voetbalzone

Vrees voor reputatieschade blijkt ongegrond: Oranjeleeuwinnen kloppen jongens

Mart Oude Nijeweeme25 jun 2023, 14:15
Laatst bijgewerkt: 25 jun 2023, 14:15
Advertentie

De Oranjeleeuwinnen hebben het oefenduel tegen de O18-1 van amateurvereniging De Volewijckers gewonnen. Eerder deze week kwam naar buiten dat het duel op advies van de KNVB achter gesloten deuren gespeeld diende te worden, daar de bond bang was voor gezichtsverlies met een nederlaag tegen de jongens. De Oranjevrouwen wisten het duel echter te winnen en stapten met een 2-1 zege van het veld.

Rond het duel zondagochtend waren verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo werden er doeken rond het veld gehangen en moest beveiligingspersoneel ervoor zorgen dat niemand ook maar een glimp zou opvangen van het oefentreffen. Ook mocht niemand de uitslag delen en werd pers geweerd. De KNVB wilde het beschouwen als 'een wedstrijd die nooit gespeeld is', zo viel te lezen bij NU.nl.

Toen bondscoach Andries Jonker bij de bond aangaf journalisten en fotografen toe te willen laten, 'leidde dat tot discussie bij de KNVB'. "Tot mijn verbazing waren de meningen unaniem: niet doen in het openbaar. Ja, ik ben de baas, maar het is soms verstandig om naar andere mensen te luisteren", aldus Jonker eerder deze week. "Iedereen binnen de KNVB heeft het beste met het vrouwenvoetbal voor. Daar mogen de meningen over verschillen."

Jonker, die wilde dat zijn ploeg negentig minuten zou worden gedwongen te verdedigen en daarom tegen een jongensteam oefende, ging op voorhand uit van een nederlaag van zijn ploeg. "Een redelijke O18 wint van een vrouwenteam, ook van de aanstaande wereldkampioen", stelde hij. "Of dat nou Spanje of Nederland is. Dat is het fysieke verschil. Geen probleem. Ik vind de uitslag niet zo interessant. Ik wil de doelstelling halen: verdedigen en hard werken."

De bondscoach benadrukte dat het bij zijn dames totaal geen thema was. "De speelsters zijn eraan gewend om tegen jongens te spelen en halen hun schouders erover op. Waar gaat dit over, denken zij." Die woorden werden kracht bijgezet door sterspeelster Lieke Martens. "Ik denk dat het goed is om uitgedaagd te worden, ik vind het alleen maar goed", aldus de aanvalster. Oranje is tijdens het WK, dat wordt gespeeld van 20 juli tot 20 augustus, ingedeeld in een poule met Vietnam, Portugal en de Verenigde Staten.

{disclaimer_update}

Bezig met laden …