Vincent Janssen heeft nog helemaal niets te zoeken in het buitenland
‘Janssen acht de Nederlandse top om financiële redenen uitgesloten.’ Voor de lezers die er een half jaartje tussenuit zijn geweest: met Janssen wordt verwezen naar Vincent Janssen. Een 21-jarige spits van AZ die vorig jaar nog uitkwam voor Almere City FC in de Jupiler League en tot de winterstop zes doelpunten wist te maken.
Afgelopen najaar bestond er zelfs nog gezonde twijfel of hij in staat was aan te pikken bij het niveau dat AZ nastreeft. In 2016 raakte hij echter op dreef en schopte het tot topscorer van de Eredivisie en Oranje-international. Inmiddels heeft AZ een prijskaartje van vijftien miljoen euro om de nek gehangen van Janssen, de man die afgelopen zomer voor vier ton arriveerde en zichzelf niet meer haalbaar acht voor de Nederlandse top.
Janssen speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord en werd daar uiteindelijk bedankt voor zijn diensten. Willem van Hanegem spreekt daar nu schande van, maar destijds leidde het vertrek van de in Heesch geboren Vincent tot weinig commotie. De aanvaller gaf zelf ook aan dat hij er niet zijn beste jaren als jeugdvoetballer had gehad en moeite had met de directe cultuur op Varkenoord. Zijn naar eigen zeggen ‘te lieve’ karakter paste er niet helemaal. Dat de Kromme nu de schuld in schoenen schuift van de technische leiding van Feyenoord is wel erg opportuun, zeker gezien het grote aantal jeugdspelers dat wél de kans kreeg en voor stevige bedragen verkocht werd.
Een spelerscarrière is lastig te voorspellen. De ontwikkeling van een speler is namelijk zelden lineair, waardoor een inschattingsfout in een klein hoekje zit. Zo werd Klaas-Jan Huntelaar ooit door PSV voor minder dan een miljoen euro verkocht aan sc Heerenveen en vond men Riechedly Bazoer ongeschikt als middenvelder. Beiden zouden later schitteren bij Ajax. De Amsterdammers zagen het op hun beurt niet zitten in jongens als Jeremain Lens, Luciano Narsingh, Eljero Elia en Quincy Promes, die later ook allemaal stevige transfers zouden maken. Als club kun je nou eenmaal niet iedereen binnenboord houden en het vertrek van een speler brengt altijd het risico mee dat hij het elders wel maakt. Je moet een club daarom afrekenen op de successen en niet op de gemiste kansen.
Daarnaast zijn medespelers, zeker voor een spits, van cruciaal belang voor het presteren. Op het moment dat Bas Dost zijn transfer naar VfL Wolfsburg verdiende, stonden Luciano Narsingh en Oussama Assaidi op de flanken die samen goed waren voor 34 assists. Vervolgens kwam hij bij Wolfsburg terecht in een systeem met vijf middenvelders, waarin Diego en Ivica Olic de assists moesten verzorgen. Wat dat betreft was het niet verbazingwekkend dat Dost niet hetzelfde rendement wist te behalen. Toch stond de buitenwacht direct klaar om te roepen dat de Bundesliga te hoog gegrepen was.
Eenzelfde verhaal kun je afsteken over Luuk de Jong, die na een jaar met 32 assists van Roberto Rosales en Ola John terecht kwam in het controlerende 4-4-2 systeem van Borussia Mönchengladbach en de hooggespannen verwachtingen niet inloste.
Het huidige AZ is een kolfje naar de hand van de gemakkelijk scorende Janssen. Met jongens als Joris van Overeem, Markus Henriksen, Alireza Jahanbakhsh en Dabney dos Santos heeft de ploeg vier basisspelers die makkelijk een assist geven. Desondanks heeft de inmiddels felbegeerde centrumspits in zijn debuutseizoen een prestatie van formaat geleverd. Ergens anders dit moyenne evenaren zal geen eenvoudige opgave zijn. Daarnaast lijkt een waardering van vijftien miljoen euro sowieso behoorlijk overdreven, zeker in het licht van de prestaties van andere spitsen die de laatste tien jaar voor een bedrag boven de tien miljoen de Eredivisie verlieten.
In dit rijtje van negen is Klaas-Jan Huntelaar de duurste uitgaande transfer. Hij werd echter niet als succesaankoop bestempeld bij de Koninklijke en mocht na een half jaar alweer vertrekken uit Madrid. Met de carrière van de goaltjesdief zou het bij Schalke 04 alsnog goedkomen. Spelers die wel een succes werden bij hun nieuwe club zijn Luis Suárez, Wilfried Bony en Graziano Pellè. Afonso Alves, Jozy Altidore en Marcus Berg bleken absolute miskopen en Arouna Koné mislukte in Sevilla grotendeels door een gescheurde kruisband. De Jong is tegenwoordig weer succesvol in eigen land en hoopt in de toekomst opnieuw de sprong te wagen.
De huidige vorm van Vincent Janssen is onmiskenbaar goed, maar of hij een betere speler is dan Luuk de Jong bij diens vertrek naar Duitsland is zeker geen voldongen feit. Daarnaast had Luuk destijds al vier seizoenen Eredivisie gespeeld. Ook Dost die voor ‘slechts’ zeven miljoen naar Wolfsburg vertrok, speelde vier jaar op het hoogste Nederlandse niveau. Vincent wordt volgende week 22 jaar en iedere week spelen is voor hem het allerbelangrijkst. De oren laten hangen naar de eisen van AZ en met de beschuldigende vinger wijzen naar de transfersom is te kort door de bocht. Als speler heb je zelf nog altijd het meest te vertellen over de planning van je eigen loopbaan.
Een overgang naar een Nederlandse topclub is voor veel carrières een belangrijke tussenstap gebleken en er is ook helemaal niets mis met nog een jaartje in Alkmaar blijven voetballen. Na een half seizoen goede vorm uit de Eredivisie vertrekken zou bijzonder onverstandig zijn en als we in Nederland nu niet eens meer een aanvaller van de leeftijd en het kaliber Vincent Janssen weten te behouden, is het wel écht treurig gesteld met de staat van het vaderlandse voetbal. Mocht Vincent per se wegwillen, dan doet hij er goed aan zéér kritisch te kijken naar de speelstijl en de medespelers bij zijn nieuwe club. Daar kunnen zijn collega-spitsen bij Oranje hem vast alles over vertellen.