voetbalzone

VZ Talentscout - Van der Vaart moet ‘Deense Ronaldo’ bij de hand nemen

Gijs Freriks18 okt 2016, 22:15
Laatst bijgewerkt: 18 okt 2016, 22:15
Advertentie

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten gehouden worden? Ons volgende doelwit: Mikael Anderson, linksbuiten uit Denemarken.

Van der Vaart
Rafael van der Vaart zei bij zijn presentatie bij FC Midtjylland dat hij wil bewijzen nog altijd een goede voetballer te zijn en daarnaast heeft hij van de directie de opdracht gekregen om de jonge garde bij de club uit Herning bij de hand te nemen. De 109-voudig international van het Nederlands elftal moet een mentorrol vervullen voor de aanstormende talenten, van wie Mikael Anderson er eentje is. De linkervleugelaanvaller wordt binnen de jeugdopleiding gezien als een grote belofte en wacht geduldig op zijn debuut in het eerste elftal.

De achttienjarige Anderson liet zich drie jaar geleden voor het eerst écht gelden, want met de Onder-17 van Midtjylland werd hij kampioen en hij was in dat seizoen goed voor liefst 21 doelpunten. Daarnaast maakte hij het doelpunt van het jaar, door in een thuiswedstrijd vanaf rechts naar binnen te komen en de bal met zijn linker in de verre kruising te schieten. Anderson bleef zich sindsdien ontwikkelen en kroonde zich vorig jaar tot de topscorer van jeugdtoernooi Trofeo Nereo Rocco, dat door Midtjylland werd gewonnen.

Doelen
“Net als alle andere talenten in de wereld wil ik de beste voetballer van de wereld worden. Je kunt beter gaan voor iets dat heel moeilijk is, want dan heb je altijd iets om voor te werken. Ik wil binnen vijf jaar een van de beste talenten van de wereld zijn. Ik wil dan ook bij een grote club in Europa spelen én in de Deense ploeg. Of dat gaat lukken, weet ik niet, maar ik ga er wel voor”, zei Anderson in de zomer van 2015 in een interview met BOLD. We zijn nu vijftien maanden verder en Anderson zit dicht tegen het eerste van Midtjylland aan.

Het talent tekende in oktober een nieuw vijfjarig contract bij De Wolven en sprak van een ‘enorme opluchting’: ‘Ik ben erg trots en gelukkig met deze contractverlenging. Het toont aan dat de club in mij gelooft en ik in de club. Het is de perfecte match”, zei hij op de clubwebsite. “Midtjylland was de club waarvoor ik graag wilde tekenen, want onze plannen komen overeen. Ik wil mij hier verder ontwikkelen en daarna een volgende stap maken.” Sportief directeur Claus Steinlein noemde Anderson ‘de toekomst van Midtjylland’.

Contract
“Hij is een jongen van grote dromen en grote visies. Hij heeft op de training bij het eerste elftal laten zien dat hij kwaliteiten heeft en we weten zeker dat we van hem zullen genieten bij Midtjylland. Hij kan goed dribbelen en is ook nog eens erg sterk. Hij houdt er ook van om te scoren”, aldus Steinlein. Aanvankelijk zag het er echter nog naar uit dat de zoon van een IJslandse moeder en een Jamaicaanse vader bij Midtjylland zou vertrekken, want de onderhandelingen over een nieuw contract namen meer dan vier maanden in beslag.

“Het gaat niet om geld en ook niet om de contractduur, maar het ziet er niet naar uit dat we tot een akkoord komen”, zei Anderson in augustus. “Als ze de voorwaarden niet veranderen, dan zie ik mijn toekomst eerder bij een andere club liggen. Dan zou ik deze zomer al willen vertrekken. Ik heb niets tegen de Onder-19, maar ik wil op een hoger niveau spelen. Er is interesse uit Denemarken en het buitenland en ik heb er altijd van gedroomd om in Engeland te spelen, maar Duitsland en Spanje zijn ook aantrekkelijke landen. Het belangrijkste is dat de club een goed plan voor mij heeft.”

Idolen
Anderson leek zodoende te verkassen, maar twee maanden later tekende hij dus alsnog bij en het is nu wachten op zijn doorbraak in de Alka Superligaen. Wat kunnen we van Anderson verwachten? “Ik ben een technische speler wiens passie het is om te scoren. Ik kan goed dribbelen en ben goed in de één-tegen-één. Ik kan ook goed in de grote ruimte voetballen”, zei hij in mei 2015. “Wie mijn inspiratiebron is? Cristiano Ronaldo is altijd mijn idool geweest. Zijn kwaliteiten om te scoren, te dribbelen en om iedere keer weer beter te worden, dat is erg inspirerend. Ik kijk veel wedstrijden van hem om van hem te leren.”

“Ik kijk ook erg op tegen Zlatan Ibrahimovic. Niet alleen vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar ook vanwege zijn mentaliteit. Als je de top haalt en veel successen behaalt in het buitenland, dan moet je wel een goede instelling en mentaliteit hebben”, aldus Anderson, die voorlopig nog zijn minuten maakt bij de Onder-19 van Midtjylland, maar al wel één keer meedeed in het eerste. In februari scoorde hij in de Verenigde Arabische Emiraten in een oefenwedstrijd tegen IFK Göteborg (2-2) en het is nu de vraag wanneer Anderson in een officieel duel de kans krijgt van oefenmeester Jess Thorup.

Naam Mikael Neville Anderson
Geboortedatum 01/07/1998
Club FC Midtjylland
Positie Linksbuiten
Sterke punten Snelheid, dribbel, scorend vermogen

Bezig met laden …