voetbalzone

Vitesse klimt naar derde plaats op emotionele avond

Erik van Dam01 mrt 2013, 20:54
Laatst bijgewerkt: 01 mrt 2013, 20:54
Advertentie

Vitesse is vrijdag opgerukt naar een gedeelde tweede plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers wonnen van een strijdbaar FC Utrecht dankzij goals van Mike Havenaar en Wilfried Bony (2-0). Voorafgaand aan het duel en ook tijdens de wedstrijd was er de nodige emotie om het overlijden van Theo Bos, voor wie luid geapplaudisseerd werd door de fans van beide teams in GelreDome. Dankzij de zege komt Vitesse in punten gelijk met Ajax; Feyenoord en FC Twente volgen op één en vier punten.

/

Vitesse nam voor rust al vlot de regie in handen. Aangemoedigd door het publiek, dat van de vierde tot de vijfde minuut een staande ovatie gaf aan Bos, maakte het jacht op de openingstreffer en die kwam er ook, na een kwartier. Renato Ibarra stoomde op langs de rechterkant en zette uiteindelijk hoog voor: na onachtzaam verdedigen kwam de bal via Johan Mårtensson terecht bij Havenaar en hij passeerde Robbin Ruiter met zijn schot. De Japanse Nederlander verving Jonathan Reis in de basis; het was voor hem de eerste keer dit seizoen dat hij niet in de basis mocht starten.

Drie minuten later toonde Bony veel dreiging en was de tweede goal bijna een feit. Na opnieuw matig uitverdedigen nam de Ivoriaanse spits de bal op de borst aan en zette hij behendig drie man weg: zijn schot ging echter een meter naast het doel. FC Utrecht werd alleen lastig via Jacob Mulenga, die een kopbal naar de grond gaf en Piet Velthuizen zonder veel moeite de bal zag wegplukken. Verder vuurwerk bleef uit in Arnhem, maar Vitesse kwam amper onder echte druk te staan. Aan het begin van de tweede helft, waarin opnieuw luidkeels gezongen werd voor Mister Vitesse Bos, deed FC Utrecht het beter.

/

Er kwam meer beweging in het elftal en Cedric van der Gun zag Velthuizen de bal net voor zijn voet wegplukken. De keeper onderscheidde zich even later ook op een poging van Tommy Oar. Net toen FC Utrecht erin begon te geloven, schoot Bony zijn team op 2-0. De Ivoriaan ging diep op een bal en bleef oog in oog met Ruiter heel koel. De moed zonk FC Utrecht nog niet in de schoenen, maar het ontbrak het team aan geluk. Edouard Duplan mikte over en Oar en Mulenga raakten ieder de paal.

Vitesse beantwoordde het spervuur direct met een hard schot van Frank van der Struijk, dat te hoog was; Havenaar maakte zijn tweede even later niet na een hoogstandje van Bony en de spits raakte ook nog de paal uit een voorzet van de uitstekend spelende Ibarra. FC Utrecht bleef strijdbaar en als Velthuizen niet onder de lat had gestaan, was een kanonskogel van Mark van der Maarel nog binnen gegaan voor de 2-1. De zesde plaats van FC Utrecht kan niet in gevaar komen dit weekend, want de voorsprong op nummer zeven NEC bedraagt zes punten.

Bezig met laden …