadat de de halve finale CL haalde. Ajax jarenlang geen kampioen geworden was. Feyenoord leek destijds met de EL winst ook aan de top te staan in Nederland.

Ouderwetse bangmakerijk weer. Zo onnodig! Laten we eerst eens wachten tot na de zomer. Cijfers zijn gewoon openbaar, dus hoe ze hier nu weer aankomen.

Zou toch werkelijk waar belachelijk zijn als dit de huidige financiële situatie is. Uiteraard neem ik een bericht van Mike Verweij niet gelijk ten harte, dus het is even afwachten wat er gaat gebeuren komende transferperiode in combinatie met het nieuws op bestuurlijk vlak.Maar als dit bericht op de waarheid berust, mag je je toch afvragen waar het allemaal fout gegaan is. Er werd een paar jaar terug gesproken over het ‘Bayern van Nederland’ worden, absolute dominantie. Hoe kan het zo zijn dat dit in 2 tot 2,5 compleet in elkaar gezakt is? Uiteraard zijn er ontzettend veel dingen fout gegaan, maar van 130 miljoen transferinkomsten maar 50 miljoen kunnen gebruiken? Zijn er zulke financiële gaten achter gelaten door H2 en mislintat?Daarnaast, dit soort zaken staan toch openbaar aangezien het een beursgenoteerde organisatie is. Iemand die daar iets meer over weet?

4 juli 2024 om 14:22
0

Pak gewoon de jaarrekening erbij. Ajax staat op de beurs genoteerd dus publiceren ze de cijfers.

4 juli 2024 om 15:05
0

Het blijft intens geestig en interessant om te zien dat al dat gene wat ik dus al een jaar of vier hier op de site heb gezegd inmiddels gewoon de harde realiteit is geworden. Ajax heeft sinds Sar ooit in de VS heeft gehoord dat je soms gewoon moet gokken en eerst geld moet uitgeven om daarmee een hoger niveau te behalen. Daarmee is gewoon een soort casino beleid gevoerd. Er is ingezet op een structurle begroting waarin de CL inkomsten van de groepsfase al vooraf zijn opgenomen als inkomsten naast een positief transfer saldo van ruim 50 miljoen per seizoen. Daarmee kon Ajax dure spelers kopen en mega vette salarissen betalen zodat Tadic, Blind, Ziyech en dergelijken naar Ajax gehaald konden worden en ze hen een paar jaar konden houden.

Maar, terwijl de Ajaxfans lekker konden feesten en lachen heb ik voorspeld dat dit casino beleid heel snel tot grote problemen kon leiden omdat één of twee seizoenen zonder CL inkomsten een groot probleem konden veroorzaken. Daarom ben ik uitgelachen, ja er stonden hier zelfs mensen op die zich beklaagden hoe het kon dat VZ zomaar toestond dat hier keihard leugens over Ajax verspreid werden. Onmogelijk was het dat er kritiek was op Ajax! Allemaal gelogen.

Maar nu zien we dus de keiharde realiteit en ontpopt zich exact het scenario dat ik heb geschetst. Een jaar tje zonder CL inkomsten dat gaat nog net, duurt dat langer dan is er gewoon een probleem. Ajax geeft veel teveel geld uit en de inkomsten zijn niet meer op CL niveua. Maar de huishouding onveraderd wel. Iedereen die een beetje kan nadenken die snapt dit. Anderen die wijzen dan op jaarcijfers die ze in de meeste gevallen niet eens zelf kunnen lezen of begrijpen. Immers, áls ze wel een jaarrekening hadden kunnen lezen dan hadden ze zelf kunnen vaststellen wat ik al jaren geleden vaststelde. Dat dit Casino beleid ooit als een boemrang terug zou komen. En dat moment is nu aangebroken.

Als Ajax erin slaagt om nu de meeste Mislintat aankopen zonder al te veel verlies van de hand te doen, wat best kan lukken omdat zo'n Akpom nog best in trek is voor Engelse clubs net als zo'n Sutalo, dan kan er met een saneringsronde een goede weg ingeslagen worden. Dat zal dan wel moeten betekenen dat Ajax wel terug zal moeten keren naar hun basis. De jeugdopleiding. Die is jarenlang verkwanseld en verpoept omdat de dure aankopen de speeltijd kregen en zi dus vaak de club verlieten omdat ze geen uitzicht op speeltijd kregen, maar kan nu de reddingsboei worden. Haal gewoon een paar ervaren spelers en vul dat aan met de talenten uit eigen jeugd en dan kan je weer gaan bouwen als club en een fundament leggen om weer de beste te worden. Want dat het fundament totaal weg is, dat is zo klaar als een klontje.

Dus nee, niet Verweij de schuld geven want hetgeen hij zegt is ook naar de jaarcijfers terug te herleiden. Ik heb op deze hele pagia trouwens nog niemand gelezen die aan de hand van die jaarcijfers en jaarrekening de woorden van Verweij echt heeft bestreden. Want waar in de jaarcijfers kunnen we dan precies wat vinden dat maakt dat Verweij ongelijk zou hebben?? Ik heb dat hier nog nergens gelezen!

4 juli 2024 om 15:35
0

Er ontpopt zich helemaal niets zoals jij geschetst hebt. Zowel Verweij als jij geven geen enkele onderbouwing gebaseerd op jaarcijfers.

En wederom die onzin dat talenten bij Ajax geen speeltijd krijgen. Man toch. bij Feyenoord is er in drie jaar tijd precies 1 speler doorgebroken in het eerste elftal. Eentje in drie jaar tijd.

AZ speelde haar laatste eredivisie wedstrijd verleden jaar met geen enkele jeugdspeler in de basis.

Er is niks is met de cijfers bij Ajax. De selectie is al rond. Er hoeft niets meer aangekocht te worden en er is nog geen verlies gemaakt (bijgewerkte cijfers tot 31-12-2023).

4 juli 2024 om 17:40
0

"er ontpopt zich helemaal niets zoals jij geschetst hebt. "

Eh, hebben wij nou een discussie of twee monologen? Ik herhaal: ik heb al jaren geleden exact geschetst wat er zou gaan gebeuren en als jij gewoon normaal kijkt naar wat er aan de hand is dan kun je gewoon zien dat wat ik aangaf precies gebeurt nu. Als je CL standaard mee begroot plus nog ruim 50 miljoen aan spelersverkopen per seizoen, dan ga je snel in de problemen geraken als je even niet de CL haalt. Precies wat nu gebeurd. Snap dat je dat ontkent maar dan lul je uit je nek.

In de jaarcijfers is terug te vinden hoeveel de omzet is, hoeveel salaris betaalt wordt, hoeveel aan fees voor makelaars en ook dat er gerekend wordt op een omzet en inkomsten uit de groepsfase van de CL. Waarom jij dat niet ziet dat is dan jouw probleem. Maar in plaats van je kop in het zand te steken en net te doen als Verweij alleen maar leugens produceert maar dan ben je een wegkijker. Alles staat in de jaarcijfers, jij kunt het zo terug vinden!

