voetbalzone

VVV vrij van directe degradatie, Omeruo schrijft Eredivisie-historie

Erik van Dam28 apr 2012, 22:41
Laatst bijgewerkt: 28 apr 2012, 22:41
Advertentie

VVV-Venlo hoeft niet meer bang te zijn dat het dit seizoen als laatste eindigt in de Eredivisie. De Limburgse formatie verloor tot zaterdag liefst zeven wedstrijden op rij, maar in de eigen Koel pakte men drie belangrijke punten tegen ADO Den Haag (2-1). Bij de Haagse club trad Kenneth Omeruo voor het voetlicht. De verdediger scoorde, maakte een eigen doelpunt en pakte daar bovenop ook nog rood. Geen speler slaagde er ooit in dat te bewerkstelligen in een Eredivisieduel.

/

In een vermakelijke eerste helft nam VVV-Venlo de leiding, via de tweede kans voor Maguire. Hij liet een eerste mogelijkheid op 1-0 liggen, maar was niet veel later het eindstation van een aanval. Na een steekpass van Michael Uchebo beroerde ook Bryan Linssen en Danny Holla de bal, alvorens Maguire volledig vrijstaand met links de bal in het lege doel mocht schuiven. ADO kopieerde vervolgens de kansenverhouding van de thuisclub; de eerste kans was mis, de tweede ging wel succesvol tussen de palen.

Chelsea-huurling Omeruo kreeg een vrije schop van Jens Toornstra richting het hoofd, maar raakte de bal helemaal verkeerd en werkte die met de schouder halfzacht omhoog; een makkelijke prooi voor Gentenaar. Snel daarna kopte Omeruo een vrije schop vanaf rechts al vallend alsnog en stond het dankzij hem 1-1. Spijtig genoeg voor de verdediger kopte hij amper tweehonderd seconden later ook de 2-1 voor VVV binnen; hij werkte een trap van Holla ongewild achter Gino Coutinho.

/

Omeruo trad daarmee in de voetsporen van Pa Modou Kah, die in april vorig jaar als laatste speler zowel in het eigen als het vijandelijke doel scoorde. Na de nieuwe achterstand duurde het even voor ADO de rug weer wist te rechten. Pas in de tweede helft doemde de Haagse brigade weer vervaarlijk op in het VVV-doelgebied: de grootste kans was voor Mike van Duinen. Hij ontving een droompass van Toornstra, maar wilde doelman Gentenaar eerst omspelen en laat daarmee de kans op een nieuwe gelijkmaker achterwege.

VVV op haar beurt was kansrijk via Quin Kruijsen en Uchebo; eerstgenoemde wilde echter een goede pass van Holla eerst controleren en nam zo teveel tijd in beslag, terwijl zijn teamgenoot voor bijkans open doel een pass van de zijkant naast wist te glijden. Holla op zijn beurt, die mogelijk naar ADO gaat in de zomer, draaide een vrije schop net naast Coutinho's doel. Twintig minuten voor tijd leek een breekpunt gekomen, toen Omeruo voor een domme overtreding op Marcel Meeuwis zijn tweede geel pakte. Met tien man bleef ADO nog op zoek naar de gelijkmaker, maar VVV hield stand.

Bezig met laden …