Vitesse gaat na rust de mist in en dreigt wintertitel mis te lopen

Matthijs van Laar21 dec 2013, 20:36
Laatst bijgewerkt: 21 dec 2013, 20:36

Vitesse leek hard op weg de winterkampioen van het seizoen 2013/14 te worden, maar moet vrezen in het zicht van de haven te stranden. De koploper van de Eredivisie kwam zaterdagavond op bezoek bij Heracles Almelo nog wel op een 0-2 voorsprong, maar gaf na de pauze niet thuis en zag die marge verdampen. Daarmee maakten de Tukkers, ongeslagen in hun laatste drie wedstrijden, een einde aan de zes wedstrijden durende zegereeks van de Arnhemmers. Wanneer Ajax zondag wint, neemt de regerend kampioen de koppositie over.

/

Vitesse begon overtuigend aan de ontmoeting met de ex-club van trainer Peter Bosz, die vooral in het eerste kwartier veelal het nakijken had. Het was dan ook geen wonder dat de bezoekers uit Arnhem al na zes minuten de leiding namen. Patrick van Aanholt stoomde mee op en mocht van links naar binnen trekken, om de bal vervolgens met veel precisie in de verre hoek te leggen. Remko Pasveer had geen enkel verweer op de knappe inzet van de linksback. Ook na de 0-1 had Vitesse het beter van het spel, maar tot meer dan een goede schietkans voor Valeri Kazaishvili leidde dat niet. De Georgiër had tijd en ruimte om uit te halen, maar knalde hard op de vuisten van Pasveer, die goed opgesteld stond.

Gaandeweg het eerste bedrijf kreeg Heracles meer vat op de tegenstander en voerde de thuisploeg de druk op. Vitesse had daar zichtbaar moeite mee en liep steeds verder achteruit. Niet dat het offensief de gasten écht in verlegenheid bracht, maar na een half uur spelen moest Piet Velthuizen er wel aan te pas komen om een gevaarlijke kopbal onschadelijk te maken. Handelend optreden van Marko Vejinovic voorkwam dat de rebound alsnog binnen kon worden gewerkt. Op het moment dat de 0-1 geconsolideerd leek te worden tot de rust, sloeg Vitesse nog een tweede keer toe. Na een fraaie combinatie op het middenveld belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van Piazón, die secuur binnen schoot.

/

Daarmee leek Vitesse op weg naar een doodeenvoudige zevende competitiezege op rij, maar dat was buiten Bryan Linssen gerekend. De gedrongen aanvaller van de thuisploeg bracht na zes minuten voetballen in het tweede bedrijf de spanning terug door binnen te schieten bij de tweede paal en was twaalf minuten voor tijd wederom trefzeker. Na een snel genomen hoekschop belandde de bal wederom voor de voeten van Linssen, die Velthuizen voor de tweede keer op de avond het nakijken gaf. Onverdiend was dat niet: in de tussenliggende tijd slaagde Vitesse er nauwelijks in om doelgevaar te stichten.

Die treffer, Linssens vierde in de laatste drie duels, kon ondanks een bloedstollende slotfase, waarin met name de thuisploeg zich liet gelden, niet meer worden weggepoetst door de bezoekers uit Arnhem. Vitesse loopt dankzij het puntje weliswaar iets uit op nummer twee Ajax, maar wanneer de Amsterdammers zondag winnen bij Roda JC Kerkrade, nemen zij op doelsaldo de koppositie in de Eredivisie over. Pas over een kleine maand, op 18 januari, komt Vitesse weer in actie en krijgt het de gelegenheid om de voorsprong verder uit te bouwen.