voetbalzone

‘Vrijwel iedere jonge voetballer van Xavi Simons’ generatie denkt hetzelfde’

Noel Korteweg17 jul 2023, 18:00
Laatst bijgewerkt: 17 jul 2023, 18:00
Advertentie

Sjoerd Mossou is niet verbaasd over het feit dat Xavi Simons na één seizoen alweer weg is bij PSV. De journalist laat zijn licht schijnen op het vertrek van de twintigjarige smaakmaker in zijn column in het Algemeen Dagblad en vindt dat de transfer niet groter moet worden gemaakt dan het is. “Vrijwel iedere jonge voetballer van Simons’ generatie denkt hetzelfde: hoe kom ik zo snel mogelijk hogerop?”

“Het kostte 356.000 nieuwsberichten, 258.000 tweets van onze onvermoeibare PSV-watcher Rik Elfrink, 134.800 bespiegelingen in voetbalpraatprogramma’s en 68.959 doorwrochte analyses met het woord ‘clausule’ erin, maar zaterdagavond legde Simons dan eindelijk een ei. Met een doffe dreun landde het ei in het gras”, doelt Mossou op de bevestiging van PSV dat Simons terugkeert naar Paris Saint-Germain.

“In Eindhoven was de wens de vader van de gedachte geworden, de hoop had zich stilaan opgestapeld van het Stratumseind tot aan de hemel, maar Simons en zijn zaakwaarnemer hadden er maling aan”, vervolgt de columnist. “Dat besluit wekte niet alleen verbazing, maar leidde ook tot woede en verdriet.” Mossou vindt de constructie waarmee Simons vorig jaar zomer werd binnengehaald door PSV ‘nuchter beschouwd geen slechte deal’. “Het ontvangt zes miljoen euro voor een toptalent dat het normaal nooit had kunnen vastleggen en die een seizoen lang van grote waarde was.”

Maandagmiddag werd echter duidelijk dat de Eindhovenaren niet zes, maar vier miljoen euro overhouden aan het vertrek van de Oranje-international. De overige twee miljoen euro zou naar Simons en zijn zaakwaarnemers gaan. “Dat Simons’ vertrek toch tot een enorme Brabantse kater leidde, is hooguit vanuit supportersperspectief begrijpelijk”, is Mossou van mening. “Het getalm duurde erg lang, de voorbereiding was nota bene al begonnen - en bovendien, leve het sentiment, heel Eindhoven was bereid om de kleine Xavi liefdevol plat te knuffelen.”

De journalist vindt echter dat het vertrek van Simons niemand in de top van PSV kan hebben verbaasd. “Het is 2023. Vrijwel iedere jonge voetballer van Simons’ generatie denkt hetzelfde: hoe kom ik zo snel mogelijk hogerop? Een voetbalcarrière is als een levende computergame geworden. Wie het ene level heeft volbracht, wil als de wiedeweerga door naar het volgende. Een club, een trainer; bovenal zijn het handige hulpmiddelen om vlug omhoog te klimmen. Zo snel mogelijk liefst. Terug kun je later altijd nog.”

Niet groter maken dan het is
Mossou is van mening dat het vertrek van Simons ook niet groter moet worden gemaakt dan het is. “Het is teleurstellend voor PSV, jammer voor de Eredivisie ook, maar al te dramatisch moeten we er ook weer niet over doen. Het is domweg waar Nederland staat in de voedselketen van het voetbal. Of het nu Simons, Jurriën Timber, Orkun Kökçü of Dusan Tadic is; voetballers zijn allang geen duurzaam relatiemateriaal meer. Veel verstandiger is het om ze als een vluchtige date te beschouwen.”

Bezig met laden …