Vrije trap van eigen helft redt Eindhoven, Tuyp helpt Volendam

Erik van Dam25 nov 2011, 21:01
Laatst bijgewerkt: 25 nov 2011, 21:01

FC Eindhoven heeft FC Zwolle een uitgelezen kans gegeven om het onderlinge puntenverschil te vergroten. De ploeg van Ernest Faber kwam vrijdagavond niet verder dan een 2-2 remise bij Sparta Rotterdam en daardoor kan koploper Zwolle zondag uitlopen. FC Volendam, de nummer vijf van de Jupiler League, toonde veel veerkracht in het treffen met SC Veendam. Jack Tuyp werd met zijn late 3-2, zijn vijftiende seizoensdoelpunt alweer, de matchwinner op eigen veld.

/

Sparta Rotterdam - FC Eindhoven 2-2
Sparta boekte vrijdagavond nét niet de vierde zege op rij. Bijna had de Kasteelclub van nota bene de nummer twee van de competitie, FC Eindhoven, gewonnen. Die club mocht de voorsprong verzorgen via Jens van Son (die een lange pass binnen volleerde), maar Jeremy Bokila draaide die nadelige stand eigenhandig om. Een handvol minuten na de 1-0 schoof hij na het nodige fysieke vertoon de gelijkmaker binnen en na rust benutte hij de rebound na een schot van een teamgenoot; Eindhoven-keeper Ruud Swinkels zag er daarbij niet goed uit. In de absolute slotfase zorgde Wesley Vanbelle verrassend nog voor een remise. Met een vrije trap vanaf eigen helft (zie video onder) trof hij doel en bezorgde hij Eindhoven een punt.

/

FC Volendam - SC Veendam 3-2
Subtopper FC Volendam zat al na twee minuten op rozen in eigen huis tegen SC Veendam. Rick Kruys, de zoon van trainer Gert, stuurde Robert Mühren weg, die beheerst afrondde. Tien minuten later resulteerde het Noord-Hollandse overwicht in de 2-0, want Ahmed Ahahaoui schoot knap raak, in het dak van het doel. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, maar de bezoekers kwamen via Alair Cruz Vicente terug in de wedstrijd. De verdediger stoomde op en werkte na een combinatie al volleyend af: 2-1. Niet veel later leek Pepijn Kluin het duel middels zijn piekfijne kopbal op 2-2 te laten eindigen, maar in extremis bewees Jack Tuyp voor de zoveelste keer zijn waarde: 3-2.

/

AGOVV Apeldoorn - SC Telstar 2-3
Net als vorige week slaagde Johan Plat erin te scoren; dit keer brak hij de wedstrijd open door, net voor er een halfuur was verstreken, een vrije trap die vanaf de rand van de zestien meter kwam, tegendraads binnen te koppen in de verre hoek. Binnen tien minuten trok Peter Reekers de stand echter gelijk. Bij een hoekschop gaf de verdediger vanaf amper een meter afstand het laatste zetje tegen de bal. Na rust besloot Plat een tweede keer te scoren: hij werd veel te vrijgelaten bij een Telstar-aanval en maakte met een wippertje over André Krul zijn achtste treffer van het seizoen. Emre Bilgin maakte met nog tien minuten voor de boeg een einde aan alle onzekerheid; de late 2-3 van Soufiane Laghmouchi was er één voor de statistieken.

Fortuna Sittard - FC Dordrecht 2-0
Fortuna Sittard ziet weer een beetje licht aan het einde van de tunnel. De Limburgers wonnen voor het laatst op 23 september en wisten in eigen huis zelfs nog nooit van FC Dordrecht te winnen. Dat lukte vrijdagavond wel en Richard Stolte leidde de zegepraal in: na ruim een half uur rondde hij een mooie boogbal van Wouter Scheelen beheerst af. Een standaardsituatie deed de hoop op een goed resultaat bij de bezoekers vervliegen: Rick Geenen kopte zes minuten na de onderbreking bij een hoekschop de beslissende treffer achter Stef Doedee.

FC Emmen - MVV Maastricht 2-1
FC Emmen heeft het in het eigen Univé Stadion doorgaans bijzonder lastig met MVV Maastricht en dat kwam ook vrijdagavond tot uiting. Na een klein half uur spelen zag Michael La Rosa zijn mislukte voorzet via de paal in het doel van Harm Zeinstra ploffen: 0-1. De gastheer toonde echter veerkracht: in de 65ste minuut bood clubtopscorer Randy Wolters collega Ruud ter Heide een niet te missen kans voor de gelijkmaker. Beide partijen leken tevreden met het punt, maar in de slotminuut besliste Sander Fischer anders: de mandekker strafte amateuristisch verdedigen van MVV eenvoudig af: 2-1.

Bekijk hier de 2-2 van Wesley Vanbelle: