VZ Profiel - Elf spelers die in Zuid-Afrika zijn opgevallen
Tussen het actuele voetbalnieuws en de interviews door zet Voetbalzone elke donderdag de spotlights op een nieuw onderwerp. In de rubriek VZ Profiel passeren spelers, trainers en clubs uit binnen- en buitenland de revue en behandelen we achtergronden uit de actualiteit. Ditmaal: in de aanloop naar de WK-finale maakt Voetbalzone de balans van het toernooi op. Wie waren de positieve verrassingen in Zuid-Afrika?
Door PAUL AUDENAERD
Vier weken geleden deed Voetbalzone in deze rubriek een voorspelling over het naderende WK. We selecteerden elf spelers, mogelijke revelaties van het toernooi in Zuid-Afrika. Er is weinig terecht gekomen van die vooruitziende blik. Zo stond Guillermo Ochoa geen enkele minuut onder de Mexicaanse lat. De veelbelovende goalie verloor zijn plek aan Óscar Pérez. Ook spits Takayuki Morimoto kwam niet aan de bak bij Japan. De Argentijnse rechtsback Nicolás Otamendi kreeg van Diego Maradona wél de nodige speeltijd, maar werd in de kwartfinale tegen Duitsland weggetikt door Lukas Podolski en de zijnen. Nee, dan Yoann Gourcuff. Hij beleefde met Frankrijk het meest miserabele WK uit de historie en kreeg daarbij ook nog de rode kaart in het pouleduel met Zuid-Afrika.
In de aanloop naar de WK-finale hebben we met terugwerkende kracht opnieuw een elftal samengesteld. Welke spelers hebben zichzelf in Zuid-Afrika op de kaart gezet? Bij de uitverkiezing van deze selectie zijn de grote namen en gearriveerde spelers overigens bewust buiten de basisopstelling gelaten. Daarom geen Wesley Sneijder, Diego Forlán, David Villa of Bastian Schweinsteiger: zij bewijzen al jarenlang dat ze tot de wereldtop behoren.
Vincent Enyeama (Nigeria) Nigeria lag er na drie pouleduels weliswaar uit en Enyeama ging in de wedstrijd tegen Griekenland niet vrijuit bij een tegengoal, maar de doelman liet in Zuid-Afrika een prima indruk achter. Het was aan de 27-jarige keeper te danken dat Nigeria niet met grote cijfers van Argentinië verloor. Enyeama staat nog onder contract bij Hapoel Tel Aviv, maar heeft de interesse gewekt van Wigan Athletic, West Ham United en Sunderland.
Fábio Coentrão (Portugal) Coentrão brak afgelopen seizoen door bij landskampioen Benfica en zette zijn prima seizoen in Portugal voort op het WK. De dynamische linkspoot fungeerde bij de nationale ploeg als vleugelverdediger, maar was vaker in de buurt van het vijandige strafschopgebied te vinden. Met name zijn perfecte trap en mooie voorzetten vielen op. Coentrão (22) staat inmiddels in de belangstelling van topclubs uit Engeland en Italië.
Carlos Salcido (Mexico) Was afgelopen jaar niet bepaald de grote uitblinker bij PSV, maar liet zich binnen de Mexicaanse ploeg van zijn beste kans zien. Salcido (30) blonk uit als linksback, met name in aanvallend opzicht. De verdediger stoomde in de groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika, Frankrijk en Uruguay en ook in de achtste finalewedstrijd tegen Argentinië vaak mee op en loste een aantal gevaarlijke schoten. Mexico lag er na het duel tegen de Argentijnen weliswaar al uit, maar Salcido lijkt een transfer over te houden aan het WK. PSV vraagt naar verluidt twee á drie miljoen euro voor hem.
Mauricio Isla (Chili) Evenknie van Coentrão: vleugelverdediger op papier, aanvaller in praktijk. Kon zich binnen het offensieve team van Chili prima uitleven op de rechterflank. De 22-jarige speler van Udinese groeide in de poulefase met zijn land uit tot revelatie van het toernooi. Chili kon na een 3-0 nederlaag tegen Brazilië weer vlot huiswaarts keren, maar Isla heeft zich definitief in de kijker gespeeld.
Brett Holman (Australië) De aanvallende middenvelder van AZ maakte twee doelpunten op het WK, maar die goals waren voor Australië niet genoeg om de groepsfase te overleven. Holman (26) kreeg voor aanvang van het WK de nodige kritiek van supporters uit Down Under. Nu lijkt hij zich echter op de kaart te hebben gezet. De vraag rijst of Holman komend seizoen nog in de Eredivisie te bewonderen is. Zijn contract in Alkmaar loopt nog wel twee jaar door; de kans lijkt groot dat hij na acht jaar de Nederlandse velden echter achter zich laat.
André Ayew (Ghana) Eén van de smaakmakers bij het verrassende Ghana, dat in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Uruguay. Ayew (20) staat onder contract bij Olympique Marseille, maar werd de afgelopen twee seizoenen uitgeleend aan Lorient en Arles-Avignon. Na een sterk WK is de kans groot dat de snelle vleugelspits mag terugkeren bij de Frans landskampioen.
Pablo Barrera (Mexico) Fijne dribbelaar, door bondscoach Javier Aguirre steevast gebruikt als invaller. Toch maakte de 23-jarige Barrera de nodige indruk in Zuid-Afrika. Hij maakte zijn opwachting tegen Frankrijk, Uruguay en Argentinië. Twee keer mocht hij de hele tweede helft meedoen, één keer een halfuur. Een transfer naar Europa lijkt een kwestie van tijd voor de bij UNAM actieve Mexicaan. In de Mexicaanse competitie onderscheidde hij zich vorig seizoen al met elf goals. Zijn arbeidsovereenkomst bij UNAM loopt nog wel door.
Alexis Sánchez (Chili) De enige speler uit ons elftal van vier weken geleden die daadwerkelijk aan de verwachtingen voldeed. Sánchez, speler van Udinese, vormde op de rechterflank van Chili een soepel duo met Isla en boezemde in Groep H de verdedigers van Spanje, Zwitersland en Honduras angst in. Sánchez aast na een goed WK op een transfer naar Engeland; Manchester United en Chelsea hebben interesse, Udinese’s vraagprijs is liefst dertig miljoen euro.
Keisuke Honda (Japan) De oud-speler van VVV-Venlo staat tegenwoordig onder contract bij CSKA Moskou, maar kan zich mogelijk nu alweer opmaken voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. Na het WK in Zuid-Afrika heeft Honda in ieder geval de clubs voor het uitkiezen. De aanvaller kende een glansrol tegen zowel Denemarken als Kameroen. Manchester City, Chelsea, Arsenal en Liverpool zouden inmiddels belangstelling hebben voor de blonde Aziaat. En dat is ook leuk voor VVV, dat een percentage van de doorverkoop bedong toen Honda naar Rusland vertrok.
Thomas Müller (Duitsland) Een basisspeler van Bayern München