'Wang heeft 'morele bezwaren' tegen commissaris na onderzoek kerkmisbruik'
United Vansen heeft de aanval op Wim Deetman volgens Voetbal International geopend. De commissaris vertegenwoordigt bij ADO Den Haag de gemeente Den Haag, die beschikt over een gouden aandeel. Daardoor is Deetman moeilijk weg te sturen, maar het bedrijf van Hui Wang probeert daar op basis van 'principiële en morele bezwaren' toch voor te zorgen.
Het bedrijf achter ADO heeft de bezwaren kenbaar gemaakt aan de gemeente. United Vansen wijst erop dat Deetman deel uitmaakte van de commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk in de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft onderzocht. In april van dit jaar meldde radioprogramma Argos dat de voormalig politicus bestuursleden van slachtofferorganisatie KLOKK onder druk zette om een parlementaire enquête over het misbruik te voorkomen.
Dat zou hij in maart 2012 hebben gedaan. Na de vermeende intimidatie zagen de bestuursleden van KLOKK af van een aanvraag voor een parlementaire enquête, terwijl de organisatie er daarvoor nog op aandrong. Overigens benoemt Voetbal International die details niet, maar het ligt voor de hand dat United Vansen op basis van die controverse bezwaar maakt. Het bedrijf van Wang meent dat Deetman niet langer de club kan vertegenwoordigen.
De aanval van het Chinese bedrijf komt niet uit de lucht vallen. Deetman is van meet af aan een doorn in het oog van Wang, want de oud-minister zorgt in de raad van commissarissen regelmatig dat de eigenaar zijn zin niet kon doordrijven. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de gemeente vatbaar is voor de klachten van United Vansen. De grootaandeelhouder van ADO probeert verder twee Chinese commissarissen, Wan Zheng en Chuquing Chen, te installeren bij de club. Tijdens de aandeelhoudersvergadering eiste men het vertrek van Kees Jansma en Martin Toet, waarna Deetman en Martin Jol uit protest wegliepen.