En als je nu nog net als zoveel met Ajaxbril belaste supporters dat de jeugd bij Ajax nog echte kansen krijgt, dan houdt het gewoon op verder. Ik zeg het al jaren, en wordt steeds meer gesteund door Ajax fans en anderen die ook niet langer de realiteit durven ontkennen: de jeugd is verkwanseld.

Want Bergwijn telt niet als 'jeugdspeler'. Want Speedy, jij begint hiweer toch ook over afschrijvingen op spelers en jeugdspelers waar veel meer winst op gemaakt wordt en zo?? Nou, hoe zit dat dan met Bewrgwijn? Die kostte 32 miljoen plus fees en tekengelden. Die hebben ze gekocht voor dat bedrag weet je nog wel of ben je dat ook al handig vergeten? Verkoop Hato en dat levert een mooie winstbedrag op. Verkoop van Bergwijn nuy levert je verlies op.

En dan staat het heel stoer om te veinzen dat je een argument hebt, maar dat heb je niet. Jeugdspelers van Ajax kregen tot aan 2017 altijd kansen op heel veel speeltijd. Daarna niet meer. Dat is een feit dat alleen te ontkennen valt met Ajaxbril. Want vijf minuutjes invallen bij een 4-0 stand dat zijn geen kansen. Spelers opties bieden als derde en vierde keuze na de dure aankopen zijn geen kansen. Althans niet die ze vroeger kregen. Er staan simpelweg teveel matige aankopen de speeltijd van jeugd in de weg. Cruijff zei het al en dat is gewoon zichtbaar. Punt uit. Ik ga hier verder ook met jou niet meer over in discussie, want dat puur bloot ontkennen terwijl de feiten helder zijn dat geloof ik inmiddels wel. Dat heeft verder geen zin. Zoals discussies met mensen die in de platte aarde geloven of die de klimaatcrisis ontkennen ook echt geen enkele zin hebben. Blijf gewoon lekker in je waan, ik vind het prima verder. En dan straks ook weer verbaasd gaan zitten doen als iedereen Ajax uitlacht. En sterker nog: dan vooral hard roepen dat het allemaal afgunst is. Jaloers op Ajax en zo, whahaha.
Nee Speedy, je hebt altijd mijn waardering gehad als algemeen poster hier maar op dit punt (en dat is nog steeds zo) maar op dit punt gaan wij elkaar niet vinden. Alleen al om deze opmerking: ": Er is niks is met de cijfers bij Ajax". Koekoek!!!

4 juli 2024 om 17:51
0

Niks punt uit.

Rench, Taylor, Hlynsson hebben heel veel speeltijd gehad afgelopen jaar. Zou je Brobbey nog bij kunnen tellen. Allemaal spelers uit de jeugd opleiding die gewoon steeds beter worden.

Je hebt mij nog nooit iets over afgunst horen roepen. Het enige wat je mij altijd hoort stellen, succes gaat in golven, het komt en het gaat. Ook bij Ajax gaat het weer komen, Ajax is in opbouw, komend seizoen gaan we weer vooruit. PSV zit op haar piek en zal die nog wel een jaartje vast weten te houden. Feyenoord gaat waarschijnlijk dit seizoen langzaam achteruit.

AZ en Twente zullen het moeilijker gaan krijgen. Veel scorende spitsen zijn vertrokken. Ook andere belangrijke spelers gingen daar weg.

Er is niks mis met de cijfers van Ajax. Tijdens de succesperiode is er veel eigen vermogen opgebouwd. Meer dan genoeg om wat tegenwind goed door te komen.

De denkfout die jij en je kornuiten maken is dat Ajax deze zomer helemaal niet veel geld gaat uitgeven. De huidige selectie is goed genoeg voor plek drie en mischien wel plek twee.

Heb je een jaartje met wat minder transferinkomsten terwijl de afschrijvingen doorlopen. So what, maak je een keertje wat verlies. Het jaar erop kan je alsnog spelers verkopen die wellicht dan beter in de markt liggen en waar dan ook nog eens meer is op afgeschreven.

Zelfs met een wat lichtelijk gedaald eigen vermogen zal Ajax ook volgend jaar gewoon weer de club met het hoogste eigen vermogen in Nederland zijn.

4 juli 2024 om 18:28
0

"de denkfout die jij en je kornuiten maken is dat Ajax deze zomer helemaal niet veel geld gaat uitgeven. De huidige selectie is goed genoeg voor plek drie en mischien wel plek twee."

Ik maak helemaal geen denkfout. Jij doet een voorspelling waarvan eigenlijk iedereen op deze site wel weet dat die onzinnig is. Dat de selectie van Ajax rond is en op wat klein dingetjes na niet meer gaat veranderen slaat nergens op. Dat kun jij niet stellen, tenzij je pas sinds dit seizoen het voetbal volgt. Aangezien ik weet dat dit niet het geval is, jij gaat ook al wat jaartjes mee, sluit je kennelijk bewust je ogen. Niet doen, gewoon open houden die oogjes en accepteren dat het proces zich gaat afspelen dat zich elk seizoen opnieuw afspeelt: de selectie van Ajax is nog verre van rond en er gaan nog heel veel mutaties volgen. Het is nog geen 1 september, zoals je weet.

En je laatste opmerking over dat 'eigen vermogen', jij weet best dat eigen vermogen geen geld op de bank is, maar dat het bij ajax voornamelijk in gebouwen en andere activa zit en dat je dat niet zomaar kunt aanspreken of gebruiken voor wat dan ook. Dus waarom zou je dat precies noemen trouwens? Is dat net zoiets als een kampioenschaal of zo? Ja we winnen al twee jaar helemaal niks maar we hebben wel de hoogste EV van iedereen, jeeeeeeeeeeej!!! ??
Houdt toch op Speedy, je bent hele kromme dingen recht aan het lullen. Niet doen. Jij kan beter.

4 juli 2024 om 18:32
0

Eerst zeg je dat iemand moet weten dat jij jaarrekeningen kunt lezen, dan weer dat je de laatste 2 jaar niks te hebben gepost, om nu vervolgens weer te zeggen dat je iets hier al 4 jaar roept. Wat is het nou? Ben je wel of niet actief. Als je 2 jaar niks laat horen weet niemand wie je bent of wat je zegt.

4 juli 2024 om 18:38
0

@constant kante

Eigen vermogen is voor een voetbal club een appeltje voor de dorst. Als je een seizoen begint met een EV van 236 miljoen euro terwijl PSV maar net een EV van boven de 30 miljoen euro had, dan hoef je je als club totaal geen zorgen te maken.

Als komend seizoen een beetje ingeteerd wordt op het EV maar het blijft ruim boven de 200 miljoen euro, so what. Is gewoon helemaal prima.

Trouwens als PSV fan had je toch wel kunnen weten dat je gebouwen en dergelijke gewoon via sale-en-lease back om kan zetten naar cash? Zoiets heeft PSV toch gedaan in het recentelijke verleden?

