voetbalzone

Vonk bracht bestuur op de hoogte van De Haan

16 okt 2009, 08:01
Laatst bijgewerkt: 16 okt 2009, 08:01
Advertentie
Dat Foppe de Haan aan de slag gaat bij Ajax Cape Town, is mede te danken aan doelman Hans Vonk. De ervaren doelman sloeg toe toen hij hoorde dat zijn club snel een vervanger wilde aantrekken voor de naar Sivasspor vertrokken Mushin Ertugral. “Ik heb het samen met hoofd opleidingen Maarten Stekelenburg en interim-coach Jan Pruijn geregeld", zegt de oud-speler van SC Heerenveen en Ajax in De Telegraaf.

De Haan besloot donderdag om in te gaan op een voorstel om voor één jaar aan de slag te gaan in Zuid-Afrika. “Ik ken Foppe van haver tot gort, heb tussen 1996 en 2004 onder hem gewerkt en kijk terug op een uitermate plezierige periode", zegt Vonk. "Hij zei niet direct ja, want hij had in Nederland allerlei verplichtingen, verrichtte werkzaamheden voor Heerenveen en was druk met zijn foundation. Hij wilde even bedenktijd, maar gelukkig heb ik hem ervan kunnen overtuigen drie dagen naar Kaapstad te komen. Foppe heeft drie dagen bij mij gelogeerd. Dat was leuk én praktisch, omdat hij aan allerlei mensen moest worden voorgesteld."

Volgens Vonk is de Fries in Zuid-Afrika de juiste man op de juiste plaats. "Foppe is vooral heel goed in het beter maken van een team”, aldus de inmiddels 39-jarige sluitpost. “Bij Heerenveen haalde Riemer van der Velde de talenten binnen en ging Foppe daar met succes mee aan de slag. Ajax Cape Town heeft een jong, goed team, dat door training nog veel beter kan worden. Foppe is daar geknipt voor. Daarnaast zal hij zich bezighouden met het opleiden van de andere trainers."

Dat de oud-coach van Jong Oranje slechts voor acht maanden heeft getekend, zegt Vonk niets. "Ik heb de hoop dat hij veel langer blijft. In Heerenveen tekende hij ook steeds voor één seizoen en ging hij in januari om de tafel om te praten over contractverlenging. Dat heeft hij geloof ik 25 keer volgehouden. Veel zal afhangen van het feit hoe zijn vrouw en hij hier kunnen wennen. Het hangt van de omstandigheden af, maar daar maak ik me als ervaringsdeskundige geen zorgen over", aldus Vonk.
Bezig met laden …