Vroege treffer Rooney is genoeg voor Man United

Matthijs van Laar16 jan 2013, 22:00
Laatst bijgewerkt: 16 jan 2013, 22:00

Manchester United heeft zich alsnog weten te verzekeren van een plekje in de vierde ronde van de FA Cup. Na een eerder gelijkspel won de koploper van de Premier League woensdagavond de replay tegen West Ham United wél. The Hammers kwamen al vroeg in de wedstrijd op achterstand door toedoen van Wayne Rooney en wisten die tegentreffer in de resterende tachtig minuten niet meer weg te werken. De spits van United miste zelf nog wel een strafschop.

/

Robin van Persie zag als aandachtig toeschouwer vanaf de bank hoe zijn ploeggenoten uitstekend aan de wedstrijd begonnen. De eerste die zich liet gelden was landgenoot Alexander Büttner, maar zijn knal van afstand vloog over het doel van de opponent uit Londen. Het waarschuwingsschot werd gevolgd door een rake poging: Javier Hernández vond aanvalspartner Rooney, die de bal van dichtbij binnen gleed. United hield na die vroege 1-0 het overwicht, maar verzuimde om dat verder uit te drukken in de cijfers. Echt grote kansen waren dan ook spaarzaam.

Dat veranderde na rust wel iets. Vier minuten na de onderbreking kon Hernández plots alleen door, nadat hij tegenstander Alou Diarra de bal afhandig had gemaakt. De normaliter zo koele Mexicaan schoot echter over. De bezoekers werden vervolgens brutaler en kregen ook mogelijkheden. Eerst ontstond er consternatie vanwege een vermeende handsbal van Rafael in de eigen zestien en niet veel later kon Matthew Taylor bijna profiteren van een slippertje van Phil Jones. In plaats van voor eigen succes te gaan, probeerde hij echter een medespeler te vinden en dat bleek aan foute keuze.

/

Dezelfde Taylor was niet veel later andermaal gevaarlijk. Ricardo Vaz Te legde af, waarna de linkermiddenvelder net iets te hoog mikte om United-doelman Anders Lindegaard te verontrusten. Tien minuten voor tijd leek het alsnog definitief gedaan met de hoop van de bezoekers uit Londen. Jordan Spence werkte in zijn eigen zestien Ryan Giggs tegen het gras en zag die charge bestraft worden met een strafschop. Het leek de ideale gelegenheid voor Rooney om zijn persoonlijke marge te verdubbelen en het klusje te klaren.

Omdat de sterspeler van de thuisploeg echter slordig over schoot bleef de spanning tot aan de laatste minuut gewaarborgd. In de laatste tien minuten ging West Ham United va banque spelen en poogde het om the Mancunians terug te dringen. Alhoewel het voor enkele dreigende situaties zorgde, bleven grote kansen uit. Manchester United hield zodoende stand en mag zich in de volgende ronde verheugen op een nieuwe thuiswedstrijd. Dan is Fulham op Old Trafford de tegenstander.