voetbalzone

VS met tien man nog bijna langszij bij Nigeria

13 aug 2008, 13:23
Laatst bijgewerkt: 13 aug 2008, 13:23
Advertentie
Nigeria heeft zich als nummer één in de groep van Oranje geplaatst voor de kwartfinale van de Olympische Spelen. De Eaglets wonnen met 2-1 van de Verenigde Staten, dat vanaf de vierde minuut met tien man op het veld stond omdat linksback Michael Orozco al na vier minuten het veld moest ruimen.

De verdediger plantte willens en wetens zijn elleboog in het middenrif van opponent Solomon Okoronkwo, en kreeg daarop resoluut de rode kaart voorgehouden. Het bemoeilijkte de missie van de Amerikanen om met minimaal een gelijkspel het veld te verlaten aanzienlijk. Nigeria, dat ook moest winnen om zeker te zijn van een plaats bij de beste acht, profiteerde dankbaar en voerde de druk op.

Een schitterende actie van uitblinker Ogbuke Obasi sloeg de defensie van de VS uit elkaar, en het was uiteindelijk Promise Isaac die de bal een dikke vijf minuten voor rust over de lijn mocht werken. Na de break gingen de Afrikanen door, en met name Obasi toonde zich een ware plaag voor de aangeslagen Amerikanen.

Desondanks viel de beste kans te noteren aan de overzijde. Stuart Holden verscheen plots alleen voor het Nigeriaanse doel, maar de middenvelder schrok dusdanig van zijn verworven vrijheid dat hij de bal knullig van zijn voet liet springen en over de achterlijn liet rollen. Het antwoord van Nigeria liet niet lang op zich wachten, en Victor Obinna verzekerde zijn ploeg tien minuten voor het slot van de laatste acht.

Amerika weigerde zich echter gewonnen te geven, en bleef knokken. Met resultaat. Maurice Edu werd twee minuten voor het slotsignaal gevloerd, en kreeg een strafschop mee. Sascha Kljestan benutte de kans van elf meter, en hield de hoop nog even levend. In de slotseconde van het duel leek het alsnog te gaan lukken. VS-Spits Charlie Davies, actief in Zweden bij Hammarby, raakte echter de lat.
Bezig met laden …