voetbalzone

VZ Talentscout: Pablo Piatti (19, Almería)

12 feb 2009, 21:15
Laatst bijgewerkt: 12 feb 2009, 21:15
Advertentie
Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten gehouden worden? Ons laatste doelwit: Pablo Piatti, aanvaller en idool van Almería.



Door Paul Audenaerd

De nieuwe Maradona. Geef een Argentijns talent die ene stempel en je doet hem er net zoveel plezier als kwaad mee. Sinds hij de kicksen aan de wilgen hing is men in het land van Máxima en de tango nogal geforceerd op zoek naar zijn opvolger. Media en publiek duiken op elke jongeling die fysieke, uiterlijke en/of technische gelijkenissen toont met Hem. Nog nat achter de oren en dan al gebombardeerd tot verlosser van het vaderland. Gevolg: de druk op de schouders van 'de nieuwe' wordt onmenselijk, onmogelijk. Vraag het Ariël Ortega, Andrés D’Alessandro of Pablo Aimar; zij plukten de wrange vruchten van hun talent en konden de hooggespannen verwachtingen nooit waarmaken.

De huidige generatie kroonprinsen lijkt minder moeite te hebben om de grote belofte in te lossen. Wat heet, Lionel Messi is op jonge leeftijd al de grote vedette van Barcelona, terwijl Sergio Agüero wekelijks uitblinkt bij Atlético Madrid. In de schaduw van de twee vedettes bloeit er bovendien nog een derde, Argentijnse kroonprins op in de Primera División: Pablo Piatti, negentien jaar, 1 meter 63 lang en sinds de zomer van 2008 speler van Almería. De club uit Zuid-Spanje, in 2001 ontstaan uit een fusie en zes jaar later gepromoveerd naar de hoogste afdeling, verbrak het eigen transferrecord door liefst negen miljoen euro neer te tellen voor de aanvaller. Ook Juventus, Internazionale en Manchester United toonden interesse, maar Piatti en zijn zaakwaarnemers wimpelden de grote clubs en dito salarissen af. Elke week spelen, luidde namelijk het verstandige devies. In Argentinië werd het ogenschijnlijk verstandige besluit echter meteen in twijfel getrokken. Had de kleine man, de sensatie van de Argentijnse competitie, niet te snel voor de overstap gemaakt naar het Europese vasteland gekozen?

Droomdebuut
Piatti, uit het kleine dorpje La Carlota, is de discussie en het rumoer rondom zijn persoon inmiddels wel gewend. Sinds hij in november 2006 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Estudiantes is het niet anders geweest. Toenmalig trainer en oud-international Diego Simeone besloot Piatti voor de leeuwen te werpen in het thuisduel met Newell’s Old Boys, ruststand 0-1. De zeventienjarige aanvaller nam zijn ploeg op sleeptouw en scoorde in blessuretijd met het hoofd (!) de winnende treffer. Van jeugdspeler tot wonderkind binnen vijfenveertig minuten. Piatti scoorde dat seizoen nog vaker, verwende de supporters met prachtige dribbels en acties en sleepte met Estudiantes de landstitel binnen. De vergelijking met Maradona liet niet lang op zich wachten. Media schreven en schreeuwden 'het Kleine Wonder' de hemel in. Piatti werd opgeroepen voor het WK onder 20 in Canada en was het jongste lid van de Argentijnse selectie. Met onder meer Aguëro, Mauro Zárate en Ángel Dí Maria aan zijn zijde kroonde de Zuid-Amerikaanse grootmacht zich tot wereldkampioen; Piatti speelde de finale tegen Tsjechië (2-1) helemaal uit.

Het toonaangevende voetbalblad World Soccer uit Groot-Brittannië schreef in september 2008 nogal sceptisch over de nieuwe aanwinst van Almería. "Maxi Moralez, een teamgenoot van Piatti bij de Argentijnse jeugdselectie, vertrok na het WK naar FK Moskou. Te vroeg, zoals wij toen al dachten en zeiden. Rond Kerstmis keerde Moralez met hangende pootjes terug bij Racing Club. Van Piatti vragen we ons hetzelfde af. Hij heeft overduidelijk de potentie, maar wellicht had hij beter nog één of twee jaar bij Estudiantes kunnen blijven." Vooralsnog bewijst Piatti, die altijd nog als spiegelbeeld van Messi kan gaan optreden, het ongelijk van de criticasters uit Europa en zijn vaderland. Pablito haalde wel degelijk de kerst bij Almería en zoals verwacht heeft de linkspoot, wiens doelpuntentotaal op drie staat, inmiddels ook een basisplaats veroverd in Andalusië. Zijn spaarzame goals bewaarde hij voor duels met Real Madrid, Valencia en Villarreal. In de betrekkelijk luwte van de huidige nummer vijftien van de Spaanse competitie zal Piatti zich de komende seizoenen moeten gaan bewijzen. Bondscoach Maradona kijkt letterlijk en figuurlijk over zijn schouder mee.
Naam Pablo Daniel Piatti
Geboortedatum 31/03/1989
Club Almería
Positie Aanvallende middenvelder/aanvaller
Sterke punten Creativiteit, dribbelen, snelheid, schotkracht
Quote "Je kan mij niet vergelijken met Lionel Messi. Hij is al een geweldige speler, ik ben nog groeiende. Lionel is een voorbeeld voor vele profvoetballers."
Zie ook:

VZ Talentscout: Fabian Delph (19, Leeds United)
Bezig met laden …