voetbalzone

VZ Talentscout: Moussa Sissoko (19, Toulouse)

13 aug 2009, 22:30
Laatst bijgewerkt: 13 aug 2009, 22:30
Advertentie
Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten gehouden worden? Ons volgende doelwit: Moussa Sissoko, de ‘nieuwe Vieira’ in dienst van Toulouse.



Door PAUL AUDENAERD

De loopbaan van Moussa Sissoko bevindt zich momenteel in een stroomversnelling. De middenvelder van Toulouse staat na een sterk seizoen in de belangstelling van nationale en internationale topclubs. De Engelse subtop lonkt, met Tottenham Hotspur, Everton en Aston Villa als geïnteresseerde clubs. Maar ook Juventus, Valencia en Arsenal zouden een oogje in het zeil houden. De status van de rijzende ster werd vorige week bovendien bevestigd door bondscoach Raymond Domenech, die Sissoko voor de eerste maal opnam in zijn Franse selectie. Les Bleus traden woensdag echter zonder Sissoko aan tegen de Faeröer Eilanden. De zoon van Malinese ouders speelde eerder al voor diverse vertegenwoordigende jeugdelftallen van Frankrijk.

Samen met Etienne Capoue, een ander talent uit de school van Toulouse, behoorde Sissoko afgelopen jaar tot de revelaties van de Ligue 1. Het duo domineerde op het middenveld en stuwde de Zuid-Franse club met hulp van topscorer André-Pierre Gignac, goed voor 24 goals, naar de vierde plek op de ranglijst. Voor die uitstekende prestatie lijkt Toulouse nu te moeten bloeden. De Franse en Europese top trekt aan de drie uitblinkers, maar TFC verweert zich kranig. Om Gignac werd eerder een bittere strijd gevoerd met Olympique Lyon, nu zijn Capoue en Sissoko aan de beurt. Al weken lang schrijven de Britse tabloids over de pogingen die met name Tottenham doet om Sissoko in te lijven. Eerder had trainer Harry Redknapp routinier Patrick Vieira op het oog, maar nu lijken zijn pijlen gericht op diens mogelijke opvolger. Een bod van twaalf miljoen pond werd resoluut afgeslagen; Toulouse vraagt minstens het dubbele voor de neo-international.

Stapje hogerop
Dat de Spurs en diverse anders (sub)toppers interesse hebben in Sissoko is niet verwonderlijk. In de Franse pers wordt de sterkhouder omschreven als ‘het type dat elke ploeg nodig heeft. Met zijn fysieke kracht en uitstekende, simpele passes is Sissoko een toegevoegde waarde voor ieder team’. Naast Vieira wordt de rechtspoot in eigen land ook vaak met Mahamadou Diarra (Real Madrid) vergeleken. Sissoko is sterk aan de bal, heeft loopvermogen en schuwt het duel niet. Afgelopen seizoen pakte de middenvelder desondanks maar twee gele kaarten. De Franse bond nomineerde Sissoko en ploeggenoot Capoue voor de titel Jonge Speler van het Jaar, maar die prijs ging uiteindelijk naar de jonge Belg Eden Hazard (Lille).

Sissoko, die sinds zijn veertiende uitkomt voor Toulouse, heeft in de pers menig hint laten vallen over een mogelijk vertrek. Zo noemde de tiener de Premier League zijn favoriete competitie en zei hij klaar te zijn voor een stapje hogerop. Maar: "Een vertrek forceren ligt absoluut niet in mijn aard. Ik heb hier een contract, Toulouse beslist", beloofde hij stellig.
Naam Moussa Sissoko
Geboortedatum 16/08/1989
Club Toulouse
Positie Verdedigende middenvelder
Sterke punten Passing, tackelen, kracht
Quote "Ja, ooit wil ik in Engeland spelen. Die competitie waardeer ik het meest en past het beste bij mij. Maar ik heb geen haast om te vertrekken. Toulouse bepaalt mijn toekomst, ik vind het niet erg om nog een jaar te blijven."
Bezig met laden …