voetbalzone

83-voudig international drukt Virgil op het hart snel te veranderen

Rian Rosendaal18 jun 2023, 11:23
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 11:23
Advertentie

Lutsharel Geertruida staat er niet alleen goed op bij bondscoach Ronald Koeman. Ook voormalig international Ruud Krol, die lange tijd het record in handen had met 83 interlands, is onder de indruk van de veelzijdige verdediger van Oranje en Feyenoord. Er is daarnaast kritiek op het spel van Virgil van Dijk, die in de optiek van Krol veel meer initiatief moet nemen wat betreft het organiseren van de Oranje-defensie.

"Ik hou van spelers die initiatief nemen. Hij durft in te schuiven. Het is tegenwoordig vaak zo voorspelbaar. Geertruida verraste me", verwijst Krol zondag in gesprek met de NOS naar het optreden van de pas 22-jarige verdediger tegen Kroatië (2-4 nederlaag). 35-voudig international Arie Haan sluit zich helemaal aan bij de woorden van Krol over de Feyenoorder. "Geertruida heeft zich fantastisch ontwikkeld. Hij doet het erg goed." Koeman vond Geertruida ondanks de nederlaag tegen de Kroaten 'erg goed spelen'.

Van Dijk
Krol is goed te spreken over de ontwikkeling van Geertruida, maar over Van Dijk klinkt een heel ander geluid. "Van Dijk moet weer leren om vooruit te verdedigen en niet terug te lopen", geeft de voormalig linksback van Ajax mee aan de aanvoerder van het Nederlands elftal. "Hij moet zich verdedigend beter oriënteren en leiding geven, zijn verdediging goed neerzetten." Haan zou graag zien dat Koeman ervoor kiest om Frenkie de Jong een linie naar achteren te halen, om zo meer voetbal van achteruit te krijgen.

"Hij is de ideale libero", hoopt Haan Koeman op andere gedachten te kunnen brengen. "Zoals hij bij Ajax ook even heeft gespeeld naast Matthijs de Ligt. Dat ging fantastisch. Van achteruit vind ik hem het beste. Maar ja, hij speelt zelf liever op het middenveld." Het lijkt er niet op dat Koeman zal luisteren naar de woorden van Haan. Het ligt namelijk in de lijn der verwachting dat Geertruida en Van Dijk tegen Italië het hart van de verdediging vormen, met De Jong als controleur op het middenveld.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Bijlow/Noppert; Dumfries, Geertruida, Van Dijk, Aké; Wieffer, De Jong; Koopmeiners; Malen, Gakpo, Simons

Bezig met laden …