voetbalzone

Voormalig Eredivisiespits stapt spoorslags op bij Panathinaikos

Erik van Dam02 nov 2015, 16:33
Laatst bijgewerkt: 02 nov 2015, 16:33
Advertentie

Yannis Anastasiou is met onmiddelijke ingang vertrokken als trainer van Panathinaikos. De 42-jarige Griek trad in mei 2013 aan bij de topclub en zette zo zijn eerste stappen als zelfstandig hoofdcoach. In zijn debuutseizoen eindigde Panathinaikos als vierde en vorig seizoen als tweede, maar nu vertrekt Anastasiou al na negen wedstrijden. Of hij zelf weggaat of ontslagen is, is nog niet zeker.

voetbalzone

Hij laat zijn club achter op de tweede plaats. De eerste plek in de Super League is voor Olympiacos, dat acht punten meer heeft en vooralsnog onklopbaar is gebleken: na negen wedstrijden heeft de kampioen nog de volle buit. De fans waren niet tevreden over de prestaties onder Anastasiou: in Europees verband presteerde de club heel zwak. Eerst versperde Club Brugge de Grieken de weg naar de Champions League en vervolgens hield Qabala FK de club tegen bij het laatste voorportaal voor de Europa League.

Anastasiou speelde in zijn lange loopbaan eerst jarenlang in eigen land en maakte eind jaren negentig de oversteek naar West-Europa. Na een kort verblijf bij Anderlecht streek hij neer bij Roda JC en daar was hij goed voor 48 doelpunten in 114 wedstrijden. Vervolgens maakte hij de opstap naar Ajax, waar hij nog tweeënhalf jaar speelde. Anastasiou kwam in de laatste jaren van zijn actieve loopbaan uit voor Sparta en Almere City FC.

In juli 2008 trad hij toe tot de technische staf van Panathinaikos, als assistent van Henk ten Cate. In 2011 keerde hij terug naar Nederland om assistent te worden bij Jong Ajax en vervolgens werkte hij twee maanden bij Reading in Engeland. In mei haalde Panathinaikos hem terug naar zijn thuisland en al met al bleef Anastasiou dus ruim twee jaar in dienst. Wat de gevolgen zijn voor David Mendes da Silva is nog onduidelijk: die zette vrijdag een punt achter zijn carrière om assistent van Anastasiou te worden.

“Ik ben de voorzitter van Panathinaikos dankbaar voor de samenwerking in de voorbije tweeënhalf jaar”, aldus de vertrokken coach. “Het was een geweldige eer om hier werkzaam te mogen zijn, deze club heeft me veel gegeven. Ik bedank ook iedereen met wie ik samenwerkte: de spelers, de staf en de mensen op kantoor. Ik wens jullie allemaal uit de grond van mijn hart alle succes toe en wens de club Panathinaikos ook het allerbeste.”

Bezig met laden …