voetbalzone

Voetballers als Groot-Brittannië naar Spelen

20 dec 2008, 10:42
Laatst bijgewerkt: 20 dec 2008, 10:42
Advertentie
Er mag een voetbalteam van Groot-Brittannië meedoen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. De wereldvoetbalbond FIFA heeft daar zaterdag op een congres in Tokyo toestemming voor gegeven. De Britse Premier Gordon Brown heeft de suggestie aan Sir Alex Ferguson gedaan het team onder zijn hoede te nemen.

Schotland, Noord-Ierland en Wales waren huiverig. De landen hadden de vrees dat door een gezamenlijk elftal hun aparte status bij de reguliere internationale voetbaltoernooien in gevaar zou komen. Ze zouden dan volledig worden overvleugeld door Engeland. De mondiale organisatie heeft verzekerd dat dit niet het geval zal zijn.

De landen van Groot-Brittannië nemen individueel deel aan de (kwalificaties van) de EK's en WK's. Dit onder auspiciën van FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. Ook in de Europese bekertoernooien voor clubs kennen ze indivuele inschrijvingen. Onder de regels van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) mogen de vier landen op het olympisch toernooi alleen gezamenlijk uitkomen. Door de instemming van de FIFA is het nu aan de landen zelf om uiterlijk maart te beslissen of ze dat doen.
Bezig met laden …