Vitesse moet na misser Havenaar genoegen nemen met punt bij AZ

Bart Kruyt01 sep 2013, 18:24
Laatst bijgewerkt: 01 sep 2013, 18:24

Vitesse heeft zichzelf maar matig beloond voor een goede wedstrijd in Alkmaar. De Arnhemmers waren zondagmiddag sterker dan AZ, maar gingen niet goed met de kansen om. Vooral Mike Havenaar had het vizier niet op scherp staan: hij schreef in de eerste helft een hilarische misser op zijn naam en werd uitgelachen door de toeschouwers in het AFAS Stadion. Zij zagen Mattias Johansson de score openen, maar door invaller Jonathan Reis eindigde het treffen uiteindelijk in 1-1.

/

De wedstrijd zou eigenlijk om 14.30 uur beginnen, maar werd verplaatst naar 16.30 uur, zodat AZ wat meer tijd had om het stadion te herstellen na de brand die afgelopen donderdag uitbrak. Twee uur later dan dat oorspronkelijk de bedoeling was begonnen AZ en Vitesse daarom aan het duel, dat moeizaam op gang kwam. Beide ploegen begonnen voorzichtig en veel viel er in het eerste halfuur dan ook niet te beleven. Na deze fase werd vooral Vitesse gevaarlijker en Havenaar kreeg een enorme kans om de score te openen, maar liet dat na.

Theo Janssen beproefde zijn geluk met een schot vanuit de tweede lijn, die gekeerd kon worden door Esteban. De doelman wist de inzet van Janssen echter niet te klemmen of naar buiten te boksen, waardoor Havenaar de bal binnen kon schieten. De spits raakte het leder echter helemaal verkeerd en schoot op onbegrijpelijke wijze over. Dat bleek een dure misser te zijn, want kort hierna kwam AZ aan de overkant op voorsprong. Rechtsback Johansson begon aan een dribbel, kapte naar binnen en liet Piet Velthuizen kansloos met een geplaatst schot met links. Voor de Zweed betekende het zijn tweede doelpunt van dit seizoen.

/

In de tweede helft ging Vitesse, dat voor rust ook al meer de bal in het bezit had gehad, op zoek naar de gelijkmaker. De druk werd opgevoerd en dat resulteerde in een vroege kans voor Havenaar, die nu voorlangs schoot. Vervolgens werden ook Renato Ibarra (tweemaal) en Janssen (via een vrije trap) nog gevaarlijk, maar Esteban werd niet echt in verlegenheid gebracht. AZ loerde zelf op mogelijkheden om te counteren en daar lag ook zeker ruimte voor, maar de thuisploeg ging daar niet altijd even goed mee om. Vaak was de laatste pass te hard of onzuiver.

Vitesse was de betere ploeg en verdiende een gelijkmaker. Havenaar kreeg opnieuw een mogelijkheid, maar het was Reis die uiteindelijk de 1-1 voor zijn rekening nam. De Braziliaan werd gevonden door Frank van der Struijk en kopte prima binnen. Peter Bosz hoopte dat zijn ploeg nog meer kon halen, maar daar bleek niet voldoende tijd voor te zijn, waardoor AZ en Vitesse in evenwicht uit elkaar gingen.

Bekijk hier de misser van Mike Havenaar.