Toch bijzonder dat er niemand is die ingrijpt bij de Telegraaf. De jaarrekening is gewoon te vinden. Dit is ook precies de reden dat een Verweij nooit aan de slag kan bij een VI o.i.d., daar kom je niet weg met dergelijke niet-onderbouwde verhalen.

Los daarvan heeft Ajax inderdaad risicovol beleid gevoerd en moet het nu, vergeleken met een paar jaar terug, wel een stap terug doen. Da's niet erg, maar wel de realiteit.

Ik vind het maar moeilijk te geloven hoor. Okay er was sprake van 2 jaar wanbeleid maar daar tegenover staan 15 jaren geweldig financieel beleid waardoor het geld tegen de plinten klotste. En dan staat de club nu op omvallen? Ik geloof er helemaal niks van

4 juli 2024 om 14:29
0

Het is ook niet waar. Niet voor niets geeft Verweij geen enkele financiële onderbouwing bij zijn verhaaltje.

4 juli 2024 om 14:43
0

Maar Speedy,

Kun jij dan een goede onderbouwing geven waarom het niet klopt ? Persoonlijk denk ik dat hij overdrijft met ravijn, maar ik ben er wel van overtuigd dat er wel wat moet gebeuren. Dus kun jij mij overtuigen waarom je je geen zorgen hoeft te maken ?

4 juli 2024 om 14:51
0

Omdat er structureel nog steeds veel geld binnenkomt, en we voldoende buffers hebben. Alleen die krimpt wel als je geen CL haalt. Onze huishouding is in die zin vooral niet duurzaam, als het even een keer tegenzit sportief. Daar moet vooral verandering in komen.

Oh en momenteel hebben we vooral veel te hoge afschrijvingen

4 juli 2024 om 14:54
0

Ik heb het hierboven al uitgebreid uitgelegd.

Verder is er al heel veel gebeurd. Sven heeft zijn opdracht flink in de salarissen te snijden zeer behoorlijk uitgevoerd. Die lasten zijn heel veel lager dan verleden jaar.

4 juli 2024 om 15:19
0

Je kunt het wel uitgebreid uitleggen, maar dat maakt het niet waar. Kijk naar de uitleg van Constant Kante hierboven. Dat lijk veel plausibeler dan het eenzijdige goede verhaal van jou. Jij bent een van die supporters die Verweij benoemt die nog niet beseffen dat het helemaal niet zo goed gaat met Ajax.

Zal het zo erg zijn als Verweij beschrijft? Vast niet maar het bagatelliseren lijkt me ook niet de bedoeling.

4 juli 2024 om 15:27
0

Volgens mij haal ik je verhaal toch behoorlijk onderuit.

Ja, als Ajax Brobbey, Hato en Taylor voor veel geld gaat verkopen en niets terug haalt is financieel niets aan de hand. Of het voetbal daar beter van wordt is maar de vraag.

4 juli 2024 om 15:42
0

Je haalt helemaal niets onderuit. De eerste seizoenhelft heeft Ajax nog een winst geboekt van 27,2 miljoen euro. De cijfers van de tweede helft zijn nog niet bekend maar jouw prognose raakt kant nog wal.

Je stelt wel maar je bewijst niets. Je onderbouwt je cijfers met holle kreten.

4 juli 2024 om 15:44
0

@burdtm

Constant kante geeft net zoals Verweij geen enkele onderbouwing. Geen enkele referentie naar de jaarrekeningen.

Als Verweij had gesteld, Ajax kan dit jaar niet dik inkopen, dan gaf ik Verweij volkomen gelijk. Ajax gaat dit jaar dan ook niet dik inkopen.

Maar verder is alles gewoon prima in orde, zijn er totaal geen financiële problemen en zullen die er volgend jaar ook niet zijn. Ajax dendert niet op een ravijn af, laat staan dat het voortbestaan in gevaar is.

4 juli 2024 om 17:50
0

@speedy

Leuk dat Ajax halverwege een winst heeft van 27,2 miljoen. Maar dit is inclusief de volgende opbrengsten die het 2de halfjaar er niet meer (of veel lager zijn)

Transferwinsten: 73,6 miljoen
Europese gelden: ongeveer 15 miljoen.

De kosten lopen door maar de opbrengsten dalen met 90 miljoen. Ajax geeft zelf aan dat ze een negatief netto resultaat verwachten (dus geen operationeel resultaat).

4 juli 2024 om 17:55
0

"constant kante geeft net zoals Verweij geen enkele onderbouwing. Geen enkele referentie naar de jaarrekeningen."

Voor iedereen die zo dom is dit nog te lezen: Speedy liegt hier. Constant kante heeft jarenlang tussen 2019 en 2022 ongeveer constant en niet aflatend aan de hand van de jaarcijfers, begrotingen en andere financiële cijfers keurig en met achtergronden en feiten al aangetoond dat Ajax casinop beleid aan het voeren was. Ze hebben elk jaar al vooraf rekening gehouden met toekomstige en incidentele inkomsten zodat ze daardoor veel meert geld uit konden geven. Tenminste, zolang als ze de CL zouden spelen én 50 miljoen aan spelers verkochten.

Ik heb destijds al heel vaak, tot vermaak van Speedy en andere Ajax supporters, aangekondigd dat dit beleid ooit als een boemerang terug zou komen zodra Ajax de inkomsten uit de CL zouden gaan kwijtraken. Ach, zei men in 2019, pleur op loser, Ajax wordt toch kampioen elk seizoen dus je praat onzin. Ach, zei men in 2021, jij bent toch een lulletje, wat weet jij nou, niks aan het handje, Ajax heeft een EV van 200 miljoen joh dus dat vangen ze lachend op allemaal.

Nu dreigt dus het tweede jaar zonder CL inkomsten. Dat is dus twee jaar op rij 40 miljoen die je dus moet dekken in je begroting (als je niet kiest voor halvering van het salarisgebouw). Dat Ajax 20 miljoen moet lenen om de lopende rekeningen moet betalen dat zou iedereen met kennis van zaken een rode vlag zijn. Niet voor Speedy. Niks aan het handje, zegt die dan. Okay, dat mag, vrij land en zo.

Maar, hier beweren dat ik nooit onderbouw is gewoon hetzelfde als roepen dat de aarde plat is, de maanlanding nooit plaats heeft gevonden en dat in Europa een complot bestaat om onze bevolking te vervangen door moslims. Dan roep je onzinnige idiote dingen. Ik onderbouw uitstekend. WEat juist opovalt is dat vooral jij hier het hardste van iedereen roept dat het allemaal niet deugt maar je hebt zelf nog niet eens het begin van een aanwijzing gegeven waaruit op te maken zou kunnen zijn dat wat Verweij zegt totaal uit de lucht gegrepen zou zijn. Snap iki wel, want dat is namelijk niet het geval. Maar dan is tramboereren op dat anderen, zogenaamd niets onderbouwen, vooral opvallend en uitermate slap en nietszeggend.

