voetbalzone

Voetbalkoorts slaat hard toe in IJsland in aanloop naar duel met Oranje

Matthijs van Laar11 okt 2014, 18:33
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2014, 18:33
Advertentie


Het Nederlands elftal kan maandagavond zijn borst natmaken. Met IJsland treft het een tegenstander in grootse doen, zoals het vooral in september aantoonde in de thuiswedstrijd tegen Turkije. In de bescheiden thuishaven van de Strákarnir okkar werd de veel hoger aangeslagen tegenstander met 3-0 verslagen. Getuige de gretigheid waarmee kaartjes voor maandag aftrek vonden, wordt ook tegen Oranje weer een sensatie verwacht.

voetbalzone

Het duel met de nummer vier van de wereld is voor de bescheiden voetbalnatie namelijk een nagenoeg unieke gebeurtenis. Deelname aan een groot toernooi kan het land in de regel wel vergeten en de sporadische keren dat er een grote natie langkomst voor een kwalificatieduel, leveren in de regel weinig vreugde op. Daar moet nu eens verandering in komen en in IJsland leeft het gevoel dat dit hét moment is om een daad te stellen. De wedstrijd tegen Nederland was dan ook al in een half uur uitverkocht.

"Onze groep is extreem sterk", waarschuwde de Zweedse coach Lars Lagerbäck echter voor te veel euforie. "We hebben de eerste twee duels gewonnen, maar er is nog niets beslist. Er wachten ons nog acht wedstrijden." Wanneer IJsland erin slaagt om te winnen van Oranje, ligt de weg naar het EK in Frankrijk echter volledig open. De voorsprong op Nederland zou in dat geval al zes punten bedragen en in de wetenschap dat zelfs de nummer drie van iedere groep kans maakt om zich te plaatsen, lijkt deelname aan een groot toernooi in dat geval dichterbij dan ooit.

Bezig met laden …