Vitesse blijft door gemiste kansen Leerdam voorlaatste staan

Bart Kruyt20 sep 2014, 22:38
Laatst bijgewerkt: 20 sep 2014, 22:38

Vitesse scoort dit seizoen moeizaam en heeft daardoor in de ogen van Peter Bosz minder punten dan dat het zou moeten hebben. De coach zal na het 1-1 gelijkspel tegen sc Heerenveen ook wel weer ontevreden zijn over het resultaat: Vitesse was in eigen huis de bovenliggende partij, maar kwam niet verder dan een goal van Davy Pröpper. Even daarvoor had Mark Uth de score op geweldige wijze geopend. Heerenveen blijft door de puntendeling op de vierde plaats staan; bij een overwinning in GelreDome was de ploeg van Dwight Lodeweges koploper geweest.

De wedstrijd tussen Vitesse en Heerenveen stond in het tekenen van de zeventigste Airborne Herdenking in Arnhem en omstreken en de thuisploeg speelde daardoor in het speciale Airborne-uitshirt. De gastheren begonnen goed en kregen een eerste kans via Pröpper, die Kristoffer Nordfeldt aan het werk zette. Ook Zakaria Labyad, Marko Vejinovic en Arnold Kruiswijk zorgden voor gevaar in het eerste kwartier, waarin Heerenveen er nauwelijks aan te pas kwam. De bezoekers leverden de bal steeds snel in wanneer zij deze in het bezit hadden en kwamen er dan ook niet uit.

Toch kwamen de bezoekers na ruim twintig minuten spelen op voorsprong en het openingsdoelpunt van Uth was wonderschoon. Morten Thorsby gaf de bal mee aan de instormende spits, die in een lastige hoek voor het doel kwam te staan, maar het speeltuig toch kiezelhard achter Piet Velthuizen ramde. Heerenveen toonde zich dus erg effectief, want het was trefzeker bij de eerste kans die het kreeg. De Friezen konden echter niet lang genieten van de voorsprong, want Pröpper maakte kort na de goal van Uth de verdiende gelijkmaker.

Vitesse bleef hierna de sterkere en tien minuten voor rust had Kelvin Leerdam de thuisploeg op 2-1 moeten zetten. De middenvelder was het eindstation van een fraaie aanval en ging alleen op Nordfeldt af, maar oog in oog met de keeper schoot Leerdam de bal langs de voor hem verkeerde kant van de paal, waardoor de score in evenwicht bleef. Leerdam schoot even later ook nog van dichtbij over, zodat Heerenveen gelukkig mocht zijn met de 1-1 tussenstand bij rust. Ook in de tweede helft maakte Vitesse het meeste aanspraak op de drie punten.

De thuisploeg had meer balbezit, maar de eerste grote kans na rust was voor Heerenveen, toen Luciano Slagveer op de vuisten van Velthuizen schoot en de keeper ook de rebound kon pakken. Aan de overkant kreeg Leerdam weer een enorme kans om Vitesse op voorsprong te zetten, maar hij zat nu helemaal mis met zijn poging tot een kopbal, waardoor ook deze mogelijkheid om zeep werd geholpen. Vitesse bleef aandringen, maar was uiteindelijk te slordig in de laatste fase en moest daardoor genoegen nemen met een punt en blijft zeventiende (voorlaatste) staan in de Eredivisie.