voetbalzone

Wat zijn de elf meest logische namen bij Oranje voor Koeman tegen Kroatië?

Jordi Tomasowa14 jun 2023, 18:15
Laatst bijgewerkt: 14 jun 2023, 18:15
Advertentie

Het Nederlands elftal treedt woensdagavond in de Final Four van de Nations League aan tegen Kroatië. Bondscoach Ronald Koeman zag Memphis Depay en Matthijs de Ligt geblesseerd wegvallen, maar kan nog wel een beroep doen op 23 andere internationals. Voor welke elf spelers gaat de bondscoach van Oranje in De Kuip kiezen?

Doel
Koeman verklapte dinsdag op de persconferentie in aanloop naar het Nations League-duel al dat Justin Bijlow het doel tegen Kroatië gaat verdedigen. De sluitpost van Feyenoord krijgt het vertrouwen van de zestigjarige keuzeheer. "Ik twijfelde of ik het hier zou zeggen, maar de spelers weten het. Het wordt Justin Bijlow", liet Koeman weten. Mark Flekken, die onlangs een transfer van SC Freiburg naar Brentford maakte, en Andries Noppert moeten hierdoor genoegen nemen met een plek op de bank.

Rechtsback
Denzel Dumfries is normaal gesproken onomstreden als rechtsback onder Koeman. De verdediger kwam afgelopen zaterdag met Internazionale nog in actie tijdens de Champions League-finale tegen Manchester City, maar moest de Cup met de Grote Oren uiteindelijk aan the Citizens laten. Dumfries wist zijn stempel niet op de wedstrijd te drukken en sloot pas later aan bij de selectie van Oranje, waardoor Koeman mogelijk de voorkeur aan Lutsharel Geertruida of Jurriën Timber als rechtsback kan geven.

voetbalzone

Centrale verdedigers
Virgil van Dijk is als aanvoerder zeker van een basisplaats tegen Kroatië. Met wie hij het hart van de defensie gaat vormen is echter de vraag. De Ligt viel geblesseerd uit, waardoor Timber en Geertruida een optie zijn als centrumverdediger. Door de blessure van De Ligt, lonkt voor Sven Botman een Oranje-debuut. De mandekker van Newcastle United mocht zich al twee keer eerder melden in Zeist, maar door ziekte kwam het nog niet tot zijn eerste interland.

Linksback
Tijdens de EK-kwalificatieduels in maart tegen Frankrijk (4-0 verlies) en Gibraltar (3-0 winst) was Nathan Aké de linksback van dienst. De multifunctionele verdediger won afgelopen zaterdag de Champions League met City en sloot dinsdag pas aan de bij de selectie van het Nederlands elftal. Aké liep de afgelopen periode een hamstringblessure op en het is de vraag of Koeman het aandurft om na een lang seizoen met hem te starten. Tyrell Malacia, die een wisselvallige indruk maakte tijdens zijn debuutseizoen bij Manchester United, geldt als alternatief.

Middenveld
Op het middenveld is Frenkie de Jong zeker van zijn plek. Het is afwachten wie hem tegen Kroatië als controlerende middenvelder gaat ondersteunen. Mats Wieffer kreeg tijdens de interlands in maart het vertrouwen van Koeman bij afwezigheid van Teun Koopmeiners. De middenvelder schoot Atalanta op de slotavond van de Serie A tegen Monza (5-2 winst) met drie doelpunten en een assist de Europa League in, waarmee hij zijn visitekaartje aan Koeman afgaf. Koopmeiners kan eventueel ook als nummer 10 starten en heeft op die positie concurrentie van Georginio Wijnaldum.

voetbalzone

Aanval
Wat betreft de aanval lijken de kaarten aardig geschud. Cody Gakpo speelt dit seizoen steevast als nummer 9 bij Liverpool. Door de afwezigheid van Memphis heeft het er alle schijn van dat hij zich op mag maken voor een basisplaats in de spits. Donyell Malen maakte de laatste maanden juist grote indruk in de Bundesliga bij Borussia Dortmund, waardoor het logisch is dat hij als rechtsbuiten start. Koeman gaf tot slot aan in Xavi Simons voor nu een linksbuiten te zien. De groeibriljant van PSV kwam in 48 officiële duels namens de Eindhovenaren tot 22 goals en 12 assists.

Bezig met laden …