voetbalzone

Vierjarige Mason Mount twijfelde niet: ‘Te moeilijk om dat shirt te dragen’

Dominic Mostert13 sep 2018, 09:30
Laatst bijgewerkt: 13 sep 2018, 09:30
Advertentie

De ster van Mason Mount is rijzende. De negentienjarige middenvelder maakte dinsdag zijn debuut voor Engeland Onder-21 en verzorgde meteen het winnende doelpunt tijdens de 1-2 zege op Letland in de EK-kwalificatiecyclus. In de Engelse kranten wordt hij al getipt voor het 'grote' nationale elftal; The Sun beschrijft Mount donderdag als the hottest new prospect van het land.

Het talent van Mount is echter al langer bekend, zo weet de krant. De jongeling is afkomstig uit de jeugdopleiding van Chelsea en maakte vorig seizoen op huurbasis indruk bij Vitesse. De Arnhemmers hoopten Mount opnieuw te huren van Chelsea, maar inmiddels speelt hij voor het Derby County van Frank Lampard. Op zijn vierde, twee jaar voordat Mount terechtkwam in de academie van Chelsea, trainde hij mee bij Portsmouth, Southampton en the Blues. Als jongen uit Portsmouth deed het hem toen al pijn om die club uiteindelijk af te slaan.

"Ik groeide op met die club en had een seizoenkaart", blikt Mount terug. "Maar het afslaan van Southampton was niet zo moeilijk. Ik ben er geweest en moest toen het shirt van de club dragen, maar dat wilde ik tijdens de training al niet eens. Met alle respect, maar ik ben een jongen van Portsmouth. Het was te moeilijk om dat shirt te dragen. Uiteindelijk koos ik voor Chelsea, omdat het verschil met Portsmouth enorm was. Chelsea liep wat betreft faciliteiten en spelerskwaliteit een à twee jaar voor op Pompey (bijnaam van Portsmouth, red.)."

Door diens doelpunt in Letland, zeventien minuten voor tijd, is Engeland Onder-21 dicht bij directe plaatsing voor het EK van volgend jaar, ten koste van onder meer Jong Oranje. Bondscoach Aidy Boothroyd bewierookte na afloop ook de vechtlust van Mount en dat doet hem goed. "Ik wil niet alleen een aanvallende speler zijn die het strafschopgebied opzoekt en doelpunten maakt. Ik wil ook het vuile werk opknappen", aldus de ex-Vitessenaar, die een week geleden nog negentig minuten op de bank zat tegen Oranje (0-0). "Goed zijn aan de bal is niet genoeg, zei mijn vader altijd tegen me. Je moet teruglopen op het veld, tackles maken en anticiperen. Dat probeer ik te verwerken in mijn spel. 'Je komt uit Pompey, dus je moet jezelf ertussen wringen', zei hij."

Bezig met laden …