'niks aan de hand mensen, gaat u gerust slapen!'. Ben jij familie van Hendrikus Colijn die dat in 1936 zei tegen het volk toen Duitsland het Rijland binnengevallen was??

4 juli 2024 om 17:55
0

Het ligt er maar aan hoe de verkopen geboekt gaan worden. Boekhoud technisch kan het voordelig zijn om Mikautadze en Conceicao op komend boekjaar te boeken.

Dan maak je een licht verlies, dus betaal je geen winstbelasting en krijg je wellicht nog wat terug van de fiscus.

4 juli 2024 om 18:03
0

@cosntant kante

Je gaat er weer aan voorbij dat Ajax allang begonnen is met flinke besparing op de salarissen. De salarishuishouding wordt al meer dan een jaar flink terug gebracht.

Drie uitgeleende spelers zijn inmiddels keurig verkocht. Wederom een prima besparing op salaris. Terwijl op Conceicao ook nog een boekwinst van 5 miljoen euro gemaakt wordt.

De uitgaven op de transfermarkt worden gewoon aangepast op de inkomsten, dus komend jaar geen honderd miljoen aan transfersommen voor nieuwe spelers. Sterker nog, ik verwacht eigenlijk geen aankopen.

En zo ontstaat er gewoon een prima begroting waarin geen tientallen miljoenen euro's aan tekorten in opgenomen hoeft te worden.

Er is inderdaad niks aan de hand mensen.

4 juli 2024 om 18:38
0

"je gaat er weer aan voorbij dat Ajax allang begonnen is met flinke besparing op de salarissen. De salarishuishouding wordt al meer dan een jaar flink terug gebracht."

Als ik iets niet noem betekent dat niet dat ik iets ';vergeet' of daaraan 'voorbij ga'. Is ook typisch is voor de huidige tijd he. Burgers die huilen op straat omdat ze 'door de overheid niet gehoord worden'. Bullshit! Gehoord worden en je zin krijgen zijn twee totaal verschillende dingen! Dus als ik iets niet noem kan dat zomaar betekenen dat ik dat argument niet terzake vond doen of dat het oneiglijk was. Zoals jouw argumenten wqel vaker zijn.

En kennelijk ben jij helemaal vergeten dat Ajax een Engelsman heeft gehaald die 6,5 miljoen per seizoen vangt. Dan kun je wel paar miljoen besparen omdat er dure spelers vertrokken zijn, maar dan geef je alsnog links uit wat je rechts bespaard hebt.

Sowieso omzeil jij de kern van wat ik zei. De salarispost van Ajax was dermate absurd en gevaarlijk hoog dat 'een begin maken met besparing' geen zoden aan de dijk zet. Ajax gaf tot voor kort ongeveer 90 miljoen aan salarissen uit. Prima dat jij erop wijst dat Tadic en Blind als grootverdieners weg zijn maar als je dan 6,5 miljoen aan Henderson geeft kun jij mij niet geloofwaardig wijsmaken dat Aajx 'flink bespaard' op de salarissen. Want dan zuig je 'flink besparen' gewoon uit je duim.

En je zegt hier nu al voor de vijfde keer in dit topic dat er 'echt niets aan de hand is mensen'. Jij bent duidelijk vergeten dat hoe vaker men beweert dat er niks aan de hand is (terwijl de rookwolken zich achter jou omhoog werken), we ons dus juist hele erg zorgen moeten gaan maken. je klinkt inmiddels als die Iraakse informatie minister. De bommen vielen al hoorbaar in de achtergrond maar de man hield met een stalen gezicht vol dat de Amerikanen overal verslagen werden. Of is Ali Boembari jouw propaganda minister (comical Ali).

Maar prima hoor, vooral herhalen dat alles onzin en alles gelul is en blijf de feiten ontkennen. Komt de klap straks alleen maar harder aan.

4 juli 2024 om 18:46
0

6,5 miljoen euro bruto is evenveel als alleen al Tadic bij elkaar harkte.

Maar bij Ajax gingen ook andere groot verdienders zoals Kudus, Klaassen, Timber, Alvarez en Bassey. Ook zijn er onlangs nog drie spelers verkocht.

In de vette jaren is bij Ajax het EV behoorlijk gestegen. Dat deed men zodat in de wat moeilijker jaren het EV ook gewoon weer wat mag dalen.

Want vergeet niet, waar het EV van Ajax 236 miljoen euro was aan het begin van het seizoen, zat jouw cluppie PSV op een EV van net boven de 30 miljoen euro.

Daarom is het helemaal geen ramp als Ajax volgend jaar zomer op een EV van gewoon iets boven de 200 miljoen euro zit.

Kennelijk heb jij het daar maar moeilijk mee. Ajax was nou eenmaal behoorlijk ver uitgelopen op de rest. En dat loop je niet zo eventjes in twee jaar in.

4 juli 2024 om 19:01
0

"want vergeet niet, waar het EV van Ajax 236 miljoen euro was aan het begin van het seizoen, zat jouw cluppie PSV op een EV van net boven de 30 miljoen euro."

Aaaah, daar is het whataboutism!
Speedy, dit artikel gaat over Ajax. En hun financiën. Waarom haal je dan PSV erbij, daar gaat dit artikel niet over. En nu je het toch over PSV hebt, jij doet net alsof het EV hetzelfde is als geld op de bank. Maar EV is geen cash. Het is niet eens beschikbaar vermogen. Het is vooral, in het geval van Ajax, stenen en andere activa. Ajax moest zelfs geld lenen om de lopende verplichtingen te voldoen. Met dat Ev!!!! Dát zegt alles Speedy en kennelijk laat je dat gemakshalve maar even weg. Dus dan kan je proberen stower te doen over een EV maart de feiten zijn dat Ajax geld moet lenen om de schulden te betalen en PSV met dat nietige EV niet! Sowieso, ik hoor al jaren dat het gat met Ajax onoverbrugbaar was geworden maar ik zei destijds al dat daar heel weinig voor nodig was. Jij en anderen hebben daarom gelachen en dat kwam jullie toe. Maar terwijl de Ajaxfans die het snappen uitgelachen zijn blijf jij stug doorlachen. Dat is dan vooral van de zenuwen want als je nu ondanks de feiten nog durft te lachen dan ben je vooral jezelf voor de gek aan het houden. Je lacht vooral om je eigen onwetendheid en struisvogel tactiek. Denk vooral dat Ajax nog zo enorm op voorsprong staat en blijf dat vooral denken. En in plaats van alles om te draaien en PSV hierin te betrekken terwijl dit niet over PSV gaat, zou ik vooral kappen om naar mij te wijzen want ik ben geen Ajax supporter en jij wel en dit gaat ov er jouw cluppie niet de mijne. En jij bent geobsedeerd door een EV, niet ik en dus heb ik het niet moeilijk met dat EV van Ajax. Ik weet namelijk wat een EV is. Jij niet. Dus heb jij er vooral zelf heel veel moeite mee en zegt het voldoende dat je daar steeds op hamert. Terwijl je de cijfers die de toestand correct aangeven door jou ontkend worden. Dat zegt eigenlijk alles in je verhaal!

