Vierdedivisionist Northampton deelt Liverpool dreun uit in Carling Cup

Erik van Dam22 sep 2010, 23:42
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2010, 23:42

Liverpool is de weg behoorlijk kwijt. De Engelse topclub sloot het vorige seizoen op de zevende plaats af, strompelt zich in de beginfase van deze jaargang door de competitie en werd woensdagavond door het nietige Northampton Town uitgeschakeld in de Carling Cup. Northampton, dat uitkomt in de vierde divisie van Engeland (de League Two), dwong een verlenging af tegen The Reds en scoorde daarin zelf. David Ngog bracht drie minuten voor het einde nog de 2-2 op het scorebord; de strafschoppenreeks was vervolgens voor Northampton.

/

Had Northampton op eigen veld gespeeld, dan was het thuisvoordeel nog aan te wijzen als extra factor die van doorslaggevend belang was geweest. Maar dat was niet zo; Liverpool mocht op Anfield Road aantreden en speelde ver beneden haar stand. Ryan Babel maakte zijn basisplaats geen minuut waar en betaalt het vertrouwen dat Roy Hodgson nu in hem stelt, vooralsnog niet terug met doelpunten. Een andere speler, Milan Jovanovic, deed dat vroeg in de wedstrijd nog wel. De Serviër schoot de bal na negen minuten binnen, nadat Daniel Agger vanaf de zijkant voorzette.

Vervolgens was het voor Liverpool echter bikkelen geblazen tegen The Cobblers. Op de goal van Jovanovic na creëerde de formatie van Hodgson, waar Brad Jones op doel debuteerde en Danny Wilson in de achterhoede, geen enkele mogelijkheid voor zichzelf. Northampton mocht regelmatig druk zetten, al leverde dat de vierdedivisionist geen doelpunten op. Tien minuten na rust sloegen de bezoekers echter als een duveltje uit een doosje toe. Kevin Thornton speelde in op Billy McKay en de Noord-Ierse spits schoot beheerst de gelijkmaker tegen de touwen.

Tot de negentigste minuut bleef die stand staan. Liverpool, dat alle divisies meegeteld liefst 69 plaatsen boven Northampton staat, wist zich geen raad met de verrassende tussenstand en liet het aankomen op een verlenging. Daarin nam Northampton na acht minuten al de leiding, tot afschuw van het thuispubliek. Brad Jones tikte een crosspass nog weg en redde ook op een inzet van Thornton, maar vervolgens mocht de achttienjarige Jacobs wél scoren. Hodgson speelde zijn laatste kaarten uit en haalde de teleurstellend spelende Babel naar de kant.

/

Diens vervanger, Jonjo Shelvey, speelde het echter ook niet klaar om Liverpool te behoeden voor een blamage, net als de tweede wissel, Thomas Ince (zoon van oud-Liverpoolspeler Paul Ince). Sotiris Kyrgiakos was nog dichtbij maar werd dwars gezeten door Chris Dunn; Lucas Leiva boekte geen succes met een poging van afstand. Pas in de 117e minuut, toen bijna niemand er nog in geloofde, zorgde Ngog bij de tweede paal voor de gelijkmaker, na een corner van Shelvey en doorkoppen van Kyrgiakos.

Nadat Wilson nog een kans over het hoofd zag kwam het op strafschoppen aan. Steve Guinan joeg de eerste voor Northampton hoog over, waarna ook Ngog miste. De volgende vier penalty's gingen allen raak, maar de jonge Nathan Eccleston raakte de paal namens The Reds. Abdul Osman liet Northampton daarna feestvieren.