Vijfklapper van Spanje veroordeelt Italië tot nagelbijten in de wachtkamer

Dominic Mostert22 jun 2019, 22:54
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2019, 22:54

Spanje Onder-21 heeft zich als groepswinnaar gekwalificeerd voor de halve finale van het EK. Een 5-0 zege op Polen was zaterdag genoeg om Italië op doelsaldo voor te blijven: i Azzurrini wonnen zelf met 1-3 van België en eindigen op doelsaldo als tweede. Enkel de beste nummer twee uit de drie poules zal zich plaatsen voor de volgende ronde en dus weet Italië pas maandag of het doorstoot. Voor België en Polen zit het toernooi erop.

Spanje – Polen 5-0
In de eerste helft trok Spanje de wedstrijd al naar zich toe. Na ruim een kwartier was het voor het eerst raak via Pablo Fornals, die als eindstation fungeerde van een zorgvuldig opgebouwde aanval. Vanbinnen het strafschopgebied verlengde hij de voorzet van Aarón Martín met succes. Dani Ceballos sneed de verdediging even later open met een steekpass op Mikel Oyarzabal en daar kwam de 2-0 uit voort. Napoli-aanvaller Fabián Ruiz bepaalde de ruststand op 3-0 met een droog afstandsschot in de linkerhoek. Twintig minuten voor tijd zorgde Ceballos voor het hoogtepunt van de avond met een heerlijke vrije trap, waarna Borja Mayoral vlak voor tijd de 5-0 voor zijn rekening nam.

België – Italië 1-3
In de zevende minuut kwam België met de schrik vrij, toen de geheel vrijstaande Nicolò Barella van dichtbij naar schoot. Daarna volgden kansen voor Federico Chiesa en Lorenzo Pellegrini, terwijl België er slechts sporadisch uit kwam. De 0-1 hing in de lucht en viel twee minuten voor rust. Barella kreeg een herkansing na een geblokt schot en mikte raak in de verre hoek. In de tweede helft breidde Italië de marge uit Patrick Cutrone knikte knap binnen na een voorzet van Pellegrini en zette de ploeg van bondscoach Luigi Di Biagio op een comfortabele voorsprong.

België voelde zich benadeeld door de arbitrage. Kort voordat de 0-1 was gevallen, vroeg men om een penalty nadat Chiesa op de hand van Alexis Saelemaekers was gaan staan. De VAR greep niet in. Bij de 0-2 stelden de Belgen dat de bal de doellijn al had gepasseerd voordat Pellegrini de voorzet gaf, maar dat was volgens de VAR niet zo. België gaf zichzelf echter niet gewonnen en twaalf minuten voor tijd krulde invaller Yari Verschaeren de 1-2 tegen de touwen. Een comeback kwam er niet; in de voorlaatste minuut bepaalde Chiesa de eindstand op 1-3. In de blessuretijd werd de Belgische aanvaller Isaac Mbenza nog weggestuurd nadat hij zijn tweede gele kaart ontving.