Dus, succes met het tellen van je EV, PSV telt de prijzen wel dit seizoen vooral die 60 miljoen in de nieuwe CL.

4 juli 2024 om 19:07
0

Ik haal PSV erbij om alles in perspectief te zetten. Om duidelijk te maken dat een beperkte terugval in het eigen vermogen niet het einde van de wereld is.

Jij doet het voorkomen alsof het einde van Ajax nadert als ze een jaartje wat interen op het EV. Dat is dus niet zo, Ajax kan dat makkelijk hebben. Geen enkele reden voor paniek.

Dit jaar zal PSV ongetwijfeld nog de prijzen kunnen tellen, PSV zit nog een jaartje boven op de golf. Daarna wordt het lastiger, zullen bij PSV heel veel spelers vertrekken, zal Luuk met pensioen gaan en zal je terugvallen.

Zo gaat het namelijk altijd. Met Ajax maar ook met PSV of Feyenoord. Pieken en dalen. Of zoals het cliché zegt, de top halen is moeilijk maar erop blijven staan is nog veel moeilijker.

4 juli 2024 om 21:00
0

Speedy

Dat psv of een Feyenoord terug zullen vallen is nog maar de vraag. Het zal er vooral om gaan hoe zij met het geld om gaan. Met CL inkomsten en te verwachten transfer inkomsten zullen beide ploegen geld hebben om zich te versterken. Doe je dat op een goede wijze kun je heel lang op de golf blijven. Maak je er net zo’n zooitje van als Ajax de laatste paar jaar kun je er ook weer heel hard vanaf vallen.

4 juli 2024 om 21:07
0

Speedy - refereren naar het eigen vermogen van een voetbalclub heeft geen enkele financiële waarde. Het eigen vermogen is in het geval van Ajax niks anders dan in het verleden gemaakte winsten die uitgegeven zijn aan (te) dure spelers en waarvan de betaalde transfersommen nu op de balans geactiveerd staan. Dat bedrag loopt er vanzelf via de afschrijvingen als kosten uit, en dan loopt het eigen vermogen vanzelf leeg. Dat voorkom je alleen door die spelers ofwel tegen flinke prijzen te verkopen, of met die spelers als de wiedeweerga te gaan presteren en prijzen (lees: CL voetbal) te halen. Dat is allemaal nog erg onzeker, dus zorgen over de financiën zijn er wel degelijk. Er is gewoon te weinig liquiditeit, het is niet voor niks dat Ajax al meerdere vorderingen heeft moeten verpanden omdat ze op korte termijn cash nodig hadden. Ze zullen echt niet kopje onder gaan, maar financieel zijn gewoon erg grote risico’s genomen waarvoor je nu op de blaren zit.

4 juli 2024 om 21:31
0

Je gaat eraan voorbij dat met het jaarlijkse afboeken op de boekwaarde van de spelers de spelers ook voor een veel lagere waarde in de boeken staan. Als je ze dan in de toekomst verkoopt, maak je ook veel eenvoudiger een boekwinst.

Er is geen tekort aan liquiditeit. De business en seizoenkaarten zijn net verkocht en er is een krediet faciliteit van 20 miljoen euro afgesloten. Verder is er voor 30 miljoen euro verkocht, meestal moet de eerste termijn spoedig betaald worden.

Pas als Ajax nog vier jaar door zou gaan met dezelfde begroting tekorten, dan komt het EV van Ajax in de buurt van het EV van PSV, gesteld dat zij niet gaan groeien de komende jaren. Zo snel verdampt het dus niet terwijl Ajax allang begonnen is met bezuinigen op de spelers salarissen en nu ook de organisatie onder handen wil nemen. De kosten dalen dus.

De financiële risico's zijn niet groot, juist door het opbouwen van veel eigen vermogen heeft Ajax een flinke reserve capaciteit.

Ajax zit ook niet op de blaren. De selectie kan gewoon in tact blijven. Alleen kan Ajax nu niet 100 miljoen euro uit gaan geven op de transfermarkt. Maar dat hoeft ook helemaal niet.

4 juli 2024 om 22:34
0

Speedy

Wat heb je eraan om spelers te houden, erop af te schrijven om dan toch nog een boekwinst te maken? Zeker als deze spelers niet goed genoeg zijn.

4 juli 2024 om 23:01
0

Jij gaat er dan weer aan voorbij dat die spelers dan wel voor flinke bedragen verkocht moeten worden. Ik moet dat nog zien, en in de tussentijd verdienen veel spelers nog altijd een vorstelijk salaris. In de zomer is de liquiditeit tijdelijk beter dankzij de vooruitbetaalde seizoenskaarten ja, maar laten we straks na de jaarwisseling nog eens kijken. Eerder dit jaar liepen de liquiditeiten toen heel hard terug.

4 juli 2024 om 23:05
0

Van veel jonge spelers weten we nog niet of ze goed genoeg zijn. Bij Ajax was veel gedoe afgelopen seizoen. Dat helpt de jonge spelers niet.

Wie had rond de kerst nu verwacht dat Minteh voor 35 miljoen euro naar Brighton zou gaan?

4 juli 2024 om 23:08
0

@johan78

Maar daarom is er een krediet faciliteit van 20 mio afgesloten. Juist om tekort aan liquide middelen tijdens het seizoen te voorkomen.

Ajax heeft het salarishuis overigens al behoorlijk teruggebracht.

5 juli 2024 om 15:12
0

@speedy,

zoals Johan ook aangeeft is het leuk dat Ajax nu door seizoenkaarten weer veel geld heeft, maar als je nu al krap zit (en een faciliteit af moeten sluiten (die gewoon geld kost, ook al maak je er geen gebruik van)) dan is het maar de vraag hoe ajax er aankomende winter voor staat. Je ziet dat Ajax inteert op de liquide middelen. En zoals eerder hier ook aangegeven kan zelfs een bedrijf met voldoende eigen vermogen vanwege te weinig cashflow flinke problemen verwachten.

5 juli 2024 om 16:00
0

Der faciliteit is niet nu afgesloten maar meer dan een half jaar geleden. Die is gewoon beschikbaar indien nodig.

Ajax teert niet in op de liquide middelen, er staan meer debiteuren open dan crediteuren.

Ajax zal waarschijnlijk dit en komend seizoen wat pas op de plaats moeten maken qua investeringen. Maar op omvallen?

Dat zou betekenen dat ze dezelfde boekhouder als Vitesse hebben gebruikt. Dat geloof ik niet zo maar, waar zijn de cijfers?

Helaas gaan veel mensen Verweij weer veelt te serieus nemen. Paar weken terug lag er nog geld op de plank en nu weer dit kul verhaal. Ajax begroot CL, daarom moeten ze eerst voor 50 miljoen verkopen.

De cijfers van afgelopen half kan je er gewoon bij pakken. Voorspellingen voor het net afgesloten boekjaar worden daarin ook besproken.

Bijzonder dat dezelfde Mike Verweij een paar weken geleden nog roept dat Ajax 10-15 miljoen voor een rechtsbuiten heeft liggen. Wat moet het toch heerlijk werken zijn, week in week uit de raarste dingen uit je grote duim zuigen en daar nog betaald voor krijgen ook.

Het is al een half jaar bekend dat Ajax een gat van 50M moet vullen, met transfers van oa Sanchez/conceicao en Mikautadze ben je halverwege en daarnaast moeten er een aantal grootverdieners weg. Maar Verweij verdiept zich nooit die schreeuwt alleen maar want Ajax zou volgens hem 15M klaar hebben voor een rechtsbuiten.

4 juli 2024 om 15:29
0

Met de verkoop van deze spelers bespaar je een 5 tot 10 miljoen aan afschrijvingen (je maakt namelijk geen winst op deze spelers) en salaris. Je komt hiermee echter niet halverwege.
Daarnaast is het gat veel groter dan 50 miljoen.

4 juli 2024 om 15:44
0

Heb hierboven toch het gevoel dat mensen het moeilijker maken dan het daadwerkelijk is. Het geld wat binnen komt is gewoon echt geld wat binnenkomt. Stel je houdt 10 miljoen over aan Mikautadze dan heb je daadwerkelijk 10 miljoen meer te besteden. Kun je zeggen dat je boekhoudkundig geen winst maakt, je eigen vermogen niet toeneemt (wellicht zelfs iets afneemt),en dat je eigenlijk alleen wat afschrijving bespaart op je winst en verlies balans maar 10 miljoen van je eigen vermogen veranderd wel daadwerkelijk in geld dat je kan uitgeven en waarmee je gaten kunt dichten.Doe je dat vijf keer dan neemt je eigen vermogen wellicht wat af maar je hebt wel gewoon geld om te besteden en op het moment dat er geen gaten meer gedicht hoeven te worden heb je geld voor transfers.

4 juli 2024 om 15:52
0

Zover ik heb begrepen en gelezen is er een positieve transferbalans van +50M nodig, een verkoop van een Brobbey Hato Taylor of Rensch zou echt enorm helpen. Of de 2e optie het krimpen van het salarishuis met 20M, waar Bergwijn Henderson Vd Boomen Berghuis zwaar op drukken. Gelukkig hoef ik het niet te doen want dit gaat nog lang voor hoofdpijn zorgen en dan heb je nog niets binnengehaald, m'n opmerking over het halverwege zijn was idd wat kortzichtig.

4 juli 2024 om 16:06
0

Het probleem is dat mensen die 50 miljoen tekort nemen en er een of andere moeilijke rekensom op loslaten. Maar je hoeft voor een tekort van 50 miljoen echt alleen spelers te verkopen voor 50 miljoen.Enige verschil tussen Sutalo voor 20 miljoen verkopen of Taylor voor 20 miljoen verkopen is dat bij Taylor het eigen vermogen met 20 miljoen zal laten toenemen omdat hij niet op de balans staat en er wel cash binnenkomt. Bij Sutalo zul je moeten kijken waarvoor hij op de balans staat. Is dat 21 miljoen gaat je eigen vermogen een miljoen achteruit maar bespaar je inderdaad wel een bepaald bedrag aan afschrijvingen wat weer effect heeft op je winst en verlies balans. Staat hij er voor 19 miljoen gaat je eigen vermogen er een miljoen op vooruit en bespaar je ook weer op de winst/verlies balans. Maar in beide gevallen heb je 20 miljoen op je bankrekening die je kan uitgeven aan tekorten of nieuwe aankopen.Je gaat niet failliet doordat je winst of verlies maakt. Je gaat failliet alsde rekening niet meer betaald kan worden. Daarvoor heb je besteedbaar geld nodig.

4 juli 2024 om 22:44
0

Scummy

Of je in jouw voorbeelden gelijk 20 miljoen aan cash hebt is maar de vraag. Bijna alles wordt in termijnen betaald. Ook door Ajax.

4 juli 2024 om 17:57
0

homelander

Ajax moet dat gat niet één keer, maar jaarlijks vullen! Dát is nou exact het probleem van Ajax en dat is benoemd door Verweij.
Misschien heeft Verweij zich hierin meer verdiept dan dat jij gedaan hebt. Zou zomaar kunnen.

4 juli 2024 om 18:06
0

Welnee, Ajax hoeft dat gat niet jaarlijks te vullen, Ajax past haar begroting erop aan. Dus brengt Ajax de salarishuishouding drastisch terug. Zijn ze al een jaar mee bezig.

Verder blijft Ajax spelers opleiden en opgeleide spelers verkopen dus ook daar zullen altijd inkomsten van zijn.

Sowieso is er weer een seizoen voorbij dus ook op de aantrokken spelers is alweer ene jaartje afgeschreven. De kans dat je op diverse van hen in de toekomst dan een boekwinst maakt, is alweer groter geworden.

4 juli 2024 om 18:33
0

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Als Ajax inderdaad dezelfde uitgaven blijft houden, niets doet om het gat te dichten en zich de komende jaren niet plaatst voor de CL dan kom je inderdaad in de situatie die Verweij schetst.

4 juli 2024 om 18:43
0

"welnee, Ajax hoeft dat gat niet jaarlijks te vullen, Ajax past haar begroting erop aan."

Jij ontkent werkelijk alles he, met droge oogjes. Okay, houden we het daar verder bij en dan weet ik dat als jij voortaan op mijn reageert ik gewoon kan volstaan met: nee alles wat jij zegt is onzin, het zit exact tegengesteld! En dan klaar dus.

Sowieso, als de begroting zoals jij zegt aangepast zou worden zou die sowieso al minstens met 50 miljoen omlaag moeten, want dat was het bedrag dat als inkomsten mee begroot werd, en niet van 160 miljoen naar 140 miljoen zals het geval was.

Dus ook hier Speedy, je roept onzin.

4 juli 2024 om 18:48
0

"ja, zo lust ik er nog wel een paar. Als de uitgave en inkomsten hetzelfde blijven moet het gat inderdaad jaarlijks gevuld worden."

Jij lust nog wel een paar wat? Waarheidsburgers? Of slik je liever de shitworstjes van Speedy? Heb je enig idee hoe de begroting van Ajax sinds 2019 in elkaar zit of roep jij zoals de meesten hier ook maar weer zomaar wat in het de rondte? Ajax begroot standaard Cl inkomsten plus inkomsten uit vewrkoop van ruim 50 miljoen aan spelers. Als jij beweert dat Ajax ineens die CL inkomsten niet meer mee begroot dan betekent dat links of rechts dat je zwaar aan de kostenkant moet ingrijpen omdat je anders gewoon structureel een gat van 40 miljoen moet dichten. Zo moeilijk is het allemaal niet.

En wat betrweft het dichten van dat gat met verkopen, Ajax moest al voor 50 miljoen verkopen minstens en daar komt dan als je die 40 miljoen erbij ook wilt meepakken een fors bedrag bovenop. Succes dan met het wegdoen van Akpom. Berghuis, Bergwijn, Sutalo, Medic, Tahirovic en Henderson!!

4 juli 2024 om 19:13
0

Pfff vermoeiend hoor. Ajax is allang begonnen met het verlagen van de salarissen. Dat was de eerste opdracht die Sven verleden jaar kreeg en waarin hij redelijk succesvol was.

Kroes wilde bij zijn aanstelling al meteen gaan bezuinigen op de organisatie want ook daar zijn de kosten te hoog. Dus dat zal ook gaan gebeuren. ook daar gaat de kaasschaaf overheen.

Dus de begroting gaat in stapjes naar beneden. Totdat de inkomsten weer vergroot kunnen worden, bijvoorbeeld door het behalen van de CL.

Er is trouwens al voor bijna 30 miljoen aan spelers verkocht. En het is pas begin juli.

4 juli 2024 om 20:17
0

Ja, er is jaarlijks aanvallend begroot en ja dat zorgt nu voor problemen. En niemand denkt ook dat het gat van 50 naar 0 gaat maar dat hoeft natuurlijk ook niet binnen een jaar.Maar als veruit het grootste deel van je kosten afschrijvingen en salarissen zijn is het niet moeilijk om een impact te maken.Stel je verkoopt Bergwijn voor zijn huidige boekwaarde en je vervangt hem door Godts en Forbs. Dan doe je nu niets aan het gat maar volgend jaar gaat er 4 miljoen salaris en minimaal 4 miljoen van je kosten af. Dat tikt meteen behoorlijk aan.

4 juli 2024 om 21:04
0

De afschrijvings en loonkosten zullen met de verkoop zeker dalen, maar als je spelers haalt, wat wel de bedoeling is, zal hij ook weer stijgen. Het is de vraag in hoeverre je straks aan het eind ook echt bezuinigd hebt maar ook je selectie versterkt hebt.

5 juli 2024 om 11:37
0

Ajax hoeft de selectie niet perse te versterken, als de selectie in tact blijft, is het ook prima. De huidige selectie kan makkelijks pelen voor plek drie of zelfs plek twee.
Tot op heden zijn alleen drie verhuurde spelers verkocht, merk je niks van qua selectie sterkte.

De bezuinigen zijn op het salarishuis. Ajax heeft in de succesperiode de salarissen behoorlijk laten oplopen. De contracten die nu uitgedeeld worden, zijn qua salaris stukken lager. Zo bespaart Ajax meer dan tien tot vijftien miljoen euro per jaar.

Wat kijk ik inmiddels toch met weemoed terug naar het gouden trio Ten Hag, Overmars en v.d. Sar. Ajax leek in rustig vaarwater en voerde verantwoord beleid. Dat is de laatste 2-2,5 jaar langzaam maar zeker afgebrokkeld tot het crimineel handelen van die Duitser onder toezicht van de nitwits in de RVC aan toe. Mijn Ajax-hart huilt.

4 juli 2024 om 18:02
0

"wat kijk ik inmiddels toch met weemoed terug naar het gouden trio Ten Hag, Overmars en v.d. Sar. Ajax leek in rustig vaarwater en voerde verantwoord beleid."

Dé vraag hier is natuurlijk of structureel incidentele inkomsten meenemen in je begroting kwalificeert als 'verantwoord beleid'. Aangezien je nu ziet wat dus aan het gebeuren is en hoe lastig het dus is al je kosten te voldoen als je 40 miljoen per jaar mist. En voor deze situatie zijn twee mannen verantwoordelijk. Overmars en Sar, want die hebben dit beleid ingezet.

Want ik snap wel dat het leuk is om Mislintat de Zwarte Piet toe te schuiven, maar de schade is hier aangericht door voornoemde duo.

4 juli 2024 om 19:15
0

Schade? Toen Overmars begon aan zijn missie samen met Frank de Boer, Bergkamp en Jonk was Ajax aan de bedelstaf.

Nu staat Ajax er uitstekend voor. Overmars heeft puik werk geleverd, onder hem heeft Ajax veel prijzen gepakt en is de club financieel zeer stabiel geworden.

Honderden mensen runnen al meer dan 100 jaar een clubz 1 van de grootste van Nederland, maar 1 van de sensatie "journalisten" gaat iedereen even vertellen hoe het zit hoor. Bedankt weer Mike!

4 juli 2024 om 18:05
0

Deze journalist slaat anders keurig de spijker op zijn kop. Wat dat met 'honderden mensen' te maken heeft die 100 jaar gelden aan het roer stonden (en betaald voetbal niet eens bestond) daar snap ik echt helemaal niks van. Het doet dus niet terzake allemaal wat je hier stelt.
Ovwerigens ben jij vast vergeten welke financiële schandalen zich in die 100 jaar allemaal in Amsterdam afgespeeld hebben. Fraude, witwassen, belastingfraude, etc etc, er zijn bestuurders van Ajax die in de bak zaten daarvoor. Dus geen idee waarom je net doet alsof het allemaal keurige mensen waren. Dat was dus niet altijd zo.

5 juli 2024 om 10:37
0

Het is werkelijk ongekend hoe je het sarcasme en de essentie van mijn bericht niet snapt. Ik zal het voor je samen vatten zodat je het wellicht wel begrijpt: niemand neemt Mike Verweij serieus.

En bedankt dat je woorden in mijn mond legt die ik niet heb gebruikt. Volgens mij ontken noch bevestig ik ergens dat er nooit iets is voor gevallen?

Ik mis bij veel hier de analyse over de liquiditeit. Dat zegt immers meer over je financiele situatie.

Laten we ook gewoon even wachten op de jaarrekening en controleverklaring van de accountant waarin ze rapporten over de continuïteit voor de komende 12 maanden

4 juli 2024 om 15:46
0

De cijfers over de eerste seizoenshelft zijn al gepresenteerd verleden jaar.

Operationeel verlies van 8,6 miljoen euro. Winst na transferresultaten en afschrijvingen spelers is 27,2 miljoen euro.

Liquiditeit is gedekt door een nieuw afgesloten doorlopende kredietfaciliteit bij een bank.

4 juli 2024 om 17:30
0

Dit is wat ik bedoelde haha. Schitterend hoe mike verweij aangeeft dat het voortbestaan in gevaar. Dat gaat never nooit gebeuren. Belangen zijn te groot

"ik kreeg vanochtend geschetst dat wanneer Ajax voor 120 miljoen euro verkoopt, ze ongeveer 50 miljoen kunnen herinvesteren."

Volgens Transfermarkt bestaat de A-selectie van Ajax uit 33 spelers die samen 253,7 miljoen waard zijn. Succes dan met voor 120 miljoen spelers verkopen... Zelfs als je de vijf duurste spelers allemaal verkoopt (brobbey, Hato, Bergwijn, Ramaj, Sutalo) zit je nog niet aan dat bedrag.

4 juli 2024 om 15:52
0

Transfermarkt en Mike Verweij hoef je dan ook niet serieus te nemen

4 juli 2024 om 16:42
0

Maar Ajax gaat helemaal geen 50 mio investeren dit jaar. Dat verzint Verweij.

Er komt bijna niets bij, de selectie is al bijna rond.

4 juli 2024 om 18:09
0

"er komt bijna niets bij, de selectie is al bijna rond."

Hele rare opmerking die even misplaatst als onzinnig is. Uiteraard kan ik je bij deze al vertellen dat de selectie van Ajax nog een heleboel mutaties zal ondergaan en er 100% zeker niet uit gaat zien zoals die nu is. Sterker, 'bijna niets' zeg jij en 'bijna rond'. Ik zeg, er gaan nog zeker meer dan drie mutaties volgen. Zeer waarschijnlijk zelfs meer dan vijf tot zeven, zo niet meer. Sowieso snap ik niet dat iemand deze uitspraak kan doen als die het voetbal de laatste 25 jaar gevolgd heeft. Selecties van de topclubs zijn standaard pas rond per 1 september en echt geen dag eerder. Ajax inclusief.

4 juli 2024 om 18:15
0

Als er niets meer verkocht wordt, zal er ook nauwelijks aangekocht gaan worden.

Als er wel verkocht wordt, dan komt er vanzelf weer ruimte om aankopen te doen. Alleen zal niet alles wat binnenkomt opnieuw geïnvesteerd worden, Ajax zal echt wel de hand op de knip houden.

Dat heet een verstandig financieel beleid.

4 juli 2024 om 18:50
0

Ah je krabbelt al terug. Zeer logisch ja, want je snapt zelf ook wel dat je onzin roept als je stelt dat de selectie wel rond is en dus geen geld uitgegeven zal worden. Uiteraard komen er nog een boel mutaties Speedy, je hoeft je echt niet van de domme te houden.

Sowieso, iedereen hier weet dat je iets aan de torenhoge salarissen moeten doen. Dus: moet je verkopen!

4 juli 2024 om 19:01
0

Daar gaan we weer, Ajax heeft qua spelers met mega salarissen al Tadic, Kudus, Klaassen, Timber en Alvarez verkocht.

Ok Henderson kwam terug dus die kan je wegstrepen tegen Tadic maar het salarishuis is al drastisch teruggebracht. Nu heb je nog Bergwijn, Berghuis en Rulli en nu dus ook Henderson met een mega salaris. De rest verdiend gewoon normaal binnen het salarishuis van Ajax, al zit Brobbey wellicht aan de hoge kant.

Als Ajax niets meer koopt, hoeft men niet te verkopen, er zijn al drie spelers verkocht.

Nee ik krabbel niet terug, ik zeg dat Ajax momenteel genoeg spelers en kwaliteit heeft voor komend seizoen om voor plek drie of zelfs twee te spelen.

Dus alleen hoeft te kopen als er eerst verkocht wordt.

4 juli 2024 om 22:42
0

Maar speelt,

Ajax zal toch moeten kopen, of verwacht je dat deze selectie goed genoeg is om voor de prijzen mee te doen? Uiteindelijk gaat het daar toch om?

Zoals ik al eerder aangegeven heb kan Ajax prima nog een aantal jaren rustig deze verkeerde spelers afschrijven, maar dan verlies je de aansluiting met de rest. PSV heeft afgelopen seizoen geïnvesteerd omdat er nu meerder cl plekken zijn en de premies omhoog gaan. Zij pakken samen met Feyenoord de extra bedragen. Niet alleen de cl premies maar ook hogere transferbedragen omdat spelers in de cl spelen.
Ajax zal juist moeten bezuinigen. Ja zoals jezelf ook zegt bestaat een mogelijk verlies uit grotendeels afschrijvingen, maar niet het hele verlies. Ze hebben niet voor niets afgelopen seizoen een krediet faciliteit aan gevraagd. Dat kost geld en doe je niet als het niet nodig is.

5 juli 2024 om 11:42
0

Dit jaar zal PSV weer kampioen worden, die selectie is gewoon teveel beter.

Feyenoord, Twente en AZ zijn qua selectie erop achteruitgegaan. Zeker als bij Feyenoord ook nog Hancko en/of Giminez gaan vertrekken.

Dus spelen voor plek drie of zelfs plek twee moet geen enkel probleem zijn voor de huidige selectie.

Besef wel, verleden jaar kwamen de spelers heel laat binnen, hadden geen gezamenlijke voorbereiding en de sfeer was al heel snel zeer negatief met een openlijke ruzie tussen de TD en de trainer en ontevreden publiek waarbij de pers ook nog eens helemaal los ging op Ajax.

Nu is het anders, de aankopen van verleden jaar zijn inmiddels gesetteld in Amsterdam. Het team heeft een gezamenlijke voorbereiding en raken steeds meer op elkaar ingespeeld. De sfeer bij de supporters is stukken beter en de pers is vrij rustig.

Leuk die jaarrekening en die reserves maar je kan als bedrijf niet zomaar alles pakken en gebruiken als het wat minder gaat. Soms ziet het er op papier mooier uit dan op je rekening

4 juli 2024 om 20:15
0

Dat klopt maar zoals dolorasinum al heel netjes opschreef, het grootste gedeelte van de tekorten bij Ajax komen door enorme afboekingen waarvan het leeuwendeel de afboeken op de boekwaarde van de selectie spelers is.

Dat tekort hoef je niet te dekken met het afsluiten van bijvoorbeeld een lening of verkopen van een speler, de verminderde boekwaarde van spelers kan je prima afboeken op het eigen vermogen. Dat zal dan tijdelijk terug lopen maar kan gewoon weer aangroeien als de speler later weer verkocht wordt. Want hoe lager de boek waarde, hoe makkelijker je winst maakt op een speler bij verkoop (winst is hier dan verkoopwaarde minus boekwaarde).

Daarnaast is Ajax al bij de aanstelling van Sven begonnen met het verlagen van het salarishuis. Die gaan al steeds meer naar beneden waardoor de begroting naar beneden kan worden bijgesteld.

Ajax heeft gewoon een hele grote appel voor de dorst en kan dus wel wat hebben.

De tering naar de nering zetten, iedereen kan weten hoe het er financieel voorstaat bij Ajax. Maar wat verweij zegt scoort lekker natuurlijk.
Lekker laten lullen zou ik zeggen.

4 juli 2024 om 19:02
0

Wat vooral lekker scoort is schijten in de bek van De Telegraaf en Verweij. Dat doet het standaard goed hier. Je zelf verdiepen in de materie en een eigen oordeel vormen is een stuk lastiger ja, dat is wel waar.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren